«Εγώ δεν ήρθα εδώ για να ασχοληθώ με τα οικονομικά της Παιδείας αλλά για να ασχοληθώ με την Παιδεία» άκουγαν τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο να λέει τις προηγούμενες ημέρες οι συνεργάτες του μπαίνοντας στο νέο γραφείο του στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι. Σε ένα γραφείο διακοσμημένο από την πρώην υπουργό κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, το οποίο, όπως όλοι ομολογούν, είναι εντυπωσιακό.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Λοβέρδος δεν έδειχνε εντυπωσιασμένος μπαίνοντας στο τεράστιο γραφείο, με τα δύο σαλόνια και το μεγάλο τραπέζι των συσκέψεων. Εδειχνε προβληματισμένος. Δεν θέλει πολύ ένας έμπειρος πολιτικός για να διακρίνει τους πολλαπλούς τραυματισμούς από τα συσσωρευμένα λάθη του παρελθόντος, τους πειραματισμούς, τις αλλαγές στους νόμους για τα ΑΕΙ και στο εξεταστικό σύστημα κάθε δύο χρόνια.
Η οξύτατη κυβερνητική κρίση που απείλησε μια κυβέρνηση μόνο δύο ημερών αποτέλεσε μόνο τη μία πλευρά των διαπραγματεύσεων που γίνονταν επί έναν χρόνο με τα πανεπιστήμια.
Ο νέος υπουργός δεν δέχθηκε να ξεκινήσει τη θητεία του υπογράφοντας τις απολύσεις περίπου 350 διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι έμεναν έξω μετά τις διαπραγματεύσεις του κ. Αρβανιτόπουλου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.Τα δύο υπουργεία είχαν συμφωνήσει έπειτα από διαπραγματεύσεις με τα πανεπιστήμια να τεθούν στο πρόγραμμα της δια- ιδρυματικής κινητικότητας 883 υπάλληλοι από τους 1.036 που μπήκαν σε διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ.

Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας είχε χρησιμοποιήσει τη συμφωνία αυτή για να πειστούν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ να φτιάξουν τους εσωτερικούς κανονισμούς τους, κάτι που δεν είχαν κάνει από το 2012 που ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τη λειτουργία τους. Στη συνέχεια αποφασίστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι μόνο 500 υπάλληλοι θα ενταχθούν στο μέτρο και ουσιαστικά θα αποφύγουν την απόλυσή τους.

Ηαπόφαση αυτή βρήκε αντίθετο τον νέο υπουργό, ο οποίος πίεσε και πήρε τελικά λίγο χρόνο για να μελετήσει το θέμα διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει νέες απολύσεις αν κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

«Κατ’ αρχάς δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα»
είπε ο νέος υπουργός Παιδείας στους συνεργάτες του. «Κατά δεύτερον, πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η διαδικασία της συγγραφής των νέων βιβλίων» ανέφερε.
Οπως είναι γνωστό, την επόμενη χρονιά έχει αποφασιστεί να αλλάξουν με «διαδικασίες-εξπρές» 402 βιβλία του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου.
Από τον νέο υπουργό Παιδείας απομακρύνθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στη θέση του τοποθετήθηκε ο διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας από τον επιστημονικό κλάδο της Πληροφορικής κ. Κωνσταντίνος Καλπάκας.
Κύριο θέμα που τίθεται προς επίλυση τις επόμενες ημέρες είναι η ημερομηνία έναρξης του επόμενου σχολικού έτους –έχει αποφασισθεί η 8η Σεπτεμβρίου –με στόχο την επιμήκυνση στην αρχή και στο τέλος του και την είσοδο της περίφημης «λευκής εβδομάδας». Επίσης μεγάλο θέμα είναι η έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις θέσεις τους (μεταθέσεις, αποσπάσεις κτλ.), διαδικασία που έχει καθυστερήσει ήδη έναν μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ