Βαθαίνει το «χάσμα» μεταξύ συνδικαλιστών στο δημόσιο τομέα και κυβέρνησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν και συνεχίζουν μαζικά την απεργία-αποχή από κάθε στάδιο της διαδικασίας για την αξιολόγηση. Δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός βηματισμός και πλέον η σύγκρουση είναι μετωπική. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη εξαπολύει πυρά κατά της ΑΔΕΔΥ, την οποία εγκαλεί για αδιαλλαξία.

Μάλιστα, την κατηγορεί ότι με τη στάση της «ρίχνει «νερό στο μύλο» των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που ονειρεύονται ένα απαξιωμένο και συρρικνωμένο Δημόσιο»….
Η κυβέρνηση επιμένει να προβάλλει την προσήλωσή της στον στόχο της να οδηγήσει την χώρα το 2018 στην έξοδο από την επιτροπεία ενώ παράλληλα εντάσσει την αξιολόγηση προσωπικού στην προσπάθεια βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και του παραγόμενου διοικητικού έργου.
Η ΑΔΕΔΥ απορρίπτει τις κυβερνητικές νουθεσίες να προσέλθει με προτάσεις αναφορικά με το σύνολο της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και να αποτελέσει εφεξής φορέα διαλόγου για την εξέλιξη και τη βελτιστοποίηση της θέσης των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ έχει διατυπώσει τη θέση της για τις αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο τομέα.

Έχει επισημάνει ότι «μαζί με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων δομών, τους μειωμένους προϋπολογισμούς για τη λειτουργία του δημοσίου και τη διατήρηση του παγώματος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, έχει νομοθετήσει για τη «στοχοθεσία», την «κινητικότητα», την «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός κράτους καθαρά επιτελικού και νεοφιλελεύθερου, με ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μακριά από τις ανάγκες και των εργαζόμενων στο δημόσιο αλλά και των πολιτών».

Πάντως, τόσο η κυρία Γεροβασίλη όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης υποδεχόμενοι την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη (7.6.2017) στο κτίριο της οδού Β. Σοφίας, υπογράμμισαν για μια ακόμα φορά ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης διαθέτει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές, θεσμικές και επιστημονικές δικλείδες, οι οποίες επιτρέπουν στους δημοσίους υπαλλήλους να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητα και τις επαγγελματικές τους δυνατότητες. Κι αυτό, εν αντιθέσει, όπως επεσήμαναν, με το προηγούμενο σύστημα, του οποίου βασικά γνωρίσματα ήταν ο αυθαίρετος, αντιεπιστημονικός χαρακτήρας και η τιμωρητική διάθεση με σκοπό τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αντιλαμβάνεται την ανάγκη της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και θα περιφρουρήσει την ηθική και επαγγελματική της υπόσταση, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία αξιολόγησης».
Πάντως, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν σταματά να καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν «με το ίδιο σθένος» την απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει από τις 15/3/2017 και «να μην αποπροσανατολιστούν από τις πιέσεις κυβέρνησης-«θεσμών»».
Η θέση της για την αξιολόγηση έχει διατυπωθεί αναλυτικά. Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση σχετίζεται και με την κινητικότητα, και την πρόβλεψη του νόμου για υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων -ακόμη κι εκτός νομού-, αρκεί ο φορέας προέλευσης να έχει κάλυψη στο ελάχιστο 50% των θέσεών του. Επίσης, εκτιμά ότι σε συνδυασμό με το ενιαίο ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης, το κράτος θα έχει πλέον τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να συγκρίνει, «με βάση μνημονιακής έμπνευσης δείκτες, το προσωπικό των φορέων και να το αναπροσαρμόζει κατά το δοκούν». Η ΑΔΕΔΥ κρίνει ότι «η λεγόμενη «αξιολόγηση» δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των Δημοσίων Υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα.Δεν έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών».
Οι διαδικασίες της αξιολόγησης, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, εγγράφονται στο συνολικό πλαίσιο ρυθμίσεων που στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.