Στην 69η θέση του «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014» βρίσκεται η Ελλάδα, σε σύνολο 175 χωρών, εμφανίζοντας βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύει παγκοσμίως σήμερα Τετάρτη η Διεθνής Διαφάνεια.
Η Ελλάδα λαμβάνει 43 βαθμούς και κατέχει την ίδια θέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Βραζιλία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σουαζιλάνδη, και η Σενεγάλη. Πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών βαθμολογούνται κάτω από 50, σε κλίμακα 0-100 (η καλύτερη δυνατή θέση).
Πλέον αδιάφθορη χώρα αναδεικνύεται η Δανία, ενώ πνιγμένες στη διαφθορά εμφανίζονται η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία. Η Δανία, εκτός από ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, τον Νοέμβριο που μόλις εξέπνευσε ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιου μητρώου που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
«Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2014 δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη υπονομεύεται και κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς φθίνει όταν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι καταχρώνται την εξουσία για να οικειοποιηθούν δημόσιους πόρους για προσωπικό τους όφελος», σχολιάζει ο José Ugaz, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
«Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι διακινούν υπογείως σε φορολογικούς παραδείσους περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα, μέσω offshore εταιριών, χωρίς να τιμωρηθούν», προσθέτει ο Ugaz. «Χώρες που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη πρέπει να υιοθετήσουν ριζικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς προς όφελος των πολιτών. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν εξάγουν πρακτικές διαφθοράς σε υπανάπτυκτα κράτη».
«Υπάρχει πορεία βελτίωσης της Ελλάδας, χρειάζεται ωστόσο μεγαλύτερη προσπάθεια», τονίζει ο κ. Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς. «Hαποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers), καθώς και η δημιουργία μητρώων δημόσια προσβάσιμων πραγματικών δικαιούχων εταιριών, θα ανακόψουν πρακτικές διαφθοράς».