Οι εταιρείες Glassart, Ευρωεμπορική, ΝΕΟΚΑΤ και ΙΝΤRΑΚΑΤ ανεδείχθησαν προσωρινοί μειοδότες του διαγωνισμού-εξπρές του υπουργείου Υποδομών για την προμήθεια οικίσκων για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, ο οποίος προκηρύχθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες χωρίς δημοσίευση προκήρυξης και έπειτα από κλειστές προσκλήσεις προς τους προμηθευτές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του κ. Σπίρτζη, που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», το υπουργείο θα προμηθευτεί 769 οικίσκους αντί 1.150 που ήταν ο στόχος του διαγωνισμού, αντί συνολικού κόστους 9,1 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στον διαγωνισμό της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (πρώην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) «Προμήθεια 1.150 ενιαία μεταφερόμενων οικίσκων, τύπου container, επιφανείας εκάστου 25 τ.μ., για την προσωρινή στέγαση προσφύγων-υπηκόων τρίτων χωρών», αρχικού προϋπολογισμού 14,1 εκατ. ευρώ, ανακηρύχθηκαν προσωρινοί μειοδότες οι:
Glassart (180 οικίσκοι) με προσφορά 2,1 εκατ. ευρώ
Ευρωεμπορική (180 οικίσκοι) με προσφορά 2,1 εκατ. ευρώ
ΝΕΟΚΑΤ (50 οικίσκοι) με προσφορά 0,6 εκατ. ευρώ
ΙΝΤRΑΚΑΤ (359 οικίσκοι) 4,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι εταιρείες υποχρεούνται αύριο, Παρασκευή, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία θα ελέγξει η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού και θα συντάξει την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις γύροι διαπραγμάτευσης, στη διάρκεια των οποίων οι τιμές ξεκίνησαν από περίπου 9.990 ευρώ ανά μονάδα και μειώθηκαν ελαφρώς για να καταλήξουν περίπου στα 9.650 ευρώ ανά μονάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Υποδομών, οι τιμές εκκίνησης των προμηθευτών ανά μονάδα ήταν παρεμφερείς και δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, «διαπιστώθηκε συμφωνία των προσφορών προς τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης» και «ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε μετά τους ανωτέρω γύρους διαπραγματεύσεων ήταν ικανοποιητικός».
Μάλιστα, σημειώνεται, «η τελικώς διαμορφωθείσα τιμή προσφοράς είναι πλέον συμφέρουσα σε σχέση με τις τιμές που προσφέρθηκαν ανά οικίσκο στον αμέσως προηγούμενο διαγωνισμό που διεξήγαγε το έτος 2008 η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων» για την «Προμήθεια ενιαίων μεταφερόμενων οικίσκων τύπου container» προϋπολογισμού ανά οικίσκο 9.500 και συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, με κατακυρωθείσα τιμή 9,480. «Οι προδιαγραφές του ανωτέρω διαγωνισμού ήταν παρόμοιες με τον παρόντα διαγωνισμό, όσον αφορά στο εμβαδόν με κατώτερες όμως απαιτήσεις (όπως χωρίς την προμήθεια air-condition (κλιματιστικού) κάγκελων ασφαλείας, κ.λπ.)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο ακόμη προσφορές των εταιρειών KMS Buildings και BHMKA, «οι οποίες όμως δεν υπέβαλαν ηλεκτρονική προσφορά και δεν ελήφθησαν υπόψη», επισημαίνει το ίδιο έγγραφο.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σπίρτζη, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών είχε ζητήσει στις 20 Ιανουαρίου την προμήθεια 1.150 οικίσκων και την τμηματική παράδοσή 250 οικίσκων μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και 900 οικίσκων μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2016 για την προσωρινή στέγαση προσφύγων – υπηκόων τρίτων χωρών στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας.
Στο μεταξύ, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, όπως σημειώνεται, αποφάσισε «την αποχή από την έκδοση γνώμης επί του αιτήματος… για παροχή σύμφωνης γνώμης, λόγω έλλειψης αρμοδιότητας».