«Οι θέσεις εργασίας γύρω από την ευρωπαϊκή ναυτιλία ή διαφορετικά τη «Γαλάζια Οικονομία» αριθμούν 5,5 εκατομμύρια. Η ναυτιλία, λοιπόν, μπορεί να απαντήσει στο κύριο ζητούμενο σήμερα, που είναι η αύξηση της απασχόλησης στους ευρωπαίους πολίτες. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε και οι τρεις χώρες από κοινού. Να διαφυλάξουμε δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας κρατώντας τη μακριά από την υπερφορολόγηση και τις αντι-αναπτυξιακές πολιτικές».
Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας κ. Τζόε Μίτζι και Συγκοινωνιών και Υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσου Μητσόπουλου.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας με αντικείμενο την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας στα θέματα Ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς αυτή θα προωθήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον χώρο της ναυτιλίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων τόσο στα θέματα της ναυτιλιακής πολιτικής, όσο και ειδικότερα σε επιμέρους ζητήματα που η Ελληνική Προεδρία καλείται να επιλύσει, όπως αυτό της αυξανόμενης πίεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την πεποίθησή του ότι η Ελληνική Προεδρία θα πετύχει τους στόχους της και κυρίως τη βασική της επιδίωξη, που θα είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, στενό πυρήνα της αποτελούν τα τρία κατεξοχήν ναυτιλιακά κράτη της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας είχε συνάντηση με τους δύο ομολόγους του της Μάλτα και της Κύπρου σε συνέχεια ανάλογης που είχε πραγματοποιηθεί, πέρυσι, στον Πειραιά.
Οι υπουργοί συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε από την πλευρά του τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τη διαφύλαξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, την έμφαση στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» ως ευρωπαϊκή στρατηγική, τη ναυτική απασχόληση, τη νησιωτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών λιμανιών, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη διασυνοριακή συνεργασία και τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα».
Επιπλέον επεσήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που χρήζει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και την ανέδειξε ως μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου όσον αφορά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, τονίζοντας: «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Οι χώρες μας δεν αντέχουν άλλους παράνομους μετανάστες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της βόρειας Ευρώπης που δεν νιώθουν την ίδια πίεση».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι το δόγμα που υπηρετεί το ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι «Καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη Θάλασσα» και με μοναδικό γνώμονα αυτό η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί και πρέπει να ενταθεί.
Οι τρεις υπουργοί, επίσης, αναφέρθηκαν στον συντονισμό των τριών χωρών σε επίπεδο νομοθετικού έργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).
Παράλληλα, οι κκ. Βαρβιτσιώτης, Mίτζι και Μητσόπουλος συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές δράσεις τόσο σε διεθνές (IMO) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΕΕ), με γνώμονα τις πολιτικές που σχετίζονται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εν γένει προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.