Μόλις δυόμισι τετραγωνικά πρασίνου αναλογούν σε κάθε κάτοικο της Αθήνας όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, ενώ στη Βιέννη η αναλογία αυτή αγγίζει ακόμα και τα 32 τετραγωνικά. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή τη σύγχρονή τσιμεντούπολη έχουν απομείνει μικρές αλλά και μεγαλύτερες οάσεις δροσιάς, όπου μπορούν βρεθούν οι επισκέπτες όχι μόνο σήμερα, αφού μπορούν με αυτόν τον τρόπο να χαρούν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου.
Μικρές αποδράσεις σε «πράσινες γωνιές» της πόλης μπορούν να γίνουν σε μέρη όπως ο Εθνικός Κήπος στο Σύνταγμα, το Οικολογικό Πάρκο Ιλίου «Αντώνης Τρίτσης», ο Κήπος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Άλσος Περιστερίου, το δάσος Τατοΐου στην Πάρνηθα αλλά και ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους στο Χαϊδάρι, το Άλσος στου Γουδή και ο λόφος Φιλοπάππου.
Ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα σε Εθνικό Κήπο και Ζάππειο
Το κέντρο της πόλης αποτελεί ίσως για πολλούς το πιο απίθανο μέρος για μια «ανάσα» πρασίνου αλλά και δροσιάς, αφού αυτό που κυριαρχεί είναι το τσιμέντο. Ο Εθνικός Κήπος μαζί με τον κήπο του Ζαππείου, με έκταση 285 στρέμματα, έχει ξεχωριστή χλωρίδα αλλά και πανίδα. Πέρα από την πυκνή βλάστηση και τις διαφορετικές ποικιλίες φυτών, τα «φυτά-μνημεία» αποτελούν ένα ιδιαίτερο θέαμα. Δέντρα τα οποία διατηρούνται για πολλά χρόνια, με την Άρια να βρίσκεται στη θέση της εδώ και 160 χρόνια. Ο κήπος όμως ξεχωρίζει και για τα διαφορετικά είδη πουλιών σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Σε αυτόν βρίσκουν τροφή και καταφύγιο μερικά από τα πιο γνωστά είδη σπουργιτιών αλλά και πολλοί «φτερωτοί δραπέτες», με τους παπαγάλους να είναι οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς καθώς πλέον έχουν προσαρμοστεί για τα καλά στο μεσογειακό κλίμα, αν και προέρχονται από τροπικά μέρη.
«Πνεύμονας» 1.100 στρεμμάτων
Το έργο της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας είναι φανερό και στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο αποτελεί έναν αστικό βιότοπο με 200 είδη πουλιών τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται στον δήμο Ιλίου και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος πρασίνου στην Αθήνα αφού η έκτασή του αγγίζει τα περίπου 1.100 στρέμματα.
Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον «πράσινο πνεύμονα» της μεγαλούπολης είναι οι έξι τεχνητές λίμνες του αλλά και το τεχνητό κανάλι που μεταφέρει το νερό μεταξύ των λιμνών και φροντίζει για την ανακύκλωσή του. Σημαντικό είναι το έργο των εθελοντών που φροντίζουν για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του και για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εκδηλώσεις του πάρκου.
Ωστόσο το πάρκο βρίσκεται αντιμέτωπο με αρκετά προβλήματα εξαιτίας της μη λειτουργίας φορέα διοίκησης-διαχείρισης και η εικόνα που παρουσιάζεται δεν συγκρίνεται με τα μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Όπως τόνισε στο «Βήμα» ο υπεύθυνος εθελοντών κ. Σ. Ψύχας, «η προηγούμενη διοίκηση είχε μόνο τέσσερις εργαζόμενους οι οποίοι, χωρίς να πληρώνονται, συνεχίζουν να δουλεύουν για τη συντήρηση του πάρκου και την καθαριότητα όλων των στρεμμάτων στο οποίο εκτείνεται».
Πέρα όμως από τα θέματα καθαριότητας και ασφάλειας υπάρχουν και άλλα θέματα που επιτείνουν ΄τα προβλήματα που υπάρχουν. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «δύο τεχνητές λίμνες του πάρκου δεν έχουν νερό καθώς δεν λειτουργεί η αντλία για να γίνει η ροή του». Αξίζει λοιπόν ένα πάρκο που δέχεται μέχρι και 2.000.000 επισκέπτες τον χρόνο να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση;
Βραδιές στον κήπο του Μεγάρου
Πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό πολιτών αποτελεί ο Κήπος του Μεγάρου Αθηνών όχι μόνο τις βραδιές που πραγματοποιούνται ξεχωριστές εκδηλώσεις αλλά και σε καθημερινή βάση. Οι συναυλίες τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν καθιερωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με τον Κήπο να αποτελεί χώρο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της πόλης. Μια ευκαιρία γνωριμίας των κατοίκων του κέντρου -και όχι μόνο- με τον χώρο είναι και το μπαζάρ βιβλίου που διοργανώνει ο Βήμα fm από σήμερα, Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, 7 Ιουνίου. Οι μεγάλες επιφάνειες πρασίνου αλλά και τα κέντρα ενδιαφέροντος αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Ο «άγνωστος» κήπος με τα 4.000 είδη φυτών
Μια «γωνιά» της Αθήνας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό αλλά διαθέτει χιλιάδες φυτά είναι και ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους. Ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, με μεγάλη ιστορία και μοναδική για τη χώρα ποικιλία φυτών αλλά και ζωντανών οργανισμών που διαθέτει στα περίπου 1.860 στρέμματα στην περιοχή Δαφνί του δήμου Χαϊδαρίου. Προσφέρει καθημερινά μια πολύχρωμη όαση σε εκείνους που τον επισκέπτονται χωρίς να απαιτείται κανένα χρηματικό αντίτιμο αφού η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.
Υπάρχουν 4.000 είδη φυτών ιστορικής σημασίας, οικονομικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος αλλά και καλλωπιστικά, κάκτοι και άλλα παχύφυτα, φυτά υγρών τροπικών δασών και αντιπροσωπευτικά είδη των οικογενειών από όλες τις ηπείρους.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα είναι ανοικτά στο κοινό τα θερμοκήπια και το φυτώριο συλλογών του Κήπου.
Ο χώρος είναι φυλασσόμενος και επισκέψιμος από τις 7:00 μέχρι και τις 15:00. Πίσω από την ωραία εικόνα που εμφανίζει ο κήπος, το ίδρυμα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα οικονομικά προβλήματα τα οποία όχι μόνο εμποδίζουν την ανάπτυξή του, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη και την απλή λειτουργία του.
Άλσος με πιστό κοινό στο Περιστέρι
Σταθερούς επισκέπτες φαίνεται να έχει κερδίσει το Άλσος Περιστερίου, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Φυλάσσεται σε 24ωρη βάση και αυτό έχει αποτέλεσμα τη μεγάλη προσέλευση τις πρωινές αλλά και τις βραδινές ώρες από επισκέπτες κάθε ηλικίας.
Οι δραστηριότητες δεν σταματούν μόνο στην άθληση μέσω των ειδικών διαδρομών για τρέξιμο, αφού στον χώρο υπάρχει υπαίθριο γυμναστήριο και ποδηλατόδρομος. Ωστόσο για εκείνους που δεν επιθυμούν να αθληθούν υπάρχουν σημεία ανάγνωσης και δροσιάς κάτω από τα δέντρα αλλά και μία βιβλιοθήκη.
Το Τατόι των βασιλικών κτημάτων
Το άλσος αυτό έχει 24ωρη φύλαξη, αλλά το κτήμα Τατοΐου στο οποίο βρίσκονται τα πρώην βασιλικά ανάκτορα έχει βρεθεί στο προσκήνιο αρκετές φορές εξαιτίας αυτής της έλλειψης. Ο λόγος γίνεται είτε για σκουπίδια που θα συναντήσουν οι επισκέπτες σε ολόκληρο το κτήμα είτε για κάποιο θέμα που θα προκύψει από ζήτημα ασφάλειας, η οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτη αν και υπάρχουν ακόμη κινητά αντικείμενα ή κτίρια αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας.
Παρότι στα ιστορικά κτίρια φαίνεται η εγκατάλειψη, στο κτήμα που τα πλαισιώνει υπάρχει μια απέραντη δασική έκταση, ανοιχτή στο κοινό για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και για πικνίκ σε διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους. Δεν είναι λίγοι όσοι το επιλέγουν τα Σαββατοκύριακα όταν ο καιρός είναι καλός.
Λόφος Φιλοπάππου με μοναδική θέα
Ένα ακόμα μέρος που ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την αναδρομή στο παρελθόν και την επαφή με τη φύση είναι ο λόφος Φιλοπάππου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρεις λόφοι, δηλαδή ο λόφος Φιλοπάππου, της Πνύκας και του Αστεροσκοπείου, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους με μονοπάτια. Ανάμεσά τους υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με πράσινο και δέντρα που απλώνονται σε όλο το μήκος γύρω από τα μικρά δρομάκια. Η μοναδικότητά του οφείλεται στη θέα, καθώς σε όποιο σημείο και αν επιλέξει ο επισκέπτης να ξεκουραστεί, απέναντί του θα βρίσκεται η Ακρόπολη.
Λόφους έχει και άλλους οι πρωτεύουσα όπως του Λυκαβηττού, του Στρέφη κ.ά., αλλά και σημεία που μπορεί να βρεθεί ο επισκέπτης κοντά στην φύση, όπως το άλσος στου Γουδή για πολλές δραστηριότητες ή το πολύπαθο Πεδίον του Άρεως, αλλά και άλση όπως του Συγγρού, του Παγκρατίου, της Νέας Σμύρνης και το πρώην Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια καλή αφορμή για να τα (ξανα)γνωρίσουμε.