Την αντίθεσή τους με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των Ψυχιατρείων εκφράζουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών.

«Το 2015 πρέπει να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, στο όνομα δήθεν της «αποασυλοποίησης», με ταυτόχρονη ανάπτυξη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο πραγματικός λόγος είναι ότι θεωρούν πολύ δαπανηρά τα νοσοκομεία, ενώ τα προς διάθεση ποσά για ΠΦΥ είναι πολύ λιγότερα και πιο εύκολα κατανεμημένα σε ιδιώτες, όπως έγινε με το «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» μέσω ΜΚΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Όπως αναφέρουν, το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων (ΨΝΑ και Δρομοκαϊτειο), θα στερήσει τη δυνατότητα νοσηλείας σε εκατοντάδες ασθενείς και τη δυνατότητα παρακολούθησης σε εξωτερική βάση, σε χιλιάδες. Η δέσμευση ότι θα αναπτυχθούν ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία –τονίζουν – όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το οξύνει, διότι:
– Δεν υπάρχουν έτοιμες κλινικές για να υποδεχθούν 600 ασθενείς από το ΨΝΑ και το Δρομοκαϊτειο.
– Δεν υπάρχουν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ξενώνες, συμβουλευτικοί σταθμοί κλπ) για να καλύψουν μέρος των νοσηλευομένων και των εξωτερικών ασθενών.
– Θα δημιουργηθεί ένα απίστευτο κοινωνικό και επιστημονικό αδιέξοδο στις περιπτώσεις αναγκαστικής νοσηλείας, αφού είναι γνωστό ότι και με τις τωρινές δομές η κατάσταση είναι τραγική.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών φέρνουν ως παράδειγμα αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου στο όνομα της αποασυλοποίησης πολλοί ψυχικά πάσχοντες κατέληξαν να είναι άστεγοι κάτω από γέφυρες.

«Όσο η κρίση συνεχίζεται, η νοσηρότητα θα αυξάνεται»
, αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται: «Οι ανάγκες της κοινωνίας για δομές ψυχικής υγείας επιβάλλουν όχι μόνο τη διατήρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων για ενήλικες και παιδιά, αλλά και την ενίσχυσή τους σε προσωπικό μόνιμο, με όλες τις ειδικότητες της ψυχιατρικής επιστήμης (γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές)».