Οι λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία με την οποία θα παρεμβαίνει η πολιτεία προκειμένου να γίνεται αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όσα νοικοκυριά έχει διακοπεί, συζητήθηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Ειδικότερα, μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση ειδικών επιτροπών, σε κάθε δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και εκπροσώπων των κοινωνικών δομών των Δήμων και των Περιφερειών. Στόχος είναι τα όποια προβλήματα υπάρχουν στα ευάλωτα νοικοκυριά να επιλύονται τοπικά και, όπως επεσήμανε ο κ. Μανιάτης, να μην φθάνουν στην Αθήνα.

Οι δήμοι θα πρέπει να αποστέλλουν άμεσα στις επιτροπές, τις καταστάσεις όσων πολιτών, από την 1ηΝοεμβρίου, ανήκαν στους καταλόγους των κοινωνικών και των προνοιακών δομών Δήμων και Περιφερειών και οι οποίοι δεν έχουν ρεύμα. Δουλειά της κάθε επιτροπής, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι να προχωρά άμεσα στην επανασύνδεση του ρεύματος στα συγκεκριμένα νοικοκυριά.

Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν, επίσης, από τους κατά τόπους ιεράρχες και τις προνοιακές δομές της Εκκλησίας.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί η ενημέρωση των πολιτών για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, «υπάρχουν ακόμη οικογένειες και συνάνθρωποί μας οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και για διάφορους λόγους δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις».

Αποφασίστηκε ακόμη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη σε αυτό. Ωστόσο, ο υπουργός επιφυλάχθηκε ως προς το πρακτικό του θέματος. Όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, με την ίδια σύνθεση, προκειμένου να συζητηθεί τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και άλλες λεπτομέρειες.

Για όσους είναι ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό τιμολόγιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι, καθ΄ υπέρβαση της απόφασης της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), το χρονικό περιθώριο για διακοπή του ρεύματος έχει επεκταθεί από τους επτά μήνες στο ένα έτος.

Επιπλέον, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η έκδοση, τις επόμενες ημέρες, Υπουργικής Απόφασης με βάση την οποία θα παρέχεταιηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση έως 70% στις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες οργανώνουν κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία ή κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία.

Τέλος, προκειμένου να υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των προβλημάτων, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Έτσι, όπως υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης, «όταν εντοπίζεται ένα θέμα, θα παρεμβαίνουμε αμέσως, με τη συμμετοχή του υπουργείου, της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να επιλύονται το συντομότερο δυνατό βαθμό τα προβλήματα».

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ.Γιάννη Μανιάτη, συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) κ. Γιώργος Κόλλιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), κ. Κωνσταντίνος Ασκούνης.