Το πρόβλημα υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών και δασαρχείων της χώρας είναι εδώ και χρόνια γνωστό. Έτσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξαναέβαλε στο «παιχνίδι» της ολοκλήρωσης του έργου των Δασικών Χαρτών τους δασικούς υπαλλήλους ήταν εύλογη η απορία που δημιουργήθηκε σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για την ικανότητά των συγκεκριμένων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στα αυξημένα τους καθήκοντα.

Στις δασικές υπηρεσίες εργάζονται περί τους 3.600 υπάλληλους. Μάλιστα, σύμφωνα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στην Ελλάδα υπηρετεί σε όλους τους δασικούς κλάδους λιγότερο από το 1/4 του προσωπικού που προβλέπουν τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα. Το κενό αυτό επιχειρείται να καλυφθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Γιώργου Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη (ΦΕΚ Β΄ 3327).
Ειδικότερα, η απόφαση καθορίζει την πρόσληψη 70 δασολόγων και 30 δασοπόνων από την ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ελλάδας) και τη διάθεσή τους στις Διευθύνσεις Δασών των περιοχών όπου τρέχει το έργο της ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών.
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θα εργαστούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας έως και οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση της σχετικής προκήρυξης που θα δημοσιευτεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η κατανομή τους στις Διευθύνσεις Δασών θα γίνει με απόφαση του κ. Φάμελλου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε αντίστοιχες προσλήψεις και τη διετία 2018-2019. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύψει τις πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών, οι οποίες αμέσως μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών θα επιφορτιστούν με τη δημιουργία του Δασολογίου.