Σε κορυφαίο θέμα για την ΕΛ.ΑΣ. εξελίχθηκε τον τελευταίο μήνα η απαγωγή του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, στις 30 Μαρτίου, έξω από το Ηράκλειο. Οι διωκτικές αρχές εφάρμοσαν ειδική τακτική προκειμένου να εξασφαλισθεί η απελευθέρωση του ομήρου, για τον οποίο είχαν απαιτηθεί λύτρα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ύστερα από αποστολή SMS των δραστών και αγωνιώδεις όσο και «αραιές» διαπραγματεύσεις, συνέκλιναν σε ένα ποσό της τάξεως των 20-30 εκατ. ευρώ –αντίστοιχο με αυτό που είχε δοθεί στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 –ώστε να υπάρχει αίσια έκβαση στην υπόθεση. Πάντως και πάλι φέρεται να υπήρξε σχετική δυσπραγία στην εκταμίευση του ποσού ενώ υπήρχε και συνεννόηση με την Αστυνομία για να μην παρουσιασθεί κάποιο απρόοπτο. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι ακόμη και τη Μεγάλη Παρασκευή υπήρχαν συνεννοήσεις απαγωγέων και συγγενών του 54χρονου, που είναι ένας εκ των δύο γιων του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επιπλέον οι δράστες φέρεται να έδωσαν χρονικό περιθώριο για το τέλος των συνεννοήσεων τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ζητήθηκαν εγγυήσεις για την ασφάλεια και την καλή κατάσταση της υγείας του ομήρου.

Την ίδια στιγμή πάντως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προχωρήσει στη διερεύνηση των συνθηκών αρπαγής του 54χρονου και έχουν εντοπίσει αρκετές ομοιότητες –ως προς την τακτική των δραστών –με την περίπτωση αρπαγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου. Ακόμη, «ακτινογραφούν» κυρίως ποινικούς από την Κρήτη που ίσως έχουν επαφές και με άτομα στην Αθήνα, ενώ ερευνήθηκε και η περίπτωση ο όμηρος να είχε μεταφερθεί αρχικά σε σκάφος. Επισημαίνοντας όμως ότι σε κάθε ενέργειά τους προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια του ομήρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ