από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τη ρύπανση με λιπάσματα

Η Κομισιόν την είχε ήδη προειδοποιήσει επανειλημμένα για να λάβει μέτρα
Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τη ρύπανση με λιπάσματα
Πηγή: Reuters
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η Κομισιόν αποφάσισε την Πέμπτη να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της ρύπανσης με λιπάσματα και τον ευτροφισμό.

Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα μέτρα που απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία για τη ρύπανση των υδάτων από νιτρικά άλατα, το κύριο συστατικό των περισσότερων λιπασμάτων. Η οδηγία για τη νιτρορύπανση ισχύει από το 1991, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει τις ευπρόσβλητες περιοχές, όπως είναι υποχρεωμένη. 

Ευτροφισμός

Το άζωτο που περιέχουν τα νιτρικά άλατα είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών, μαζί με τον φώσφορο και το κάλιο.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα και την κοπριά διαρρέουν από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Εκεί, το άζωτο λειτουργεί ως λίπασμα για τα φύκια, τα οποία πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα. Όταν αργότερα πεθαίνουν, η αποσύνθεσή τους από τα μικρόβια καταναλώνει όλο το διαθέσιμο οξυγόνο, οπότε η υδρόβια ζωή πεθαίνει από ανοξία.

Με στόχο την προστασία από τη νιτρορύπανση, η οδηγία της ΕΕ προωθεί ορθές γεωργικές πρακτικές και μεταξύ άλλων απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αναφέρουν τις ευπρόσβλητες περιοχές. Απαιτεί επίσης τη λήψη μέτρων στις ζώνες αυτές, όπως απαγόρευση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και κοπριάς και η αποθήκευση της κοπριάς σε υδατοστεγείς χώρους.

Από τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων προκύπτει ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες, είναι στην πραγματικότητα είναι. Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να αναλάβει δράση και να εκπονήσει τα ενδεδειγμένα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Την 1η Οκτωβρίου 2012, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, ζητώντας ταχεία δράση για επανόρθωση της κατάστασης. Σε απάντηση στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη, η Ελλάδα καθόρισε ορισμένες πρόσθετες ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση ζώνες. 

Παρόλο που ο νέος αυτός χαρακτηρισμός επιπλέον ζωνών αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν καλύπτει όλες τις αιτιάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιοχές.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ευτροφισμός | 07/07/2013 20:56
  Είναι γνωστό ότι ο ευτροφισμός των υδάτων οφείλεται στα εν διαλύσει φωσφορικά ιόντα, λόγω της "εκρηκτικής" ανάπτυξης φυκών (Algae bloom) που προκαλούν στα υδατικά συστήματα, με τελική συνέπεια την απορροφηση του οξυγόνου-δημιουργία αναγωγικών (ασφυκτικών) συνθηκών. Από το άλλο μέρος η νιτρορύπανση των εδαφικών υδροφορέων προκαλεί άλλα σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα και λόγω διαφυγής οξειδίων αζώτου στην ατμόσφαιρα ενέχεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
  Δημ. Αναλογίδης
  απάντηση00
   
   
  ρύπανση και λιπάσματα | 20/06/2013 21:28
  Τα τελευταία 30 χρόνια η κατανάλωση των λιπασμάτων έχει περιοριστεί στο 1/3 . Η περίοδος της αλόγιστης χρήσης πέρασε οριστικά λόγω κρίσης, τιμών αλλά και γιατί παράγονται τώρα πυκνότεροι τύποι λιπασμάτων.Ανεξάρτητα από αυτό η οδηγία για την νιτρορύπανση πρέπει να εφαρμοστεί προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη των παραγωγών και οφείλουν να συμμορφωθούν και να παράγουν με ορθές γεωργικές πρακτικές. Πολιτεία και αγρότες οφείλουν να συνεργασθούν.
  a.b
  απάντηση10
   
   
  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟς μας σωζει ο ΘΕΟς | 20/06/2013 19:33
  ΟΠΟΤΕ ουδεν προβλημα.ΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ Ευρωπαιοι πιστευουν οτι η γη καταστρεφεται αλλα οι ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ δεν εχουν ανανγκη μετρα.Ο Θεουλης σωζει τα προβατα του..Δειγμα του υψηλου πολιτιστικου επιπεδου μας..
  Προσευχη για τα σκουπιδια και βοθρους
  απάντηση10
   
   
   
  το μπιλιάντζο να σταλλεί αμέσως... | 20/06/2013 16:56
  στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...
  για να το πληρώσει από τη τσέπη του
  απάντηση21
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-