Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής οι νέες διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ και της ΕΥΔΑΠ. Για την ΕΥΔΑΠ προτείνονται στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τη θέση του πρόεδρου ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Γιάννης Μπενίσης. Αντίστοιχα, για την ΕΡΓΟΣΕ εγκρίθηκε ο ορισμός του κ. Χρήστου Δουκάκη στη θέση του πρόεδρου της ΕΡΓΣΟΕ και του κ. Θανάση Βούρδα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Συγκεκριμένα, για την ΕΥΔΑΠ ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι η εταιρεία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά τεχνογνωσίας εντός και εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο ως πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο, η εταιρεία οφείλει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, καθώς το νερό αποτελεί ανθρώπινο αγαθό.
Ο κ. Παπαδόπουλος υποσχέθηκε:
* Διασφάλιση νερού για αξιοπρεπή διαβίωση για όσους δεν έχουν να πληρώσουν
* Κοινωνικό τιμόλόγιο
* Ρύθμιση όλων των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων
* Διακοπή παροχής μετά από ειδοποίηση.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων τηλεχειρισμού και τηλελέγχου του δικτύου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπενίτση, ο οποίος συγκέντρωσε τα πυρά βουλευτών της ΝΔ για σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει λόγω της σχέσης του με την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου (ΕΥΔΑΠ και περιφέρεια βρίσκονται στα δικαστήρια), «η ΕΥΔΑΠ είναι δημόσια, είναι επιχείρηση και είναι κοινωφελής».
Ο κ. Μπενίτσης σημείωσε ότι στην ΕΥΔΑΠ δεν γίνονται ηλεκτρονικές προμήθειες, ενώ εκτυλίσσονται πράγματα «τα οποία δεν χαρακτηρίζουν μία εισηγμένη επιχείρηση».
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Τραγάκης παρατήρησε ότι «υπάρχουν αλληλοσυγκρούμενα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ με την περιφέρεια στο Θριάσιο» καθώς οι δύο φορείς «έχουν πάει στα δικαστήρια» και ρώτησε τον κ. Μπενίση πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα.
Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικήτας Κακλαμάνης παρατήρησε ότι «θα μείνει ενεός» όποιος συγκρίνει τα βιογραφικά του κ. Μπενίση και του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου κ. Αντώνη Βαρθολομαίου. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την απορία του για το πώς ο κ. Μπενίσης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είχε υποτροφία για τέσσερα χρόνια, όμως πήρε τπυχίο με «καλώς».
Μάλιστα, σχολίασε την επαγγελματική πορεία του κ. Μπενίση, ο οποίος είναι συνταξιούχος φροντιστής και, σύμφωνα το βιογραφικό του, έχει συμμετάσχει ως μέτοχος σε καφετέρια και εστιατόρια, ενώ έχει ασχοληθεί και με τα φωτοβολταϊκά για τα οποία ρώτησε εάν έχει λάβει κρατική επιδότηση.
Ο κ. Μπενίσης απάντησε ότι πήρε το πτυχίο του με «καλώς» διότι στο τέταρτο έτος κρυβόταν για έξι μήνες λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, έπειτα από παρεμβάσεις του κ. Κακλαμάνη, ο κ. Μπενίσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του, δεχόμενος επίπληξη από τον βουλευτή της ΝΔ για τη στάση του.
Για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Μπενίσης σημείωσε ότι έφτιαξε ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο των 100 KW το 2006, με κόστος 620 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων οι 100 χιλιάδες ήταν ίδια κεφάλαια, οι 200 χιλιάδες δάνειο και τα υπόλοιπα κρατική ενίσχυση. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι το έχει μεταβιβάσει στους κληρονόμους του, καθώς υποχρεώθηκε από τον νόμο προκειμένου να λαμβάνει τη σύνταξη του ΟΑΕΕ.
Για την κριτική της σύγκρουσης των συμφερόντων με την ΕΥΔΑΠ, λόγω του γεγονός ότι είναι ο σύντροφος της κυρίας Δούρου, ο κ. Μπενίσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο φορέων για να δεχθεί τα βέλη του κ. Τραγάκη, στον οποίο όμως δεν απάντησε.
Παράλληλα στις ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είχε στείλει το βιογραφικό του ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ τόνισε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο.
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ότι θα εξεταστεί με προσοχή το ζήτημα της αξιοποίησης της Ψυττάλειας, τόνισε ότι θα υπάρξει σεβασμός στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και υπερασπίστηκε την ανάγκη για μία κερδοφόρο ΕΥΔΑΠ προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει το κοινωνικό της έργο.
Σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ Νήσων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μπορεί να έχει καλό μέλλον, καθώς μελέτη δείχνει πως με 60 εκατ. ευρώ μπορεί να λύσει τα προβλήματα 20 νησιών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μελέτη σκοπιμότητας θα δείξει τα επόμενα βήματα, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος της αφαλάτωσης είναι 1 ευρώ το κυβικό μέτρο όταν η μεταφορά νερού κοστίζει 12-15 ευρώ ανά κυβικό.
Στο μεταξύ η Επιτροπή ΔΕΚΟ ενέκρινε τη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, για την οποία ο κ. Σπίρτζης παρατήρησε ότι υπάρχει ζήτημα λειτουργίας της εταιρείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στον σιδηρόδρομο και στην ολοκλήρωση των έργων στον ΠΑΘΕΠ, ενώ συμπλήρωσε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας να ωριμάσει τη σιδηροδρομική Εγνατία και τους κάθετους άξονες, αλλά και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.
Ο κ. Σπίρτζης τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης του δικτύου του ΟΣΕ με τα λιμάνια και τις ΒΙΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι στην άτυπη ευρασιατική σύνοδο των υπουργών Μεταφορών έγινε αναφορά από τους ξένους συναδέλφους του στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ, οι αυτοκινητόδρομοι απορρόφησαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια της χώρας και άφησαν τον σιδηρόδρομο σε δεύτερη μοίρα, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει διάφορα έργα του ΟΣΕ λόγω κακού σχεδιασμού, έλλειψης ωριμότητας, χρηματοδοτικού κενού, νομικών προβλημάτων και διαχείρισης.
Ο κ. Δουκάκης υπογράμμισε το φαινόμενο των υπερβολικών ποσών που έχουν δοθεί για αππαλοτριώσεις, μιλώντας για ύπαρξη κυκλωμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι για τη μελλοντική πορεία της ΕΡΓΟΣΕ θα απαιτηθούν η τήρηση της νομιμότητας, η διαφάνεια, η διαβούλευση, η ωρίμανση των έργων και η σωστή επίβλεψη. Επίσης, ο κ. Δουκάκης παρατήρησε ότι η διέλευση του σιδηρόδρομου από τη Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο ήταν κατασκευαστικά αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Παράλληλα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του άξονα Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη.
Στη δευτερολογία του ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ωριμότητα για τη σιδηροδρομική Εγνατία, η οποία πρέπει μελετητικά να ωριμάσει, ενώ παρατήρησε ότι πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση, αλλά και να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός στη χάραξή της.
Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι στον ΟΣΕ έχουν απαξιωθεί γραμμές και τροχαίο υλικό, ενώ παρατήρησε ότι στην ΕΡΓΟΣΕ ήταν πράξη «στο όριο της νομιμότητας» να οριστεί επικεφαλής της εταιρείας ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ. «Υπάρχει νομικό θέμα» παραδέχθηκε, σημειώνοντας ότι έχει τεθεί και μέλη του ΔΣ τα οποία είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσφατα παραιτήθηκαν.
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα επιστρέψουν κομμένα δρομολόγια του δικτύου και προσωπικό στον ΟΣΕ έπειτα από μελέτη και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.