Απεβίωσε την Τετάρτη, σε ηλικία 60 ετών, ο πανεπιστημιακός Βασίλης Παπάζογλου. Καθηγητής στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με σημαντικό επιστημονικό έργο, ο Β. Παπάζογλου ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας του νόμου 4009/ για την ανώτατη παιδεία καθώς διετέλεσε ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης επί υπουργείας Αννας Διαμαντοπούλου.
Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του π. Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έστειλε ο πρωθυπουργός. Στο μήνυμά του ο κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρει: «Ενας ευγενής και προσηνής άνθρωπος, υπόδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας, ο Βασίλης Παπάζογλου έφυγε από κοντά μας.
Ως καθηγητής υπήρξε πρότυπο για τους συναδέλφους του και πηγή έμπνευσης, εμπιστοσύνης και σεβασμού για τους φοιτητές του.
Ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας υπήρξε η ψυχή και η κινητήριος δύναμη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης.
Διακρίθηκε για το βαθύ αίσθημα ευθύνης και τον αγώνα του για μια Παιδεία που να μορφώνει και να εξοπλίζει ουσιαστικά τους νέους μας.
Εκφράζω τη βαθειά λύπη μου για την απώλεια του Βασίλη Παπάζογλου και τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο συλληπητήριο μήνυμά του ανέφερε ότι «ο Βασίλης Παπάζογλου υπηρέτησε με ήθος, εντιμότητα και συνέπεια το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όσοι τον γνωρίζαμε θα θυμόμαστε πάντα έναν ευγενή, εργατικό και προσηλωμένο στο λειτούργημά του άνθρωπο. Το κενό που αφήνει πίσω του θα είναι δυσαναπλήρωτο. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
«Ο Βασίλης Παπάζογλου υπήρξε ως καθηγητής παράδειγμα για τους φοιτητές και τους συναδέλφους του, και ως κρατικός λειτουργός οραματιστής, δημιουργός και πρότυπο αφοσίωσης στο δημόσιο συμφέρον. Η συνεισφορά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας είναι μοναδική! Η πατρίδα έχασε ένα σπουδαίο επιστήμονα, η οικογένειά του έναν υπέροχο άνθρωπο και όλοι εμείς έναν αναντικατάστατο φίλο» δήλωσε από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου.

«Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου και εξαίρετου επιστήμονα, Καθηγητή του ΕΜΠ Βασίλη Παπάζογλου, ο οποίος είχε σημαντική συνεισφορά στα ακαδημαϊκά δρώμενα και διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας με αρμοδιότητα σε θέματα Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Εκφράζει ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση του στην οικογένεια του» ανέφερε εκ μέρους των διοικήσεων των ΑΕΙ ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων κ. Δημοσθενης Αναγνώστοπουλος.

Η εκτελεστική γραμματεία της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της αναφέρει: «Έφυγε χθες από κοντά μας ο συνάδελφος και φίλος Βασίλης Παπάζογλου.

Ο Βασίλης Παπάζογλου, Καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., υπήρξε Ειδικός Γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι το 2012 και ήταν ένας εκ των βασικών συντακτών του νέου Νόμου 4009/11 για τα πανεπιστήμια. Πήρε το Δίπλωμα του Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. το 1975, έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους στη Ναυπηγική και τη Μηχανολογία και Διδακτορικό στη Ναυπηγική από το Μ.Ι.Τ. ΗΠΑ. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Ε.Μ.Π., Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) από το 1996 και μέλος της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) από το 2006.

Ολοι όσοι τον γνωρίσαμε και συμπορευτήκαμε στη μακρά, πλούσια και ανιδιοτελή ακαδημαϊκή πορεία του για την αναβάθμιση και μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ακόμη και σε πιεστικές περιόδους, θα θυμόμαστε έναν άνθρωπο, δάσκαλο, μειλίχιο, έντιμο, εργατικό, προσηνή, ακέραιο, σοβαρό, ακαδημαϊκό. Θα θυμόμαστε το Βασίλη ως υπόδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας. Ήταν πάντα πρόθυμος να συζητήσει, είτε συμφωνούσε κάποιος με τις απόψεις του, είτε διαφωνούσε, και σεβόταν τη διαφορετική άποψη. Αυτονόητη προϋπόθεση για κάθε συζήτηση -ιδίως μεταξύ ακαδημαϊκών δασκάλων- που όμως συναντάται σπάνια στις μέρες μας. Οι φοιτητές και οι συνάδελφοί του θα τον θυμόμαστε για την αξιοπρέπεια, την αγάπη, την πανεπιστημιακή επίδοση στην καθημερινή μας προσπάθεια, αυτά που νοηματοδοτούν την κοινή ακαδημαϊκή μας αποστολή.

Καλόσου ταξίδι Βασίλη…»