Όσο εκτονώνεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες στον Πειραιά, τόσο επιδεινώνεται στο Ελληνικό. Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν μιλώντας στο «Βήμα» τον δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτο ότι «έχει την δική του ατζέντα» όταν λέει ότι στις τρεις ανοιχτές δομές του Ελληνικού φιλοξενούνται 6.000 άτομα (δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στο Mega) και τονίζουν ότι τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία είναι του Συντονιστικού για το Προσφυγικό το οποίο τοποθετεί τον αριθμό των φιλοξενούμενων στο Ελληνικό σε λίγο παραπάνω από 4.300.
Πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδουν και την διευθύνουσα σύμβουλο της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου η οποία υποστηρίζει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπήρξε προφορική συνεννόηση για τρίμηνη παράταση της χρήσης του Ελληνικού για τους πρόσφυγες.
Εν τω μεταξύ στην προβλήτα του Σκαραμαγκά συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες για την ολοκλήρωση της δομής που θα φιλοξενήσει 3.500 άτομα _ δηλαδή όσους βρίσκονται σήμερα στον Πειραιά. Το υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι ο στρατός εργάζεται ακόμη και νύχτα με προβολείς για να ολοκληρώσει το γρηγορότερο. Ήδη τη Δευτέρα φιλοξενούνταν 800 άτομα ενώ την Τρίτη 1.050 και συνεχώς παραδίδονται νέοι οικίσκοι.
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι εκτός από τους πρόσφυγες που μεταφέρονται με πούλμαν από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά, υπάρχουν και άλλοι που φθάνουν με το λεωφορείο της γραμμής ή με ταξί. Δεν είναι όμως σε θέση να γνωρίζουν αν οι τελευταίοι φθάνουν όντως από τον Πειραιά ή από το Ελληνικό (όπου οι συνθήκες είναι χειρότερες και οι πρόσφυγες μένουν σε σκηνές) καθώς δεν γίνεται κανένας έλεγχος κατά την είσοδό τους στον Σκαραμαγκά ούτε υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησης από πού έρχονται. Πάντως όσους φθάνουν εκεί τους τοποθετούν σε οικίσκους διαχωρισμένους σε «γειτονιές» ανά εθνικότητες _ Σύριους, Ιρακινούς και Κούρδους.
Στην Ειδομένη, η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς παραμένουν γύρω στους 12.000 πρόσφυγες κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τη Δευτέρα αναχώρησαν τέσσερα λεωφορεία από την Ειδομένη μεταφέροντας πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, σε όποιες δομές υπήρχαν θέσεις. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ήπια προσέγγιση της πειθούς καθώς και να μην αυξήσει την παρουσία της στην Ειδομένη, παρά τα παρ’ ολίγον διπλωματικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί τελευταίως, γιατί η κρατική παρουσία θα είναι σαν να νομιμοποιεί τον εκεί καταυλισμό. Εντείνει όμως την προσπάθεια πληροφόρησης των προσφύγων, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προκειμένου οι πρόσφυγες να αποχωρήσουν οικειοθελώς και να μην πιστεύουν όσους ισχυρίζονται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Παράλληλα ενισχύονται οι έλεγχοι της αστυνομίας στην Ειδομένη, κυρίως σε αλληλέγγυους.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι αφίξεις που καταγράφηκαν χθες από Τουρκία ήταν μόλις 80 αλλά τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο (την οποία θα επισκεφθεί ο πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο) και στη Χίο είναι ασφυκτικά γεμάτα: η Λέσβος έχει χωρητικότητα 3.500 και φιλοξενεί περισσότερους από 4.000 ενώ η Χίος έχει χωρητικότητα 1.100 και φιλοξενεί περισσότερα από 1.800 άτομα.
Οι επανεισδοχές στην Τουρκία έχουν παγώσει τελείως δεδομένου ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου τα οποία απαιτούνται 14 ημέρες για να εξεταστούν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση της χωρητικότητας των νησιών και ότι απλώς θα μεσολαβήσει μια «δύσκολη ενδιάμεση περίοδος» μέχρι να ξεκινήσουν πάλι οι επανεισδοχές στην Τουρκία (όσων δεν λάβουν άσυλο) ή η μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα (όσων αναγνωριστούν ως πρόσφυγες).
Ήδη έχουν φθάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι πρώτοι 32 εμπειρογνώμονες και διερμηνείς από την Ευρώπη για να βοηθήσουν στην εξέταση των μαζικών αιτημάτων ασύλου. Αυτές τις μέρες φθάνει η δεύτερη «φουρνιά» 120 ατόμων και στη συνέχεια οι υπόλοιποι μέχρι να φθάσουν τους 400 εμπειρογνώμονες και διερμηνείς που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Όλοι όσοι εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου στα νησιά με την συνοπτική διαδικασία των 14 ημερών περνούν προηγουμένως από σχετικό σεμινάριο.