Η ΕΛΑΣ αναζητούσε τα ίχνη του 31χρονου Αλβανού –δράστη του μακελειού στο Μικρολίμανο – από τις αρχές Νοεμβρίου όταν δεν έδωσε παρόν – ως όφειλε μετά την πρόσφατη αποφυλάκιση του – στις αστυνομικές υπηρεσίες των Χανίων. Όμως δεν είχε κατορθώσει να τον εντοπίσει με αποτέλεσμα να δώσει το «εγκληματικό» παρών με τον τραυματισμό 15 θαμώνων νυκτερινού κέντρου στην ακτή Δηλαβέρη.
Ο Αλβανός είχε συλληφθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2009 για κλοπές σε τρία σπίτια στην Μυτιλήνη -ανάμεσα σε αυτά και το σπίτι του τότε βουλευτή της ΝΔ και σημερινού στελέχους των ΑΝΕΛ κ. Γιάννη Γιαννέλη-, αλλά φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία για ληστρική επίθεση του και στην Αθήνα.
«Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο φάκελο του 31χρονου Αλβανού, πρωταγωνιστή του αιματηρού περιστατικού τα ξημερώματα του Σαββάτου στο νυκτερινό κέντρο στον Πειραιά.
Ο 31χρονος ζούσε την δεκαετία του 2000 στην Μυτιλήνη (στενοί συγγενείς του ζουν στα Χανιά και στην Ιεράπετρα) όπου είχε συλληφθεί για πρώτη φορά, το 2007 για διακίνηση ποσότητας χασίς.
Η δεύτερη σύλληψή του σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2009 με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ολιγομελή συμμορία που έκανε διαρρήξεις και κλοπές σε τρία σπίτια, στην πόλη της Μυτιλήνης. Μαζί του είχε συλληφθεί ένας ακόμη ομοεθνής του, που σήμερα διαμένει στην πόλη της Μυτιλήνης και παραμένει άγνωστο αν είχε οποιαδήποτε επαφή με τον καταζητούμενο 31χρονο.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι οι κλοπές αυτές του Αλβανού ήταν «εντυπωσιακής οργάνωσης κι ακρίβειας με στόχο εύπορους επιχειρηματίες, τραπεζικούς αλλά και σε βουλευτή του νομού. Σε μια από τις κλοπές οι ανυποψίαστοι ένοικοι ήταν μέσα στο σπίτι. Φρόντιζε να μην αφήνει κανένα ίχνος, ενώ η λεία του ήταν μεγάλη. Όμως συνελήφθη γιατί στην τελευταία ληστεία – παραμονές πρωτοχρονιάς στο σπίτι του βουλευτή ενώ βρισκόταν μέσα- του έπεσε το κινητό και ξετυλίχτηκε το νήμα της δράσης του».

Όπως ανέφερε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ο κ Γιαννέλης «η εισβολή των αλλοδαπών στο σπίτι μου , σε παραλιακή περιοχή της Μυτιλήνης, έγινε στις 3.30 τα ξημερώματα. Ακουσα τους δράστες να προσπαθούν να παραβιάσουν τα παράθυρα του σπιτιού μου και στην συνέχεια να περπατούν στο ξύλινο σαλόνι. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκα ότι έρχοταν στο δωμάτιο που βρισκόμουν . Αναγκάσθηκα να τραβήξω το όπλο που κατεχω βεβαίως νομίμως σαν βουλευτής και να τους απειλήσω πριν περάσουν το κατώφλι του δωματίου. Αυτό τους οδήγησε ευτυχώς σε άτακτη φυγή. Αρχισαν να κατεβαίνουν τα σκαλιά κι έφυγαν με ΙΧ όπου τους περίμενε συνεργός τους. Προσπάθησαν χωρίς επιτυχία ν αρπάξουν ένα συλλεκτικό πιστόλι.. Στην προσπάθεια φυγής τους τους έπεσε το κινητό. Είχα δει στην δίκη τον Αλβανό που φέρεται να εμπλέκεται στο αιματηρό περιστατικό στο Μικρολίμανο, όμως δεν θυμάμαι να είχε κάποια επιθετική η ακραία συμπεριφορα…»

Ωστόσο ο 31χρονος Αλβανός στην Μυτιλήνη ή σε άλλες περιοχές που ζούσε δεν είχε προκαλέσει «επεισόδια» σε καταστήματα του νησιού, όπως αυτά στα οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διατυπώνουν την άποψη ότι «η μεταμόρφωση του 31χρονου σ έναν μανιακό δολοφόνο και χρήστη κοκαΐνης φέρεται να υπήρξε μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Βγήκε από την φυλακή μεταμορφωμένος κι έτοιμος για αιματοχυσία. Εχοντας όπως φαίνεται τεράστια απωθημένα…»
Ο Αλβανός καταδικάσθηκε σε πολυετή κάθειρξη κι εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του στον Κορυδαλλό και στις φυλακές Χανίων, ενώ τελικώς αποφυλακίσθηκε από το Μαλανδρίνο, τον περασμένο Αύγουστο.
Όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Χανίων είχε ζητήσει άδεια κι είχε –βάσει νόμου – δώσει μία διεύθυνση κατοικίας συγγενικού προσώπου του στην οδό Ιθάνου, στην κρητική πόλη. Η οδός αυτή είναι ανύπαρκτη, αλλά οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που τον αναζήτησαν για να θυροκολλήσουν την απόφαση δημοσιοποίησης των στοιχείων του βρήκαν συγγενή του – στην «ομόηχη» οδό Κισσάμου στα Χανιά – ο οποίος διαβεβαίωσε ότι αγνοούσε την τύχη του 31χρονου. Παραμένει άγνωστο αν αυτό το «λάθος» στην διεύθυνση που είχε δώσει ήταν σκόπιμο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ήλθαν σε επαφή και με τον άλλο στενό συγγενή του στην Ιεράπετρα, χωρίς να εντοπίσουν «ίχνη» του.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο 31χρονος μετά την αποφυλάκιση του, έδωσε τρεις φορές παρόν –ως όφειλε – στις αστυνομικές υπηρεσίες των Χανίων. Η τελευταία ήταν στις 15 Οκτωβρίου. Η επόμενη παρουσία του ήταν την 1η Νοεμβρίου, όμως δεν εμφανίσθηκε κι άρχισε σε δεύτερη φάση η αναζήτησή του όταν υπήρξαν ενδείξεις ότι συμμετείχε σε δύο επιθέσεις με πυροβολισμούς στις 6 Οκτωβρίου έξω από καφενείο στην οδό Αριστοτέλους 106 στον Αγιο Παντελεήμονα και στις 31 Οκτωβρίου σε καφέ μπαρ στο Μεταξουργείο όπου είχε γαζώσει και τότε το μαγαζί κι είχε πέσει τότε νεκρός ένας 44χρονος υπάλληλος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ακόμη ερευνάται αν είχε συμμετοχή σε πυροβολισμούς στην οδό Μιχαλακοπούλου.
Η έρευνα για τον εντοπισμό του συνεχίζεται στην Αθήνα όπου εντοπίσθηκε κατάλυμα του, σε περιοχές της Αττικής αλλά και σε νησιά του βορείου Αιγαίου – όπου φέρεται να είχε πρόσφατες επαφές –αλλά και στην Κρήτη.