Αντιμέτωπος με εικόνες βανδαλισμού βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 17 Αυγούστου ένας από τους μαθητές του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά (ΑΣΜΠ) όταν επισκέφθηκε τον χώρο για να ποτίσει τα λουλούδια. «Οι μαθητές μας επισκέπτονται τακτικά το σχολείο για να φροντίσουν τα λουλούδια. Ετσι έγινε και το πρωί της Κυριακής» εξηγεί στο «Βήμα» η πρόεδρος και καθηγήτρια του ΑΣΜΠ κυρία Πόπη Παρασκευοπούλου, τονίζοντας ότι οι μαθητές είχαν πάει και την Παρασκευή στο σχολείο, χωρίς όμως να αντιληφθούν κάποιο δείγμα διάρρηξης στον χώρο. «Την Παρασκευή όμως η φύλακας του 14ου Γυμνασίου Πειραιά, το οποίο μας φιλοξενεί, είδε ότι υπήρχε παραβίαση σε γραφείο του γυμνασίου στο ισόγειο, από το οποίο είχε κλαπεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, χωρίς όμως να ελέγξει και τον δικό μας χώρο που βρίσκεται στον όροφο του συγκροτήματος» επισημαίνει η κυρία Παρασκευοπούλου.
Το ΑΣΜΠ είναι μια εθελοντική δομή που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια από 20 εθελοντές καθηγητές. Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουλίου με την παράδοση των ενδεικτικών στους μαθητές. Την εφετινή χρονιά μάλιστα 277 μετανάστες και Ελληνες γράφτηκαν στο δραστήριο σχολείο, οι οποίοι φαίνεται ότι αγαπούν το σχολείο τους και το φροντίζουν όσο μπορούν.
Οι άγνωστοι δράστες παραβίασαν τα σιδερένια προστατευτικά κάγκελα, κατέστρεψαν παράθυρα και υαλοπίνακες και προσπάθησαν να αφαιρέσουν την κεντρική μονάδα υπολογιστή στον οποίο υπήρχε όλο το αρχείο του σχολείου, ενώ σε άλλα σημεία του σχολικού συγκροτήματος βρέθηκε το σύνθημα «Χρυσή Αυγή – Μέτωπο Νεολαίας». Το γεγονός ότι οι δράστες δεν αφαίρεσαν τίποτα πολύτιμο από τον χώρο του σχολείου αλλά μόνο προκάλεσαν βανδαλισμούς είναι και αυτό που προκαλεί εντύπωση στους καθηγητές του σχολείου και στην κοινωνία της περιοχής. Ενώ η χρονική σύμπτωση του περιστατικού αυτού με την επέτειο των 70 χρόνων από το Μπλόκο της Κοκκινιάς την Κυριακή μάλλον αποτελεί τυχαίο περιστατικό.
«Μου φαίνεται περίεργο και παράξενο το περιστατικό αυτό. Πας να κλέψεις, δεν παίρνεις τίποτα και υπογράφεις στους τοίχους ως Χρυσή Αυγή; Ή το ένα είσαι ή το άλλο» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «το σχολείο αυτό ανήκει στον Δήμο Πειραιά αλλά αφορά όλη την ευρύτερη περιοχή και όλοι το στηρίζουμε».

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό

Αντίστοιχο περιστατικό βανδαλισμού είχε συμβεί προ τετραετίας και πάλι στο ΑΣΜΠ, όταν άγνωστοι είχαν αφαιρέσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και είχαν γράψει ξανά ρατσιστικά συνθήματα στους τοίχους. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επικρατεί ησυχία. Υπάρχουν όμως συχνά κρούσματα ρατσιστικής βίας εναντίον των μαθητών μας, στον δρόμο και στη στάση του λεωφορείου. Τα παιδιά επέστρεφαν στο σχολείο φοβισμένα και εμείς τα συνοδεύαμε σπίτι τους» λέει η κυρία Παρασκευοπούλου.
Επειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι και τα όσα ακολούθησαν με τη Χρυσή Αυγή, η οργάνωση φαίνεται να έχει περιορίσει τη δράση της στην περιοχή. «Εδώ και καιρό δεν έχουμε προκλήσεις. Εχει ατονήσει η δράση τους. Τα γραφεία τους είναι κλειστά» περιγράφει ο κ. Ιωακειμίδης. «Εμφανίστηκαν 3-4 φορές ομάδες των 50-60 ατόμων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μη δημιουργώντας όμως επεισόδια».

Σε ανακοίνωσή του το ΑΣΜΠ αναφέρει: «Τα γεγονότα αυτά, για την έρευνα των οποίων ήδη επιλήφθηκε το ΑΤ Καμινίων και αναμένονται τα αποτελέσματα, δεν πρόκειται ούτε να κάμψουν το ηθικό των εθελοντών συντελεστών του ΑΣΜΠ ούτε να αναστείλουν τη 10χρονη αλληλέγγυα μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητά του, που αναγνωρίζεται από την κοινωνία του Πειραιά και όχι μόνο. Το ΑΣΜΠ ζητεί την προστασία και τη στήριξη όλων για να συνεχίσει το έργο του».

HeliosPlus