Αθήνα, η πρωτεύουσα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ένας χαρακτηρισμός που αποδίδεται συχνά πια από τα εγχώρια, αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας έχουν χάσει την ανεμελιά που τους διέκρινε σε άλλες εποχές, όχι τόσο παλιές μα σίγουρα μακρινές.

Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία που οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορο ρυθμό, ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει τις δικές του προσπάθειες για να ενισχύσει την ομπρέλα αλληλεγγύης που έχει απλώσει επάνω από τις ευάλωτες ομάδες της πόλης. Οι δομές διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ανακουφίζουν σήμερα πολλές οικογένειες, όμως τα προβλήματα δε σταματούν εκεί.

Τα θέματα της δημόσιας υγείας βρίσκονται πια στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής, η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας κόμβος συνάντησης ανθρώπων και φορέων που θέλουν να βοηθήσουν με εκείνους που έχουν ανάγκη υποστήριξης. Δημόσιοι φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) συνθέτουν μια ιδιότυπη ορχήστρα που με την καθοδήγηση του δήμου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου αυτές είναι περισσότερο χρήσιμες.
Γιατροί του Κόσμου με πολυϊατρείο και ξενώνα αστέγων
Η ιστορία των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, ενώ το πρώτο τους πολυϊατρείο στην οδό Μιχαήλ Βόδα έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται «τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί». Σήμερα, η οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί κομμάτι της Αθήνας με το πολυϊατρείο στην οδό Σαπφούς, όπου το προσωπικό «δίνει καθημερινά τη μάχη δίπλα στους φτωχούς και τους κατατρεγμένους αυτής της πόλης», όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας κ. Νικήτας Κανάκης στην ημερίδα κοινωνικής πολιτικής και υγείας που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου την Τρίτη 28 Μαΐου 2013.
Σύντομα λοιπόν οι Γιατροί του Κόσμου θα λειτουργήσουν έναν ξενώνα αστέγων στην πρωτεύουσα, ώστε «να μην υποκρινόμαστε πως δεν υπάρχουν άστεγοι, αλλά να κάνουμε κάτι για να δώσουμε λύσεις» σχολίασε ο κ. Κανάκης. Η δεύτερη παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους οδοντιατρικής θεραπείας, όπως γίνεται ήδη στα δημοτικά ιατρεία, στις φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας προσφέροντας σε μικρή κλίμακα και υπηρεσίες οδοντιατρικής.
Το δίκτυο των 100 γυναικείων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν οι ιατροί ώστε να ενημερώσουν τις γυναίκες για την αναγκαιότητα των προσυμπτωματικών ελέγχων για τον καρκίνο. «Το τεστ Παπανικολάου είναι ένα φτηνό εργαλείο που σώζει ζωές. Όπως έχει αποδειχθεί, μόνο το 30-40% των Ελληνίδων εξετάζεται τακτικά» επισήμανε ο διευθυντής της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής του «Έλενα Βενιζέλου» κ. Γεώργιος Φαρμακίδης.
Η διενέργεια δωρεάν τεστ ΠΑΠ που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά σε νοσοκομεία, δήμους και κοινότητες έδειξε ότι «πρέπει να προσεγγίσουμε τις γυναίκες στον τόπο που μένουν, που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται γιατί οι Ελληνίδες σήμερα έχουν άλλες προτεραιότητες» τόνισε ο μαιευτήρας. Ο διπλασιασμός των παρεχόμενων δωρεάν εξετάσεων, αλλά και η διενέργεια μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης και εκπαίδευσης είναι στα σχέδια του δήμου σε συνεργασία με τους επιστήμονες και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Κινητές μονάδες στις πλατείες
Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τις καθημερινές επισκέψεις των κινητών μονάδων σε πλατείες της πόλης, όπως Ομόνοια, Βάθη, Κουμουνδούρου, Τοσίτσα, Καραϊσκάκη, Άρεως, Κανάρη και τον τελευταίο καιρό η Ακαδημίας. Η κινητή μονάδα είναι ένα βαν επανδρωμένο από έναν ιατρό, έναν νοσηλευτή και έναν ψυχολόγο, οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, στις κινητές μονάδες γίνονται εμβολιασμοί για τη γρίπη, καθώς επίσης όταν υπάρχει δυνατότητα αιμοληψίες για AIDS και ηπατίτιδα Β.
Ο δεύτερος άξονας συνεργασίας είναι το λεγόμενο street work, δηλαδή ομάδες πέντε ατόμων που κυκλοφορούν κυρίως πεζή μεταμεσονύκτιες ώρες για να προσφέρουν βοήθεια σε ευάλωτα άτομα, τα οποία είναι κυρίως είτε ομοφυλόφιλα είτε -τώρα τελευταία- χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.
Οι ομάδες αυτές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες ή όταν έχουν τη δυνατότητα μιλούν για τη χρήση του προφυλακτικού, την ασφαλή σεξουαλική επαφή και τις βλαβερές συνέπειες της κοινής χρήσης μιας σύριγγας. «Οι ομάδες μας μοιράζουν επίσης δωρεάν σύριγγες και προφυλακτικά. Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί 43.000 σύριγγες μαζί με αντίστοιχα ποσά μαντιλάκια και ορούς, καθώς και 20.000 προφυλακτικά» ανέφερε η πρόεδρος κυρία Τζένη Κρεμαστινού.
Καμίνης: «Από τη φιλανθρωπία στην αλληλεγγύη»
Με έναν Κόμβο Αλληλεγγύης για την υγεία θα μπορούσε να παρομοιαστεί το όραμα της δημοτικής αρχής για τις συνεργασίες που αναπτύσσει για την ενίσχυση της φροντίδας της δημόσιας υγείας. «Στον Δήμο Αθηναίων πάμε από τη φιλανθρωπία στην αλληλεγγύη» τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης. Αυτό είχε αποτέλεσμα μέχρι σήμερα ο Κόμβος Αλληλεγγύης να έχει εξυπηρετήσει 10.000 άτομα σε αγαθά, είδη διατροφής, ρουχισμό και παιχνίδια. Στον δεύτερο όροφο της εγκατάστασης στον Σταθμό Λαρίσης θα δοθεί η δυνατότητα σε ΜΚΟ, όπως οι ΓτΚ και η PRAKSIS, να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και φύλαξης παιδιών.
Η ημερίδα έκλεισε με τη συμβολική υπογραφή μνημονίων συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τονΕθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), την1η Υγειονομική Περιφέρειακαι την οργάνωση «Σύμμαχοι Υγείας». Στόχος των τριών αυτών συνεργασιών είναι η εθελοντική ενίσχυση των υπαρχουσών δομών του δήμου με ιατρικό προσωπικό για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ιατρική κάλυψη των φτωχών και ευάλωτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.