Το κατώφλι του ανακριτή περνούν τη Δευτέρα προκειμένου να απολογηθούν οι συλληφθέντες για την δολοφονική επίθεση κατά εργατών γης σε φραουλοχώραφο της Νέας Μανωλάδας.

Μετά τη σύλληψή τους, το πρωί την Παρασκευής, και ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας βρισκόταν πια στην περιοχή, οι τρεις «πιστολέρο» επιστάτες της φυτείας, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Αμαλιάδας, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Μαζί τους θα απολογηθεί και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, ο οποίος επίσης κρατείται, κατηγορούμενος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Οι τρεις επιστάτες του κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κατά συναυτουργία, για βαριές σωματικές βλάβες, απειλή και παράβαση των νόμων περί όπλων και αλλοδαπών. Οι κατηγορούμενοι, που θα υποστηρίξουν ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα, έλαβαν την προβλεπόμενη κατά το νόμο προθεσμιά από τον ανακριτή την Παρασκευή, προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Οι τρεις επιστάτες είχαν συλληφθεί το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή της Αμαλιάδας οι τρεις επιστάτες 39, 27 και 21 ετών, που κατηγορούνται για τους πυροβολισμούς στο ψαχνό κατά μεταναστών εργατών σε φραουλοχώραφο της Νέας Μανωλάδας. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ωστόσο ο εντοπισμός τους κατέστη δυνατός μόλις σήμερα, και αφού είχε μεταβεί στην Ηλεία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε σχετικά με τη σύλληψη των τριών δραστών: «Οι διωκτικές αρχές απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι ο Νόμος στην πατρίδα μας εφαρμόζεται σε κάθε κατεύθυνση»

Τον 21χρονο, ο οποίος είναι αδελφός του 27χρονου, συνέλαβαν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) σε δρόμο της Αμαλιάδας, ενώ οι άλλοι δύο πιάστηκαν σε δικηγορικό γραφείο, όπου η σύλληψη έγινε παρουσία εισαγγελέα. Οι Αρχές αναζητούν ακόμη πάντως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο 27χρονος στα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχε εμπλακεί και σε άλλο βίαιο επεισόδιο κατά αλλοδαπού, υπήκοου Αιγύπτου. Για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά του νεαρού και ενός ακόμη ατόμου για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, αλλά μέχρι σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί.

Επίσης με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανατέθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας η διερεύνηση τυχόν συμμετοχής σε υποθέσεις ρατσιστικής βίας των εμπλεκόμενων στα επεισόδια της Μανωλάδας.

Την Τετάρτη το απόγευμα αστυνομικοί συνέλαβαν στη Λάππα Αχαΐας και τον 57χρονο εργοδότη τους, ο οποίος δεν ήταν παρών στο περιστατικό του τραυματισμού των μεταναστών. Σύμφωνα με την Αστυνομία αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και για τον νόμο περί αλλοδαπών. Ο 57χρονος ισχυρίστηκε πως αισθάνθηκε αδιαθεσία και νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πατρών.

Ακόμη στο Ρουπάκι Ηλείας, συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης 38χρονος και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για υπόθαλψη, γιατί πρόσφερε κατάλυμα στους τρεις αναζητούμενους δράστες.

Την Πέμπτη το πρωί είχε συλληφθεί ένας ακόμη 38χρονος με την ίδια κατηγορία σε χωριό του δήμου Πηνείας Ηλείας, γιατί το βράδυ της Τεράτης παρείχε για κάποιες ώρες κατάλυμα σε δύο από τους τρεις επιστάτες.

Eπιπλέον την Πέμπτη συνελήφθησαν τέσσερις καλλιεργητές φράουλας, για παράβαση του νόμου περί παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε δικάσιμος.