Την ανησυχία του για την απαξίωση του έργου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και την επιδίωξη για διάλυσή του στο άμεσο μέλλον εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ. «Σήμερα, με την λεγόμενη κινητικότητα διαλύεται η διοικητική δομή του ΕΦΕΤ. Η συρρίκνωση της υπηρεσίας θα έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχει από εμάς η ελληνική κοινωνία» αναφέρει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας κ. Γρηγόρης Χαραλαμπάκης, διερωτώμενος εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρεί την υγεία των πολιτών δευτερεύον ζήτημα σε μια περίοδο μάλιστα που πολλές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων θυσιάζουν την ποιότητα στο βωμό της οικονομικής κρίσης.

Από τους συνολικά 260 εργαζομένους που διαθέτει ο ΕΦΕΤ, μάχιμοι σήμερα είναι οι 220. Η υπηρεσία διαθέτει Περιφερειακές Διευθύνσεις μόνο σε επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, γεγονός που από μόνο του δυσχεραίνει το έργο των ελεγκτών. Ενδεικτικό της υποστελέχωσης της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, είναι το γεγονός ότι στην Π.Δ. που εδρεύει στα Ιωάννινα υπάρχουν μόλις 4 εργαζόμενοι, με αρμοδιότητα ελέγχου όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά επίσης των Επτανήσων και της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, στην Κρήτη _η οποία εφέτος βουλιάζει από τους επισκέπτες_ υπάρχουν μόνο 4 ελεγκτές για το σύνολο επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, ξενοδοχείων, εστιατορίων, νυχτερινών καταστημάτων κλπ.
Όπως αναγράφεται εξάλλου χαρακτηριστικά και στην ανακοίνωση του Συλλόγου, «όταν προσκαλούμε ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, πρέπει στοιχειωδώς να τους διαβεβαιώνουμε ότι επιτηρούμε την αγορά σε θέματα υγιεινής τροφίμων. Οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο, κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, δεν έχουν καθόλου Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ!!!». Όπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου μιλώντας στο «Βήμα», εφέτος για να πάνε οι επιθεωρητές από την Αττική στις Κυκλάδες να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους, δικαιούνταν για την διατροφή τους μόλις 10 ευρώ την ημέρα.
Οι εργαζόμενοι που ζητήθηκε να ενταχθούν στο τρέχον πρόγραμμα κινητικότητας ανέρχονται σε 15 διοικητικούς υπαλλήλους. Όπως τονίζει ο κ. Χαραλαμπάκης, η απουσία τους θα σημάνει καθυστερήσεις, καθώς ο ΕΦΕΤ αποτελεί προανακριτική αρχή και οι εν λόγω εργαζόμενοι κάνουν για παράδειγμα επιδόσεις προστίμων, όπως και κάθε άλλη πράξη για την οποία πρέπει να τηρηθούν αυστηρές προθεσμίες. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης, ότι «η απαραίτητη αξιολόγηση του φορέα δεν έχει γίνει, παρόλα αυτά εντάσσεται στην διαδικασία της κινητικότητας». Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι για να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο ΕΦΕΤ χρειάζονται ακόμη 315 εργαζόμενοι.
Με τον φόβο της διάλυσης του φορέα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «η Κυβέρνηση δεν επικοινωνεί καθόλου με τη Διοίκηση του ΕΦΕΤ, πόσο μάλλον με τους εργαζόμενους, αγνοεί πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα και τη σχέση του με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς συναγερμού, ενώ και οι αναφορές στα θέματα αυτά είναι επιδερμικές και άσχετες με την πραγματικότητα». Δεδομένου ότι ο ΕΦΕΤ αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου ελέγχου τροφίμων, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συρρίκνωση και τη μείωση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι αποτέλεσε πρότυπο για αντίστοιχους φορείς άλλων κρατών.