Επίθεση με μαχαίρι εναντίον γραμματέως σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο Κτίριο 10 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 37χρονος δράστης είναι Ιρανός ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση ναρκωτικών και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το πρωί πήγε στο γραφείο της 28ης ανακρίτριας προκειμένου να πάρει σχετική διάταξη που τον αφορούσε. Αφού ζήτησε το έγγραφο επιτέθηκε με μικρό αναδιπλούμενο μαχαίρι – άγνωστο πώς είχε καταφέρει να το περάσει από τον έλεγχο – στη γραμματέα τη στιγμή που γύρισε την πλάτη της για να βρει και να του το δώσει.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η τραυματισμένη γραμματέας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Εξετάζεται από τους γιατρούς και δεν φαίνεται να κινδυνεύει η υγεία της. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι φέρει τραύμα στο κεφάλι και την ωμοπλάτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται ότι στις 11 το πρωί σήμερα Παρασκευή αστυνομικοί που διατίθενται για μεταγωγές και φύλαξη – ασφάλεια συνέλαβαν τον 37χρονο ο οποίος αναίτια και απρόκλητα επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι, δικαστική υπάλληλο εντός του κτιρίου 10.

Όπως σημειώνεται «ο δράστης κατά την εξέτασή του, δεν δικαιολόγησε την παρουσία του στις εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων, ούτε το κίνητρο της επίθεσης σε βάρος της υπαλλήλου, ενώ η γενικότερη ψυχική του κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ασταθής».

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι στο παρελθόν έχει συλληφθεί κατ’ επανάληψη από τις αστυνομικές Αρχές για κατοχή και χρήση ναρκωτικών (ηρωίνης), ενώ στις 20 Οκτωβρίου αποφυλακίστηκε, με περιοριστικούς όρους, από τις Δικαστικές Φυλακές Χίου, όπου εξέτιε ποινή 15 μηνών για υποθέσεις ναρκωτικών».

Παλαιότερα στις 15 Δεκεμβρίου 2008 είχε επίσης αποφυλακιστεί από τις Φυλακές, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 4 ετών για ληστεία, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.

Το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ο δράστης κατασχέθηκε, ενώ σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Επιπλέον σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται πως την ενέργεια καταδίκασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και επισημαίνεται πως ο 37χρονος για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο βρέθηκε στα ανακριτικά γραφεία.

Ο κ. Αθανασίου μετέβη στον «Ευαγγελισμό» για να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης υπαλλήλου και μετά την ενημέρωση που είχε από τους θεράποντες ιατρούς, δήλωσε: «Η κατάσταση της υγείας της βαίνει καλώς. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου στην ίδια και την οικογένειά της. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη των Δικαστικών Καταστημάτων και την προστασία των δικαστικών υπαλλήλων και των λειτουργών της Δικαιοσύνης».

Εγείρεται πάντως θέμα με τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Φαίνεται ότι παραμένουν ελλιπή παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο όταν ένα χρόνο πριν σκότωσαν κατηγορούμενο για δολοφονία. Η μητέρα του θύματος τον πυροβόλησε ενώ εκείνος περίμενε να απολογηθεί στον ανακριτή.

Θέμα ειδικής φύλαξης του χώρου έθεσε ο κ. Λάμπρος Χανδρινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων. «Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ βρίσκονται σε δύσκολη στιγμή της ζωής τους και πράττουν εν βρασμώ. Οι συνθήκες επομένως δεν είναι κανονικές» δήλωσε.

Στάση εργασίας έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο των δικαστηρίων. Για τον ίδιο λόγο, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, οι υπάλληλοι εξήγγειλαν στάση εργασίας και στις 12.00 – 15.00 της Δευτέρας.