Λίγους μήνες πριν το εμβληματικό μνημείο της πόλης, ο Λευκός Πύργος, το δημόσιο γλυπτό του Κ. Βαρώτσου, η είσοδος της ΔΕΘ και άλλα γνωστά μνημεία και χαρακτηριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης ήταν «διακοσμημένα» με μια σειρά συνθήματα και γκραφίτι. Την περασμένη άνοιξη η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος προχώρησε σε μια πρωτοβουλία προκειμένου να καταστήσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης, έστω και σε κάποια κεντρικά σημεία της, καλύτερη.
«Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι μήνες μετά την παρέμβαση παραμένουν καθαρά» σχολιάζει ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 22 εταιρείες. «Αυτό δείχνει πως, όταν κάτι έχει καλή εικόνα, ο άλλος θα σκεφθεί δύο και τρεις φορές προτού το μουντζουρώσει» σχολιάζει ο κ. Ανδρεάδης, ισχυριζόμενος παράλληλα: «Το να ονομάζουμε ό,τι υπήρχε σε αυτά τα σημεία γκραφίτι είναι λάθος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μουντζούρες ή συνθήματα που δεν είχαν καμία καλλιτεχνική αξία. Σαφώς και σεβόμαστε τους καλλιτέχνες του γκραφίτι. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε ομάδα γκραφίτι θέλει να ομορφύνει με αυτόν τον τρόπο κάποια σημεία της Θεσσαλονίκης».
Η προφανής ερώτηση που προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γιατί δεν ανέλαβε ο δήμος ή κάποια άλλη αρμόδια αρχή τον εξωραϊσμό και τον καλλωπισμό κτιρίων και σημείων που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες ή δημοφιλείς τόπους συνάντησης στη Θεσσαλονίκη.

«Ο δήμος αδυνατούσε να καλύψει οικονομικά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Δεν μιλάμε απλά για το βάψιμο μιας επιφάνειας αλλά για μια ιδιαίτερα κοστοβόρο διαδικασία καθώς απαιτείται μια ειδική μέθοδος. Το συνολικό κόστος της όλης ιστορίας έφθασε τις 17.000 ευρώ. Ενα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη αφαίρεση των συνθημάτων, στην ατυχή περίπτωση που έχουμε ξανά κάποια προσπάθεια «διακόσμησης» των μνημείων, η αφαίρεση πλέον είναι πολύ εύκολη υπόθεση που δεν καταστρέφει το μνημείο. Σχεδόν σαν να σβήνεις κιμωλία με ένα σφουγγάρι πάνω σε έναν σχολικό πίνακα»
λέει ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος προαναγγέλλει: «Ο σεβασμός που έχουν δείξει ως τώρα οι πολίτες της πόλης μάς δίνει το θάρρος να προχωρήσουμε σε επέκταση της συγκεκριμένης δράσης και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης».
Κεντρικό στοιχείο της όλης προσπάθειας της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας είναι η γενικότερη αναβάθμιση τόσο της εικόνας όσο και της ποιότητας ζωής στην πόλη. «Κατανοούμε πως ειδικά σε αυτή τη συγκυρία τα οικονομικά του δήμου και γενικότερα του κράτους δεν βοηθούν. Εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε με τις δυνάμεις μας όπως μπορούμε» σχολιάζει ο κ. Ανδρεάδης. «Δεν πιστεύω όμως ότι το θέμα είναι αμιγώς οικονομικό. Νομίζω πως στη Θεσσαλονίκη –και υποθέτω όχι μόνο εδώ –πάσχουμε από έλλειψη σεβασμού προς τον διπλανό μας στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Και βέβαια πάσχουμε και από έλλειψη σεβασμού προς τον δημόσιο χώρο. Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πως όταν κάτι είναι δημόσιο πρέπει όταν το χρησιμοποιούμε να το αφήνουμε σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον επόμενο».
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω δράση αλλά και άλλες του Συλλόγου βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.peebe.gr.

HeliosPlus