Εν αναμονή της τελικής απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη δρομολόγηση ή μη του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) «Μυτιλήνη» στη γραμμή του βορείου Αιγαίου βρίσκονται η πλοιοκτήτρια εταιρεία και οι κάτοικοι των νησιών μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στην ελεύθερη δρομολόγηση χωρίς επιδότηση του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και θα ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη.
Η ΝΕΛ είχε κηρυχθεί έκπτωτη από τη γραμμή, όπου εκτελούσε δρομολόγια, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας στις αρχές Σεπτεμβρίου και το δρομολόγιο Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου εκτελεί ως σήμερα με επιδότηση το πλοίο «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways.
Στις αρχές του μηνός, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε παραπέμψει στη συνεδρίαση του ΣΑΣ το αίτημα της ΝΕΛ. Για την κάλυψη της συγκεκριμένης γραμμής είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προθεσμίας 48 ωρών από το υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία επέδειξε ενδιαφέρον μόνο η ΝΕΛ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου είχε εκφράσει σαφώς την αρνητική τοποθέτησή του στο αίτημα. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ κ. Παύλου Βογιατζή στις 14 Οκτωβρίου αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο βόρειο Αιγαίο, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην ΝΕΛ σημείωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θα αναλάβω την πολιτική ευθύνη να μη γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας η οποία, παρ’ ότι επιδοτείτο και δεν μπορούσε να εκτελέσει τα δρομολόγια με την επιδότηση γιατί προφασιζόταν οικονομικές δυσκολίες, τώρα θέλει να δρομολογήσει τα πλοία της».
Πάντως με απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, το Εφετείο Πειραιά σχετικά με αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΝΕΛ, αποφάσισε την αναστολή της έκπτωσης της εταιρείας για ένα χρόνο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως και την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της εταιρείας ύψους 1,5 εκατoμμυρίου ευρώ.