Αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν πληροφορίες που διέρρευσαν την Τρίτη και ανέφεραν ότι το ΑΣΕΠ επέστρεψε τους πίνακες των μοριοδοτήσεων στο κτίριο του Αμαρουσίου για διορθώσεις. Τις πληροφορίες διέψευσε και επισήμως την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γεώργιος Βέης ενώ ήδη από την Τετάρτη μιλώντας στο «Βήμα» εκπρόσωποι της εν λόγω Αρχής ανέφεραν ότι η μόνη επικοινωνία που έγινε με το υπουργείο Παιδείας ήταν την προηγούμενη εβδομάδα για μια τυπικής φύσης ανταλλαγή στοιχείων.

«Εξ αφορμής σχετικού δημοσιεύματος θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι το ΑΣΕΠ δεν εξέδωσε καμία απόφαση σχετιζόμενη με τη μοριοδότηση των προσόντων των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Απλώς, όπως γίνεται με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς, το ΑΣΕΠ απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και μάλιστα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των αρμοδίων υπηρεσιών τους, το υπ’ αριθ. πρωτ. 16845/5.11.2013 έγγραφό του με το οποίο ζήτησε διευκρινίσεις προκειμένου η μηχανογραφική υπηρεσία του να προβεί κατ’ ασφαλή τρόπο στην κατάρτιση του προσωρινού βαθμολογικού πίνακα κατάταξης υπαλλήλων που θα τεθούν εν καιρώ σε διαθεσιμότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Βέη.

Στην ίδια κατεύθυνση και πηγές από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν την Τετάρτη ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και μέσα στις ερχόμενες ημέρες, και το ΑΣΕΠ αναμένεται να εκδώσει τα πρώτα ονόματα όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα το Σάββατο, ενώ η διαδικασία μοριοδότησης των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας πιθανότατα θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Ήδη το ΑΣΕΠ ανήρτησε την Πέμπτη τους προσωρινούς πίνακες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη διαδικασία επιλογής προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. [Οι πίνακες για ΔΕ 3018 (προσωπικού Η/Υ), ΤΕ 2002 (διοικητικού λογιστικού), ΔΕ 3014 (διοικητικού γραμματέων), ΔΕ 3032 (τεχνικού), ΔΕ 3062 (διοικητικού λογιστικού), ΠΕ 1002 (διοικητικού οικονομικού)].

Το ΑΣΕΠ κατήρτισε τους πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα, βάσει των ψηφιακών πινάκων συνδρομής κριτηρίων που απέστειλε η Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού του ΟΠΑ. Οι πίνακες αυτοί, όπως προβλέπεται, διαβιβάστηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες στο οικείο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των τελικών πινάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΟΠΑ) ήταν από τα πρώτα ΑΕΙ που είχαν εισαγάγει στοιχεία στο σύστημα στη σχετική διαδικασία που καθόρισε το υπουργείο παιδείας.

Πάντως για το θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας «αναξιόπιστο». Σε ανακοίνωση οι εκπρόσωποι του κόμματος έκριναν ότι «ένα σημαντικό γεγονός για την ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί η χθεσινή απόφαση του ΑΣΕΠ σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι ήταν αδύνατο να γίνει ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων μέσα σε απεργία, χωρίς πρόσβαση στους προσωπικούς τους φακέλους. Ο υπουργός ανάγκασε σε ασαφή και αναξιόπιστη διαδικασία απογραφής τους υπαλλήλους, μια διαδικασία που πλέον είναι «για τα σκουπίδια»».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής» απάντησε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
«Μετά τις παροτρύνσεις του προς τους εκπαιδευτικούς, να τινάξουν στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα Ιδρύματα, έφτασε στο σημείο, να «ανακαλύψει» και απόφαση του ΑΣΕΠ που δεν υπάρχει!» ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
«Είναι προφανές πως η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου. Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές» κατέληξε.
Άκαρπη συνεδρίαση διοικητικών στο Πολυτεχνείο

Συνεδρίαση χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδείχθηκε, αυτή που έλαβε χώρα την Τετάρτη το απόγευμα από τον σύλλογο των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους. Έτσι δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, όπως και εκείνοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την απεργία τους μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας τους την Κυριακή, 17 του μήνα.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία όμως ήδη έχει αποφασίσει ότι μαθήματα και εξάμηνο αρχίζουν την Τρίτη 19 του μήνα.
Ανακοίνωση από ΔΑΠ
Στο θέμα των κλειστών πανεπιστημίων παρενέβη και η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία) στα πανεπιστήμια. «Οι πρυτανικές αρχές τόσο του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ πρέπει έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουν άμεσα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
«Η θλιβερή εικόνα των κλειστών πανεπιστημίων για δέκα συνεχείς εβδομάδες είναι εξοργιστική. Δοκιμάζει την αντοχές χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών μας, καθώς ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο εξαιτίας της αδιαλλαξίας κάποιων συντεχνιών, είναι κάτι παραπάνω από ορατός» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Μέσα λοιπόν, σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που σκοπίμως καλλιεργείται από κάποιους για μικροπολιτικά παιχνίδια, κάνουμε έκκληση για να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση «ομηρίας» που έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές. Είναι τουλάχιστον λυπηρό, κάποιες πολιτικές δυνάμεις να προτρέπουν σε ενέργειες που αλλοιώνουν τον ρόλο των πανεπιστημίων και να παίζουν με την τύχη των φοιτητών. Ως φοιτητές επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος που θα περισώσει ό,τι είναι εφικτό από την αξιοπρέπεια του ελληνικού πανεπιστημίου και θα διασφαλίσει από εδώ και πέρα την απρόσκοπτη λειτουργία του» καταλήγει η ΔΑΠ.