Ένας μικρόσωμος γύπας, ένας ασπροπάρης, βρέθηκε από ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας δηλητηριασμένος στη φωλιά του στην περιοχή των Μετεώρων. Πρόκειται για είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση και στην Ελλάδα απομένουν λιγότερα από δέκα ζευγράρια.

Τα μέλη της οργάνωσης καταρριχήθηκαν στη φωλιά όταν διαπίστωσαν ότι για τρεις συνεχόμενες ημέρες δεν είχε παρατηρηθεί το ζευγάρι στην περιοχή. Έτσι βρήκαν νεκρό τον γύπα. Παραμένει άγνωστο τι έχει απογίνει το ταίρι του, το οποίο απουσιάζει από τις 13 Ιουλίου.
Πρόκειται για ένα από τα τρία εναπομείναντα ζευγάρια ασπροπάρη των Μετεώρων, τα οποία παρακολουθούνται στενά, σε καθημερινή βάση, από την Ορνιθολογική στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».
Το συγκεκριμένο περιστατικό δηλητηρίασης είναι πολύ σοβαρό, λόγω του εξαιρετικά μικρού πληθυσμού ασπροπάρη, τόσο στα Μετέωρα, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό δηλητηρίασης ασπροπάρη στην περιοχή την τελευταία τετραετία, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα ουκ ολίγα περιστατικά δηλητηρίασης (26 φόλες και 8 δηλητηριασμένα ζώα) που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2015 στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων από την Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ορνιθολογικής, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.
«Οι προσπάθειες της Ορνιθολογικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων με την καταγγελία σοβαρών περιστατικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και μέσω πίεσης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ένα εμβληματικό είδος πουλιού χάνεται μπροστά στα μάτια μας και η ώρα για την κοινωνία και τις Αρχές να σταματήσουν να αδιαφορούν και να αναλάβουν δράση έχει φτάσει προ πολλού», τονίζει η υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος της οργάνωσης κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη.
Όπως επισημαίνει η ίδια, η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να κινητοποιηθεί και να παράσχει στις σχετικές περιφερειακές και τοπικές αρχές, όπως τα Δασαρχεία και τους Δήμους, τους απαιτούμενους πόρους και εργαλεία για την καταπολέμηση της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων και την επιβολή του νόμου. Η κοινωνία με τη σειρά της θα πρέπει να αφυπνιστεί και να έρθει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της, καθώς τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι γνωστοί.