Ανακοίνωση σημαντικής δωρεάς έλληνα κινηματογραφιστή επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα γίνει το Σάββατο 7 Μαρτίου στον Ιανό (15.00) στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία» για τον γυναικολογικό καρκίνο που θα αρχίσουν την ίδια ημέρα το πρωί. Συγκεκριμένα από τις 11.00 ως τις 14.00 οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» θα βρίσκονται μαζί με το «Αλμα ζωής» στο εμπορικό κέντρο Golden Hall για να ενημερώσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις γύρω από τον «γυναικείο καρκίνο».
Ο κινηματογραφιστής της προαναφερθείσας δωρεάς είναι ο σκηνοθέτης κ. Σωτήρης Δ. Τσαφούλιας, ο οποίος θα δωρίσει όλα τα έσοδα της ταινίας του «Κοινός παρονομαστής» στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Γυναίκες στην Ογκολογία» για την ενίσχυση των σκοπών της. Θυμίζουμε ότι η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Αντωνίου, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Ρένο Χαραλαμπίδη, Ηρακλή Παλάτσιο, Θανάση Νάκο, Θανάση Παπαδόπουλο και Μαρκέλλα Γιαννάτου, προβλήθηκε πριν από λίγο καιρό στις αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment. Ο κύκλος προβολών της στα σινεμά έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολείται με την Ογκολογία, χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά κυρίως ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα ασθενή με καρκίνο.
Ως δίκτυο ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο σε σύμπραξη με αντίστοιχη ευρωπαϊκή ομάδα. Είναι μια πρωτοβουλία έξι γυναικών ογκολόγων παθολόγων-μελών της ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) από όλη την Ελλάδα, τον δημόσιο, ακαδημαϊκό και ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για τις κυρίες Σοφία Αγγελάκη, Ελένη Γαλάνη, Ελενα Λινάρδου, Ζένια Σαριδάκη, Αθηνά Χριστοπούλου και Αμάντα Ψυρρή.

«Το δίκτυο έχει διττό σκοπό» αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Ελενα Λινάρδου. «Να υποστηρίζει τις γυναίκες επαγγελματίες σε όλους τους χώρους της Ογκολογίας αλλά, το πιο σημαντικό, να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο που θα υποστηρίζει γυναίκες ασθενείς με καρκίνο προσπαθώντας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει αλλά και θα στηρίξει οικονομικά με τη δημιουργία ενός κοινωνικού ταμείου».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαφούλιας μας είπε ότι είχε σκοπό να κάνει τη δωρεά στο δίκτυο «Γυναίκες στην Ογκολογία» προτού καν η ταινία «Κοινός παρονομαστής» διανεμηθεί στις αίθουσες. Ωστόσο από σεμνότητα αποφάσισε να μην το αναφέρει ποτέ δημοσίως. Υπήρχε άλλωστε ο φόβος η κίνησή του να παρεξηγηθεί ως «εκβιασμός του κοινού», όπως μας είπε. «Δεν πιστεύω φυσικά ότι το πού θα πάνε τα έσοδα μιας ταινίας αποτελεί κριτήριο για να πάει κανείς να τη δει ή όχι. Εγώ κάνω σινεμά από έρωτα προς το ίδιο το σινεμά και όχι για τα εισιτήρια» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία της επόμενης ταινίας του.
Ενας λόγος παραπάνω για την ευαισθησία του κ. Τσαφούλια είναι το ότι μέλος της οικογένειάς του έχει ανάλογο πρόβλημα υγείας.
«Είναι πολύ ωραία αυτή η διασύνδεση της τέχνης με την επιστήμη για την κοινωνική προσφορά» σχολίασε καταλήγοντας η κυρία Λινάρδου. «Σημαντικό είναι ότι η ταινία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στις αίθουσες, οπότε δεν γίνεται για λόγους διαφήμισης. Είναι μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική».
Τα έσοδα όλων των φιλανθρωπικών δράσεων και δωρεών προς τις «Γυναίκες στην Ογκολογία» δίδονται για την οικονομική υποστήριξη γυναικών με καρκίνο δημιουργώντας ένα «μόνιμο κοινωνικό ταμείο» για την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, όπως π.χ. γενετικός έλεγχος και συμβουλευτική για κληρονομική προδιάθεση, αλλά και άμεση βοήθεια ανασφάλιστων γυναικών με καρκίνο μέσω κοινωνικών ιατρείων και άλλων φορέων ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα.

HeliosPlus