Για ακόμη μια ακόμα φορά μαθητές του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού ανέδειξαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους και διακρίθηκαν πανελληνίως, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της «Επιχειρηματικότητας».
Κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον μαθητικό διαγωνισμό κοινωνικής καινοτομίας (Social Innovation Relay) για τη δημιουργία μίας επιχείρησης με την επωνυμία «Sempreviva», η οποία αποσκοπούσε στη δημιουργία της συσκευής «Ethalyzer» που ενσωματώνεται στο τιμόνι τού αυτοκινήτου και μέσω του ειδικού υπερευαίσθητου αισθητήρα που διαθέτει, ανιχνεύει από την ανάσα του οδηγού το αλκοόλ.
Οι μαθητές Δανάη Γέρου, Γεώργιος-Χρήστος Κουής μαθητές της Β’ Λυκείου και ο Νικόλαος Τσιλίκας μαθητής της Γ’ Λυκείου κατάκτησαν το 2ο βραβείο, με βαθμολογική διαφορά μόλις 0,06 από την ομάδα που απέσπασε το 1ο βραβείο, λαμβάνοντας πιστοποιητικό τιμητικής διάκρισης και δώρα από τον χορηγό του ΣΕΝ, Hewlett-Packard (ΗP). Ο διαγωνισμός υλοποιείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), παράρτημα του οργανισμού Junior Achievement στην Ελλάδα.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να καλλιεργήσουν πρωτοπόρες ιδέες και λύσεις για τα σημερινά κοινωνικά ζητήματα και συγχρόνως να τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που χρειάζεται για να αναδειχθούν στο μέλλον κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες.
Όπως είχε δημοσιεύσει «Το Βήμα» στις 23 Μαΐου 2014 οι μαθητές ευαισθητοποιημένοι για το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων προχώρησαν στη δημιουργία μιας μίας επιχείρησης με την επωνυμία «Sempreviva», η οποία αποσκοπούσε στη δημιουργία της συσκευής «Ethalyzer» που ενσωματώνεται στο τιμόνι τού αυτοκινήτου και μέσω του ειδικού υπερευαίσθητου αισθητήρα που διαθέτει, ανιχνεύει από την ανάσα του οδηγού το αλκοόλ.
Έτσι, είναι ικανό να αντιλαμβάνεται πότε ο οδηγός έχει υπερβεί τα θεσμοθετημένα όρια επιτρεπτής κατανάλωσης αλκοόλης και με τη βοήθεια ενός μηχανικού συστήματος να αναχαιτίζει την εκκίνηση του αυτοκινήτου, ώστε να αποφεύγονται τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται σε υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλης.
«Οι νέοι μέσα από τις καινοτόμες ιδέες τους αποδεικνύουν περίτρανα το ενδιαφέρον και τη βαθιά επιθυμία τους να συνεισφέρουν στο καλό του κοινωνικού συνόλου. Η συσκευή «Ethalyser» που αντιμετωπίζει με δραστικό τρόπο τη θνησιμότητα που οφείλεται στα τροχαία ατυχήματα και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος των κρατικών δαπανών για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσήλια, για αποκατάσταση ζημιών και σωματικών βλαβών κτλ. αποτελεί έμπρακτη απόδειξη. Πώς λοιπόν να μην είμαι υπερήφανη για τους μαθητές μου και πώς να μην πιστεύω ότι οι έφηβοι αυτοί αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο; » δηλώνει στο «Βήμα» η υπεύθυνη του προγράμματος της «Επιχειρηματικότητας» στο Β’ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού και καθηγήτρια Πολιτικών και Νομικών Επιστημών, κυρία Δήμητρα Χατζηαγγελάκη.
Η βράβευση των τριών μαθητών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Ιουλίου στα κεντρικά γραφεία της HP στο Χαλάνδρι, παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΣΕΝ κυρίας Μαρίας Λαϊνά, της διευθύντριας των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΣΕΝ κυρίας Βάνας Ρόζου, της εκπροσώπου της Hewlett-Packard (ΗP) κυρίας Αντιγόνης Ζήκου, των εθελοντών-συμβούλων και όλων των διακριθέντων ομάδων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια ιδέα διακρίθηκε και έλαβε το β’ βραβείο στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (Ennovation Junior 2014) που διοργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου και πάνω από δέκα πανεπιστήμια στην Ελλάδα.