Η ενίσχυση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η βοήθεια στους πρόσφυγες και στους εκτοπισθέντες της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Συρία, τα μέτρα για την εξάλειψη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων και η πρόσβαση των νέων στις ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης σε συνάρτηση με την αειφόρο ανάπτυξη είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους «εικονικούς» διπλωμάτες στο εφετινό «ThessISMUN». Περισσότεροι από 400 φοιτητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού θα συγκεντρωθούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου για πέντε ημέρες θα ζήσουν στον παλμό των συνεδριάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων περιφερειακών οργανισμών.
Εχοντας στη διάθεσή τους πλούσιο ενημερωτικό υλικό από όλους τους οργανισμούς, καθώς και την υποστήριξη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, οι φοιτητές θα συζητήσουν επίκαιρα θέματα σε μια μοναδική άσκηση προσομοίωσης. Το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία 13 χρόνια, χάρη στο μεράκι της καθηγήτριας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κυρίας Παρούλας Νάσκου-Περράκη. «Οταν βρισκόμουν ακόμα στην Κομοτηνή συνήθιζα να στέλνω τους φοιτητές μου σε Μοντέλα των Ηνωμένων Εθνών στο εξωτερικό, όπου αποτελούσαν ήδη θεσμό. Οραματίστηκα λοιπόν να φέρω αυτή τη διοργάνωση στη χώρα μας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα».
Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο


Καινοτομία της εφετινής διοργάνωσης, που ξεκινά την Τετάρτη 23 Απριλίου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 27 του μηνός, αποτελεί η ένταξη της Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης στη διαδικασία της προσομοίωσης. «Οι φοιτητές μας θα εξοικειωθούν με τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Περιφέρειες της Ευρώπης στην προώθηση των συμφερόντων των πολιτών, στην άσκηση πολιτικής και στη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων» τονίζει η κυρία Νάσκου-Περράκη.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι το θέμα που θα συζητηθεί είναι «Οικονομική κρίση: Επιπτώσεις στην περιφερειακή δημοκρατία και την άνοδο του εξτρεμισμού». Ζητήματα που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο του εθνικού αλλά και του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος λαμβάνοντας συχνά διεθνείς διαστάσεις. Ακόμη, για πρώτη φορά θα συζητηθούν σε ειδική γαλλική Επιτροπή ζητήματα που αφορούν τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Εικονικοί εκπρόσωποι 119 κρατών


Οι συμμετέχοντες φοιτητές καλούνται να εκπροσωπήσουν στις συνεδριάσεις των διεθνών οργανισμών τα 119 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Θα πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των κρατών που εκπροσωπούν επάνω στα θέματα που τίθενται προς διαβούλευση, να τις παρουσιάσουν και να τις υποστηρίξουν όσο περισσότερο τεκμηριωμένα μπορούν. Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στους διεθνείς οργανισμούς, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Οι συμμετέχοντες δεν φοιτούν μόνο σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Κύπρου. «Αν οφείλεται σε κάποιους η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, αυτοί είναι οι ίδιοι οι φοιτητές που την έχουν αγκαλιάσει» λέει στο «Βήμα» η υπεύθυνη καθηγήτρια. Οπως εξηγεί, η συμμετοχή στο «ThessISMUN» ανοίγει στους φοιτητές διαύλους επικοινωνίας όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά κυρίως με τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς, με αποτέλεσμα πολλοί απόφοιτοι να εργάζονται εκεί μετά το τέλος των σπουδών τους.
Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως λέει στο «Βήμα» η κυρία Νάσκου-Περράκη, το συνέδριο δεν θα γινόταν δίχως τη διακριτική υποστήριξη της εφοπλιστικής οικογένειας Αθανάσιου Μαρτίνου, η οποία στήριξε από την αρχή αυτό το εγχείρημα.
Κάθε χρόνο το «ThessISMUN» είναι αφιερωμένο στο έργο ενός καθηγητή, επιστήμονα, αντιπρόσωπου σε κάποιον διεθνή οργανισμό με ξεχωριστή παρουσία και έργο. Εφέτος είναι αφιερωμένο στον δρα Αθανάσιο Καΐση, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ευρεσιτεχνιών. Για το έργο του τιμώμενου θα μιλήσει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, ενώ οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον ίδιο.

HeliosPlus