Ολα «νόμιμα και ηθικά», είναι σύμφωνα με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όσα τον αφορούν και ως προς τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά και ως προς τις αγοραπωλησίες των προσωπικών του ακινήτων, με βάση όσα ισχυρίστηκε σήμερα Τρίτη, δεύτερη μέρα της απολογίας του στο τριμελές εφετείο Κακουργημάτων.
Με το θερμόμετρο να έχει ανεβεί κατακόρυφα στην αίθουσα, ο πρώην υπουργός βρέθηκε να αντιδικεί man to man με τον πρόεδρο κ. Χρήστο Κατσιάνη, που επέμενε να αφήσει ο κατηγορούμενος τη διήγηση από το μυθιστόρημα του ΠαΣοΚ, τη βραδιά των Ιμίων, και τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του ’90 και να έλθει στο δια ταύτα: τις off shore και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Δύσκολα ο Ακης Τσοχατζόπουλος εγκατέλειψε αυτά που ήθελε να πει: ουδέποτε πήρε ανταλλάγματα για τις συμβάσεις των ένοπλων δυνάμεων, η διαδικασία άλλωστε μέσα από τα όργανα και το ΚΥΣΕΑ είναι αδιάβλητη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε κανέναν. «Αέρας κοπανιστός οι κατηγορίες», υποστήριξε και επέμεινε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η εξέλιξη της υπόθεσης των υποβρυχίων, με πρωταγωνιστές τους πέντε υπουργούς που τον διαδέχθηκαν και παρέμεναν ως το 2010 στον θώκο της άμυνας.
Με τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα να μειδιά και να του φωνάζει «πες την αλήθεια», ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι με «πολύ θράσος» του κόλλησαν την ετικέτα ιδιοκτήτη και μετόχου off shore, χωρίς να έχει απολύτως καμία σχέση. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε για την Torcaso- «διαχειριστής ήταν ο ξάδελφος μου, και μέτοχοι ένας Λιβανέζος και ένας Κύπριος επενδυτές που ενδιαφερόταν για real estate».
Μπερδεύοντας διαρκώς τις δεκαετίες του ’90 και του 2000, ο Τσοχατζόπουλος επέμεινε ότι ουδέν μεμπτόν υπάρχει στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ σε σχέση με τον Ιανό και τον Νίκο Καρατζά δήλωσε ότι έκανε απλώς μια «προσωπική διευκόλυνση.
«Δεν έχω απολύτως καμία οικονομική διάφορα με τον Γιάννη Σμπώκο, ήταν πολλά χρόνια συνεργάτης μου», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών.
Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις για τα όσα βρέθηκαν στο γραφείο του, λέγοντας ότι αποτελούν προσωπικές σημειώσεις, με άξονα την προσωπική του ζωή. «Τίποτε δεν είναι περίεργο, με τον εαυτό σου συνεργάζεσαι στις προσωπικές σημειώσεις», είπε στον πρόεδρο.
Χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου:
Πρόεδρος: _Τι σημαίνουν τα «βιβλία » που αναφέρετε;.
Τσοχ.: «Που να θυμάμαι…κάτι θα σήμαιναν εκείνη την εποχή».
Πρόεδρος: – Και το όνομα Boskos;»
Τσοχ: «Εχω έναν φίλο Bosko από τη Σερβία».
Η απολογία συνεχίζεται.