Παράταση ως την Τετάρτη το μεσημέρι της Τετάρτης στις 14.00 έδωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Παιδείας στους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ ΑΕΙ για να απογραφούν, καθώς όπως ανέφεραν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου, λόγω αυξημένης προσέλευσης τις τελευταίες ώρες, το σύστημα παρουσίασε μερικά μικρά προβλήματα τεχνικής φύσης.

Έτσι προκειμένου να μην καθυστερούν οι ενδιαφερόμενοι δόθηκε η παράταση ως το μεσημέρι της Τέταρτης.

Πάντως όπως είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στη Βουλή, έχουν απογραφεί ήδη τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Απογράφονται σιωπηλά

Απογράφονται σιωπηρά τις τελευταίες ώρες οι διοικητικοί υπάλληλοι των περισσοτέρων πανεπιστημίων, εμμένοντας ωστόσο στην καταγγελία της διαδικασίας της διαθεσιμότητας, με ανακοινώσεις και ψηφίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ελήφθη αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ, απόφαση της γενικής τους συνέλευσης να μην υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Βήματος», έχουν απογραφεί ήδη 225 άτομα, δηλαδή το 1/4 των υπαλλήλων του ΕΜΠ.

Το Πολυτεχνείο έγινε «άνω κάτω» χθες το βράδυ για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο Ίδρυμα υπηρετούν οι πλέον «σκληροπυρηνικοί» εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι και το κρατούν κλειστό σχεδόν επί δίμηνο, με συνεχόμενες καταλήψεις στις πύλες του.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ κατά την θυελλώδη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν ότι ανεξαρτήτως των αντιδράσεών τους και των κινητοποιήσεων που θα συνεχίσουν, είναι υποχρεωμένοι να απογραφούν στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για το λόγο αυτό στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας, καθώς επαπειλείται ποινή αργίας για όσους δεν το κάνουν.
Μάλιστα εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων (και πολιτικά προσκείμενος στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε χθες ανοιχτά, ενώπιον των συναδέλφων του, κλείνοντας την συνεδρίαση: «πρέπει να απογραφούμε τώρα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε».
Στην συνέχεια ωστόσο, σε νέα «δια περιφοράς» συζήτηση, οι διοικητικοί υπάλληλοι …μετέβαλαν γνώμη. Μετά από διαφωνίες και τσακωμούς, επικράτησε η άποψη ότι δεν πρέπει να προσχωρήσουν επίσημα στη «γραμμή» υπέρ της απογραφής. Έτσι στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν, δηλώνουν ότι δεν προ(σ)χωρούν στην απογραφή και η απεργία τους συνεχίζεται ως τη Παρασκευή.
«Εμμένουμε στην απόφαση μας της προηγούμενης γενικής συνέλευσης και δεν προχωρούμε σε καμία ατομική υποβολή στοιχείων στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όλοι οι συνάδελφοι (μοριοδοτούμενοι ή μη) δηλώνουμε υπεύθυνα και ενυπόγραφα ότι βρισκόμαστε σε απεργία και δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία ατομικής απογραφής και σε οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη. Παράλληλα συλλέγουμε και ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις μη απογραφής για όσους συναδέλφους το επιθυμούν» σημειώνει ο Σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ.
Στην πράξη, ωστόσο, την ίδια ώρα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ έχουν αρχίσει, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, να απογράφονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Ηδη έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους 225 άτομα, το 1/4 των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ.
Το υπουργείο Παιδείας επιζητεί την απογραφή περίπου 200 ατόμων ακόμη, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί ότι από το σύνολο των 800 διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ θα μπουν σε διαθεσιμότητα οι 438. Στο σύνολο των πανεπιστημίων, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχουν απογραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 διοικητικοί υπάλληλοι.

Διαψεύδουν οι σύλλογοι

Από την πλευρά τους, οι Σύλλογοι εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.-Ι.Δ.ΟΧ.) και διοικητικού προσωπικού του Ε.Μ.Π. «διαψεύδουν κατηγορηματικά την είδηση που διέρρευσε στα Μ.Μ.Ε., σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι του Ε.Μ.Π. αποφάσισαν να απογραφούν στην οικεία ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείο Παιδείας».

«Σήμερα διέρρευσε σε μεγάλο τμήμα του ηλεκτρονικού τύπου η «είδηση» ότι οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ αποφασίσαμε να απογράφουμε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας. Διαψεύδουμε την συγκεκριμένη είδηση όσο και την χθεσινή «απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων που πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία»», δηλώνει σχετικά, μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Λυμπέρης Τσάμπρας, μέλος της επιτροπής αγώνα στο ΕΜΠ.

Το υπουργείο Παιδείας, παρόλα αυτά, δηλώνει έτοιμο να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες τους αριθμούς των υπαλλήλων του ΕΜΠ που απογράφηκαν και συνεχίζουν να απογράφονται τις τελευταίες ώρες. Οπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του, μιλώντας στο «Βήμα», μέχρι τις 4 το απόγευμα, σήμερα, Τρίτη, είχαν καταχωρήσει τα στοιχεία τους στην σχετική ιστοσελίδα 230 υπάλληλοι από τους περίπου 800 που υπηρετούν στο Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Στο μεταξύ σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων από τα οκτώ πανεπιστήμια που εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στο υπουργείο Παιδείας 1.250 δηλώσεις ανυπακοής και μη απογραφής.