Tο αίτημα για τη διάσωση και ανάδειξη ενός άγνωστου βιομηχανικού μνημείου, του «εν Ηρακλείω υποσταθμού», διατυπώνεται στις σελίδες του «Ημερολόγιου 2017» από τη συντακτική ομάδα του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού».
Σις 160 σελίδες του ξετυλίγεται ένα χρονικό από τις αρχές του 1900 έως τις ημέρες μας. Το θεματικό ημερολόγιο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου), στη «Βίλα Στέλλα» (Σοφίας και Γαλήνης, Ηράκλειο Αττικής), στις 19.30.
Η παρουσίασή του θα συνοδεύεται από την πρώτη προβολή φωτογραφικών ντοκουμέντων από το εσωτερικό του υποσταθμού και το ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ, την έκθεση δημοσιευμάτων που χρονολογούνται από το 1902 έως το 1957 για την ιστορία του υποσταθμού και του εξηλεκτρισμού και από μουσικά δρώμενα. Μέσα από φωτογραφίες θα παρουσιαστεί και όλος ο εξοπλισμός εκείνης της εποχής _ δύο στρεφόμενοι μετατροπείς που είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου κινητήρα και γεννήτριας συνεχούς ρεύματος _ ο οποίος διασώζεται ακέραιος έως τις ημέρες μας
Από την τεκμηρίωση της ιστορίας του υποσταθμού της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς και μετέπειτα της ΔΕΗ, ξετυλίγεται η ιστορία του εξηλεκτρισμού της χώρας και της διαβόητης Πάουερ.
Στην εκδήλωση της Τετάρτης, ο Γιώργος Λυκούρας θα ερμηνεύσει συνθέσεις του και παραδοσιακά τραγούδια με μαθητές και αποφοίτους του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης σε ξένο ρεπερτόριο. Θα χαιρετίσει η υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ, ιστορικός, βιομηχανική – αρχαιολόγος κυρία Μαρία Μαυροειδή.
Το «Ημερολόγιο 2017» διανθίζεται από μαρτυρίες κατοίκων καθώς και από αρχειακά αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από οικογενειακά άλμπουμ.