Την κλειστή πόρτα νοσοκομείου της Σουηδίας είδε προσφάτως έλληνας νοσηλευτής επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Την ίδια περίοδο, γιατρός η οποία έπρεπε να μετακομίσει στις ΗΠΑ για εξάμηνη μετεκπαίδευση ενημερώθηκε ότι το όνειρό της θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν θωρακιστεί για τη γρίπη.
Σε πολλές χώρες, ο αντιγριπικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού θεωρείται επιβεβλημένος και το κράτος δίνει τα απαραίτητα εχέγγυα για αυτόν τον σκοπό. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η πρωτογενής πρόληψη –μέρος της οποίας είναι και οι εμβολιασμοί –δεν είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό, στην περίπτωση της γρίπης, από το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία και ότι τα εμβόλια δεν είχαν φθάσει, ως την περασμένη Πέμπτη, στα νοσοκομεία. Και αυτό, τη στιγμή που η γρίπη έκανε σχετικά νωρίς την εμφάνισή της στη Ελλάδα –το πρώτο περιστατικό είναι ένα επτάχρονο παιδί που νοσηλεύτηκε πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» –και με τους ειδικούς επιστήμονες να λένε ότι το ιδανικό για το υγειονομικό προσωπικό είναι να αρχίζει να θωρακίζεται έναντι της γρίπης τον τρέχοντα μήνα.

«Να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα»

«Η πρόληψη είναι το άπαν στην ιατρική και οι πρώτοι που πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα είναι οι υγειονομικοί» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ο οποίος πέρυσι είχε κάνει μεγάλη καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε, λόγω και των στοιχείων που έχουμε από το Νότιο Ημισφαίριο».
Παρά τις συστάσεις των ειδικών, οι έλληνες υγειονομικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί ή αδιάφοροι, στην πλειοψηφία τους, σε ό,τι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα γενικά νοσηλευτικά ιδρύματα μόλις το 15%-18% του προσωπικού εμβολιάζεται για τη γρίπη, ενώ στα παιδιατρικά το ποσοστό φθάνει στο 30%-35%.

«Στα παιδιατρικά νοσοκομεία η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη και δη στις ειδικές μονάδες, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και οι ογκολογικές μονάδες. Στις μονάδες αυτές το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να φθάνει και το 90% διότι οι εργαζόμενοι σε αυτές έχουν συναίσθηση του πού εργάζονται» τονίζει ο νοσηλευτής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κ. Αλέξανδρος Δουβανάς.
Στο ερώτημα γιατί πολλοί υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται για τη γρίπη ο κ. Δουβανάς απαντά: «Υπάρχει παραπληροφόρηση. Πολλοί δε, επηρεάστηκαν από τη συνωμοσιολογία που υπήρχε την περίοδο της πανδημίας γρίπης. Από την άλλη, σκέφτονται ότι οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν και ότι αν αρρωστήσουν πιθανώς δεν θα πάθουν κάτι σοβαρό. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι με το εμβόλιο προστατεύουν εκτός από τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, δεδομένου ότι εργάζονται σε ένα νοσηρό περιβάλλον, και βεβαίως τους νοσηλευόμενους ασθενείς». Παράλληλα –συνεχίζει –υπάρχει πρόβλημα με την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων από τα νοσοκομεία. «Αν ως τις 25 Οκτωβρίου δεν έχουν έρθει τα εμβόλια στα νοσοκομεία, τότε θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποιεί.
Υπερδιπλάσια νοσηρότητα
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσακρή, τα δεδομένα από την Αυστραλία δείχνουν υψηλή, σχεδόν υπερδιπλάσια νοσηρότητα, λόγω γρίπης σε σχέση με τις τελευταίες ενδημικές χρονιές. «Στο Νότιο Ημισφαίριο η γρίπη ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Επικράτησε το στέλεχος Η3Ν2, αυτό που είχαμε και πέρυσι, με κάποιες μεταλλάξεις. Πολλά από τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν άνω των 75 ετών και παιδιά ηλικίας 5-9 ετών. Αυτό που λέμε είναι ότι όσο περισσότεροι εμβολιαστούμε –πέρα από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, τόσο μεγαλύτερο ανοσιακό τοίχος δημιουργούμε, με αποτέλεσμα τον περιορισμό εξάπλωσης της γρίπης στην κοινότητα. Εξίσου σημαντικά είναι και τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή όταν νοσούμε να μένουμε σπίτι, να πλένουμε τα χέρια μας κ.λπ.».
Απρόβλεπτη η γρίπη – οι παρενέργειες της… ιλαράς

«Η γρίπη είναι απρόβλεπτη και αυτό δείχνουν και τα δεδομένα από την Αυστραλία» επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, ειδικά τώρα που άρχισαν να εμφανίζονται περιστατικά από τόσο νωρίς».
Ανάλογη είναι και η άποψη του λοιμωξιολόγου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνου-Κακολύρη. «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από την Αυστραλία, υπολογίζουμε ότι εφέτος τα περιστατικά γρίπης θα είναι περισσότερα. Και μόνο το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων εκεί, σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει το εμβολιαστικό πλάνο των Ελλήνων. Αρα θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει ο κόσμος να έχει εμβολιαστεί». Ο κ. Γαργαλιάνος προσθέτει ότι ειδικά εφέτος, λόγω έξαρσης της ιλαράς, θα πρέπει ο κόσμος να προνοήσει και να κάνει εγκαίρως το εμβόλιο για τη γρίπη. «Αν κάποιος νοσήσει από ιλαρά», τονίζει, «δεν θα μπορεί εκείνη την περίοδο να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Επιπροσθέτως, ο οργανισμός εκείνων που νοσούν από ιλαρά είναι πιο ευάλωτος και ο κίνδυνος να νοσήσουν από γρίπη είναι μεγαλύτερος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ