Σε μία νέα συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας, αυτή τη φορά με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Μέσω του νέου προγράμματος, ο παραγωγός μαστίχας θα έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα, με ανταγωνιστικούς όρους, τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην ‘Ένωση.

Η νέα συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας, αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση και πιστοποιεί την προσπάθεια της τράπεζας για ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος σε όλη την παραγωγική διαδικασία.
Τα τελευταία χρόνια η Ένωσης προχωρά με σταθερά και συντονισμένα βήματα στηδυναμική αναδιοργάνωση τηςπαραγωγής αλλά και της προώθησης των προϊόντων μαστίχας.
Οι διακρίσεις είναι πολλές με πιο σημαντική την αναγνώριση της κάψουλας μαστίχας ως ειδικό τρόφιμο (φυσικό φάρμακο) για την εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και γενικότερα της υγείας του πεπτικού συστήματος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το 2014 η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO. Ήδη από το 1997 η μαστίχα Χίου, το μαστιχέλαιο Χίου και η τσίχλα Χίου ΕΛΜΑ είναι πιστοποιημένα και ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ιδρύθηκε βάσει του αναγκαστικού νόμου 1390/1938 και έχει την αποκλειστική διαχείριση της φυσικής μαστίχας Χίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αποτελεί την συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των 24 Μαστιχοχωρίων της νότιας Χίου. Σήμερα, αριθμεί 4.543 φυσικά μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και παράλληλα θεωρείται συνεταιρισμός –πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα
Το 1955 η Ένωση ξεκίνησε το σχεδιασμό της πρώτης τσίκλας με φυσική μαστίχα Χίου. Η ένταξή της σε αναπτυξιακά προγράμματα την βοήθησε να προχωρήσει ταχύτατα στην ίδρυση σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης, επεξεργασίας και τυποποίησης της φυσικής μαστίχας που συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση του εταιρικού της προφίλ. Επιπλέον, η ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας MEDITERRA το 2002 και η παράλληλη έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων mastihashop έδωσαν νέα ώθηση και προστιθέμενη αξία στο προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί πλέον ευρέως τόσο στην ελληνική αγορά όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.
Η εμπορική δραστηριότητα της Ένωσης είναι κυρίως εξαγωγική αφού περίπου το 70% της ετήσιας παραγωγής προωθείται στο εξωτερικό. Πέρυσι 144 τόνοι προϊόντων μαστίχας εξήχθησαν σε 44 χώρες (Μέση Ανατολή, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία κ.α.). Όραμα της Ένωσης είναι να γνωρίσει διεθνώς ο καταναλωτής το μοναδικό σε γεύση και άρωμα προϊόν της μαστίχας, με τις σημαντικές και πιστοποιημένες ιδιότητές του.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας Χίου, το 1940 είχαν καταγραφεί 1.500.000 μαστιχόδεντρα ενώ με την απογραφή του 1986 ο αριθμός τους έφτανε τα 2.184.684. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα γης και 1.150.000 μαστιχόδενδρα στη Νότια Χίο. Άλλωστε μόνο σε αυτή την περιοχή του νησιού παράγεται μαστίχα, αν και μαστιχόδενδρα μπορεί να υπάρχουν σε όλο το νησί. Αυτό το νότιο τμήμα οριοθετείται στη βόρεια πλευρά από μια συγκεκριμένη «γραμμή» που ενώνει τα χωριά Λιθί, Αγ. Γεώργιος Συκούσης και Θυμιανά.
Αυτή η γραμμή ονομάστηκε από τον γλωσσολόγο Ιμπέρ Περνό ως «φυσικό και μυστηριώδες όριο». Κάθε προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια πέρα από αυτό το όριο έχει αποτύχει. Η «μοναδικότητα» της περιοχής, πιθανόν να οφείλεται σε κάποια εδαφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία, τα οποία ευνοούν την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου μόνο στη Χίο και μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα της.