από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

Οι «άθλιοι του Λαγανά» και οι μπαρότσαρκες του θανάτου

Ο φόνος του 22χρονου Αμερικανού, τα ζακυνθινά θύματα του βομβαρδισμού του Βελιγραδίου, οι ευθύνες των επιχειρηματιών και η ασυδοσία σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο
Οι «άθλιοι του Λαγανά» και οι μπαρότσαρκες του θανάτου
Ο Λαγανάς της Ζακύνθου είναι μια από τις περιοχές που οι βρετανοί τουριστικοί πράκτορες διαφημίζουν στο κοινό τους πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

 «Οι τουρίστες στον Λαγανά πληρώνουν τον... βομβαρδισμό του Βελιγραδίου κι άλλων σερβικών πόλεων το 1999 από το ΝΑΤΟ, τον ωφελιμισμό πολλών από τους 100 καταστηματάρχες της περιοχής και τους περιορισμούς στη Μ. Βρετανία για τη χρήση του αλκοόλ που οδηγεί σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Η δολοφονία του 22χρονου Αμερικανού επειδή μια... παράτολμη σέρβα σερβιτόρα έβγαλε "προδοτική" φωτογραφία μαζί του αποτελεί τη συνέχεια διαρκών συμπλοκών Σέρβων με Αγγλους και Αμερικανούς για τα γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία πριν από 18 χρόνια. Ομως τεράστια ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες, κυρίως των μπαρ αλλά και ξενοδοχείων στην περιοχή που αποδέχονται αυτή την άθλια κραιπάλη. Σε συνεννόηση με ορισμένους ξενοδόχους, που και αυτοί δίνουν τα δωμάτια σε εξευτελιστικές τιμές της τάξεως των 5-10 ευρώ, καθοδηγούν ομάδες άγγλων τουριστών σε συγκεκριμένα μπαρ, σαν τους ξεναγούς στο Λούβρο με την ομπρέλα ανά χείρας, που δείχνουν στα γκρουπ των ταξιδιωτών τα διάφορα εκθέματα. Και ύστερα τους σερβίρουν μερικά... βενζινοποτά. Σε έλεγχο που είχε γίνει σχετικά πρόσφατα σε 94 μαγαζιά του Λαγανά για ποτά-μπόμπες είχαν βρεθεί όλα ανεξαιρέτως να σερβίρουν ακατάλληλα ποτά.

Πρόκειται για μείγματα που παρέπεμπαν σε πρατήριο καυσίμων και όχι σε μπαρ. Γι' αυτό και έχουν παρουσιαστεί κρούσματα τύφλωσης άγγλων τουριστών. Επιπλέον, σε συσκέψεις που γίνονται μετά από αιματηρά περιστατικά για να ληφθούν μέτρα, οι μαγαζάτορες του Λαγανά μιλούν για την ανάγκη αστυνόμευσης, "συμμόρφωσης όλων" κ.λπ. Λίγο μετά όμως δηλώνουν κατ' ιδίαν ότι "στη Ζάκυνθο έρχονται ετησίως περίπου 400.000 άγγλοι τουρίστες και τα οφέλη είναι πολλά. Δυστυχώς, δεν θα κάνουμε τίποτα, γιατί αν αλλάξει αυτό το στυλ τουρισμού στον Λαγανά, εμείς θα καταστραφούμε. Ο Λαγανάς θα πεθάνει!"». Μέχρι τότε όμως πεθαίνουν ανυποψίαστοι, αφελείς ή και καταπιεσμένοι στις πατρίδες τους νεαροί που έρχονται για τη φτηνή αλλά επικίνδυνη εκτόνωση της μίας βδομάδας...».

Στόχος, οι άγγλοι τουρίστες

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» σημαντικός αξιωματούχος στη Ζάκυνθο που γνωρίζει όσα συμβαίνουν την τελευταία 25ετία στην περιοχή του Λαγανά. Πρόκειται για μια περιοχή που μαζί με τον Κάβο στην Κέρκυρα, το Φαληράκι στη Ρόδο (σε μικρότερη πλέον κλίμακα) και τα Μάλια στην Κρήτη στοχεύουν στους άγγλους τουρίστες από 18 έως 30 ετών που ταξιδεύουν στη χώρα μας για ολιγοήμερες διακοπές, με συνολικά έξοδα της τάξης των 300-500 ευρώ και έχουν μοναδικό στόχο την κατανάλωση μέχρι τελικής πτώσης μεγάλων ποσοτήτων νοθευμένου αλκοόλ.

Η δολοφονία του 22χρονου Αμερικανού από σέρβους και έλληνες «μπράβους» (στο αρχικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ως αφορμή προσδιοριζόταν μόνο η «θραύση μιας μπίρας») προ 10 ημερών στον Λαγανά, αποτελεί τη δραματική κορύφωση σειράς επεισοδίων μεταξύ χιλιάδων μεθυσμένων-ανεξέλεγκτων τουριστών που γίνονται επιθετικοί ή φθάνουν στα όρια εξαθλίωσης.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει τα τελευταία χρόνια και η μαζική παρουσία σέρβων τουριστών ή υπαλλήλων σε μπαρ που συμμετέχουν σε επεισόδια με Αγγλους και Αμερικανούς αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο στη διανομή ναρκωτικών στο νησί. Την τελευταία τριετία η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις σύλληψης σέρβων διακινητών ναρκωτικών στην περιοχή του Λαγανά.

Επιπλέον, σχετικά πρόσφατο είναι περιστατικό όπου τέσσερις σέρβοι τουρίστες ηλικίας από 22 έως 36 ετών προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε κατάστημα στον Λαγανά και μαστίγωσαν βρετανό υπάλληλό του με τη μεταλλική αγκράφα μιας ζώνης.

Η μεγαλύτερη ευθύνη για την ασυδοσία των άγγλων και των σέρβων τουριστών αποδίδονται σε πολλούς από τους ιδιοκτήτες τοπικών κέντρων διασκέδασης. Οπως σημειώνουν τοπικοί παράγοντες, «ο δήμος έχει καταρτίσει "Κανονιστική Απόφαση Ορθών Πρακτικών και Δεοντολογίας για την Προαγωγή του Τουρισμού" στη Ζάκυνθο που ουσιαστικά υπονομεύεται από πολλούς καταστηματάρχες και τα τοπικά συμφέροντα του Λαγανά. Κι αν ακόμη κάποιο κατάστημά τους σφραγισθεί λόγω παραβάσεων, θα ανοίξει αμέσως, με νέο ΑΦΜ και νέους υποτιθέμενους ιδιοκτήτες».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη τονίζει στο «Βήμα»: «Εκτιμώ ότι η Ζάκυνθος και όλη η Ελλάδα αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτού του είδους τον τουρισμό, ιδιαίτερα τώρα που θεωρείται σημαντικός και ασφαλής προορισμός. Για να αλλάξει το καθεστώς πρέπει να ληφθούν μέτρα από όλους σε κεντρικό επίπεδο και εκτός των άλλων να σταματήσουν οι ιδιοκτήτες μεγάλων ξένων πρακτορείων να προωθούν αυτού του είδους τον  τουρισμό στην Ελλάδα».

Τουρισμός των φτωχών

Και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας σε Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο που δέχονται τις ορδές των Αγγλων χαμηλού οικονομικού προφίλ επικρατεί η ίδια κατάσταση. Αρχικά το 1985 οι βρετανοί τουριστικές πράκτορες κατηύθυναν τους νεαρούς Αγγλους «να κάνουν ό,τι θέλουν» στις Μπενίτσες της Κέρκυρας και στην Ιξιά της Ρόδου όπου εκδιώχθηκαν. Ακολούθησαν άλλες περιοχές.

Οπως σημείωναν σε σχετική μελέτη τους σπουδαστές της Σχολής Δημόσιας Οικονομίας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης «πρακτορεία, οργανώνουν μπαρότσαρκες λαμβάνοντας από τους καταστηματάρχες με τους οποίους συναλλάσσονται ποσό δύο ευρώ το κεφάλι περίπου για κάθε τουρίστα που θα οδηγήσουν στα μαγαζιά τους για να πιει. Κάθε ένα από τα τουριστικά γραφεία μπορεί να κατευθύνει έως και 100 άτομα τη βραδιά, τα οποία περιφέρει από μπαρ σε μπαρ. Σε μία νύχτα οι νεαροί τουρίστες μπορεί να μπουν για να πιουν και σε δέκα μπαρ. Οι καταστηματάρχες τούς ποτίζουν μέχρι τελικής πτώσεως, αφού κάνουν προσφορές του τύπου πληρώνεις ένα, πίνεις πέντε».

Ετσι το «πότισμα», τα ναρκωτικά οδηγούν σε εγκληματικές επιθέσεις, όπως και άλλα κωμικοτραγικά περιστατικά με Βρετανούς σε κατάσταση... αφασίας.

Στα Μάλια η Πυροσβεστική και η Αστυνομία ανέσυραν δύο 18χρονους Αγγλους από πηγάδι στο οποίο είχαν πέσει έπειτα από υπερβολική κατανάλωση ποτών. Την επομένη ένας δεκαεπτάχρονος έπεσε από τον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου λόγω μέθης. Επιπλέον, το 2009, στην ίδια περιοχή, μια Ελληνίδα έριξε ποτό σε μεθυσμένο Αγγλο που την ενοχλούσε και του έβαλε φωτιά! Στο Φαληράκι της Ρόδου μεθυσμένοι Αγγλοι άρχισαν να εισβάλλουν σε καταστήματα, να καταστρέφουν τα πάντα και να ξυλοκοπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Για τα όσα έκτροπα συμβαίνουν στον Κάβο της Κέρκυρας δημιουργήθηκε ιστοσελίδα στο Facebook «Turns out Kavos was ready for you» που είχε τη μορφή καταγγελίας. Ωστόσο οι Αγγλοι «παραθεριστές» ανέβαζαν διαρκώς φωτογραφίες με τα μεταμεσονύκτια επιτεύγματά τους.

Το χρονικό του αίματος

Τα αιματηρά περιστατικά στο νησί, προ της δολοφονίας του 22χρονου Αμερικανού, δεν είναι λίγα.

- Το 2007, 19χρονος Αγγλος δέχθηκε δολοφονικό γρονθοκόπημα από έναν συμπατριώτη του επειδή του έκανε παρατήρηση γιατί είχε βγάλει τα ρούχα του και έκανε χυδαίες χειρονομίες στους θαμώνες του μαγαζιού. Μία υπόθεση που μέχρι πρόσφατα απασχολούσε τις δικαστικές αρχές αφού ο Βρετανός αθωώθηκε και στη συνέχεια στράφηκε δικαστικά εναντίον όσων τον υπέδειξαν ως δράστη, οι οποίοι με τη σειρά τους απηλλάγησαν στο δικαστήριο, σε έναν δικαστικό κύκλο χωρίς κάθαρση...

- Τον Ιούλιο του 2008 είχε βρεθεί νεκρός στον Λαγανά 17χρονος τουρίστας ύστερα από καβγά με «πορτιέρηδες». Ο ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατό του σε παθολογικά αίτια και η έρευνα εγκαταλείφθηκε, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά.

- Τον Ιούλιο του 2011 ένας 21χρονος οδηγός ταξί σκότωσε έναν 19χρονο βρετανό τουρίστα και τραυμάτισε με μαχαίρι άλλους τέσσερις συνομήλικους συμπατριώτες του επειδή οι αλλοδαποί τον παρενοχλούσαν με συσκευές ακτίνων λέιζερ.

- Τον Σεπτέμβριο του 2016 22χρονη Αγγλίδα τυφλώθηκε μετά από κατανάλωση ποτών-μπόμπες που  ήπιε σε μπαρ στον Λαγανά. Ελληνες επιστήμονες μίλησαν για «νόθευση με μεθυλική αλκοόλη ή μεθανόλη. Πρόκειται για πολικό υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε με διάφορα μείγματα και σαν προωθητικό των βαλλιστικών πυραύλων»!


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ε αφού θα | 18/07/2017 03:24
  "καταστραφούν" οι "επιχειρηματίες" στον λαγανά εαν σταματήσει αυτή η ξεφτίλα που γίνεται εδώ και δεκαετίες, τότε να ξανανοίξουμε πάλι την Τρούμπα και τα Λαδάδικα για να βρει δουλειες κι ο κόσμος...
  yyyyyyyy
  απάντηση10
   
   
  FTINES STATISTIKES ! | 17/07/2017 15:12
  SIMERA ME EKPLIXI ALLA KAI ( AFELIA EK MEROUS TIS EFIMERIDAS HMERA TSI ZAKITHOS) DIABASAME TO EXIS @KOUFO@ ME LEPTOMERIES ENA EKTENES REPORTAZ SXETIKA ME TO POSO (DIMOFILIS) PARAMENI H ZAKYNTHOS @META@TO FRIKIASTIKO EKLIMA TOU ATIXOU AMERIKANOU..STO LAGANA..PLIROFOROUME TIN EFIMERIDA OTI OLLES AUTES OI STATISTIKES TOU FETINOU TOURISMOU ITAN IDI KLISEMNA PAKETA APO PERISI ME OPOS SINITHOS FTOXOTOURISTES !GIA TOU XRONOU NA MILANE POSOI KAI EAN MESA STOUS 100 THA IPARXOUN KAI DIO- PRAGMATIKOI TOURISTES KAI OXI ALITOTOURISTES ! XERETE DEN PERIMENOME KANENOS REPORTAZ TA FOTA ANA TIN YDROGIO SFERA GIA ENIMEROSI ! H AGRIA DOLOFONIA TOU HEDERSON THA PLANATE PANO APO TO LAGANA GIA XRONIA. TOPAZ USA
  TOPAZ USA
  απάντηση83
   
   
  Αει | 17/07/2017 08:17
  Ενας μοναχα τροπος να ξεφορτωθείς αυτά τα καθαρματα. δΑπλά δεν πατας το πόδι σου εκει ποτε ξανα και θα δεις πως θα φύγουν μόνες τους οι βδέλλες για αλλες πολιτείες.
  Αει
  απάντηση203
   
   
  Zakinthini agra touriston me 5 euro domatio ! | 17/07/2017 07:01
  AS APANTISI H K. TETRADI SXETIKA ME TO ( OI IDIOKTITES MEGALON XENON PRAKTORION NA STA MATISOUN..) OTAN OLO TON XIMONA OI ZAKINTHINOI BGENETE GIA @ AGRA@ TURISTON STA TESERA SIMIA TOU ORIZONTA, OTAN TA PROSPEKTOUS SAS EXOUN TIS MAGIKES LEXIS (OLLA EPITREPONTE ) MPORITE NA MAS EXIGISETE TI IDOUS TOURISMO THA SAS KLISOUN TA TOUR OPER. OTAN EXETE GINEI ZITIAN0I ? XERETE EXOUME TIN KAKI SINITHIA NA XEKOKALIZOUME OLLES TIS EFIMERIDES KAI IDIOS TI KINITE KAI TI SALEBI STIN ZAKINTHO. ETSI DEN MAS XEFEUGI TIPOTE. O LAGANAS XRIAZETE ENA PALIRIAKO KIMA NA KATHARISI TIN -KOPRO TOU LAGANA-...GIA OLLA AUTA FTETE (ESEIS) ME TON TROPO POU -MPAZETE- TOURISMO KAI NIKIAZETE ME 5 EURO DOMATIA !! TOPAZ USA
  TOPAZ USA
  απάντηση261
   
   
  τουριστικά φέρετρα | 17/07/2017 02:20
  Οι "εκτιμήσεις" της προέδρου ξενοδόχων Λαγανά είναι καθυστερημένες και άστοχες: εδώ βοά το πανελλήνιο για την αθλιότητα του Λαγανά εδώ και 30 χρόνια, όπου όλα θυσιάζονται για την κονόμα. Δε φταίνε ούτε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ούτε ο κεντρικός σχεδιασμός. Φταίει η εγκληματική "επιχειρηματική" νοοτροπία του Λαγανά και σε μικρότερο βαθμό της υπόλοιπης Ζακύνθου, χωρίς να εξαιρούνται τα άλλα τουριστικά "θέρετρα" της νησιωτικής Ελλάδας. Ας μην κρυβόμαστε.
  Bad publicity
  απάντηση430
   
-