από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 

50% των Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό

Υψηλή ανεργία και ύφεση τα ισχυρότερα κίνητρα, σύμφωνα με έρευνα της Adecco
50% των Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό
Πηγή: REUTERS
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σχεδόν οι μισοί Ελληνες που βρίσκονται σε «εργάσιμη ηλικία» αναζητούν απασχόληση στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Adecco, σχετικά με τις τάσεις αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε την Τρίτη ο διευθυντής της εταιρείας Κωνσταντίνος Μυλωνάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 49%, ανέφεραν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει ήδη δεχθεί σχετική πρόταση, την οποία και εξετάζει.

Αναφερόμενοι σε άλλα μέλη της οικογενείας τους, το 30% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι τουλάχιστον άλλο ένα μέλος αναζητά εργασία στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ισχυρότερα κίνητρα για μετακίνηση στο εξωτερικό είναι η υψηλή ανεργία και η ύφεση. Το 36% προβάλλει ως κύριο λόγο την ανεργία και την αδυναμία πρόσβασης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας, το 29% την έλλειψη προοπτικής και μόλις το 12% τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα.

Επίσης, το 39% δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ από το υπόλοιπο 61%, ποσοστό 48% εργάζονται με σχέση πλήρους και 13% με σχέση μερικής απασχόλησης.

Η πλειονότητα όσων δεν εργάζονται δήλωσαν ότι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας τους από τον προηγούμενο εργοδότη τους, με ένα σημαντικό ποσοστό (30%) να δηλώνουν επίσης ότι παραμένουν άνεργοι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Προσβλέπουν σε υψηλότερους μισθούς

Επίσης, στο ερώτημα τι έχει να τους προσφέρει η εργασία στο εξωτερικό, ποσοστό 63% απάντησαν ότι προσβλέπουν σε υψηλότερες οικονομικές απολαβές, 58% σε καλύτερη ποιότητα ζωής και 47% σε μία πιο αξιοκρατική επαγγελματική εξέλιξη.

Σχετικά, με τον ελάχιστο επιδιωκόμενο μισθό, 29% του δείγματος απάντησε ότι θα μετοικούσε για έναν μισθό ύψους 2.000 ευρώ, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι θα μετοικούσε ακόμη και για μισθό της τάξεως των 1.500 ευρώ.

Ακόμη, σε ποσοστό 14% απάντησαν ότι αναζητούν θέσεις σχετικές με το αντικείμενό τους, 34% ότι αναζητούν μία θέση σε όσο το δυνατόν πιο συναφές αντικείμενο, ενώ 51% εμφανίζονται έτοιμοι να εξετάσουν δυνατότητες διαφορετικές από την ειδικότητά τους.

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να φύγουν από την Ελλάδα αμέσως μόλις βρεθεί μια θέση εργασίας σε κάποια άλλη χώρα, ενώ 41% απάντησαν ότι θα μετοικήσουν μόνο στην περίπτωση που το αντικείμενο της εργασίας τούς ικανοποιεί.

Αναζήτηση εργασίας μέσω Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο φαίνεται να αποτελεί την πρώτη επιλογή αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό.

Το 42% των ενδιαφερομένων πρόβαλαν ως κύριο μέσο αναζήτησης τις ιστοσελίδες επαγγελματικής δικτύωσης, το 37% δήλωσαν ότι ενημερώνονται πρωτίστως από τις ιστοσελίδες των εταιρειών του εξωτερικού που τους ενδιαφέρουν και το 33% απάντησαν ότι αντλούν τη σχετική πληροφόρηση μέσω ελληνικών ιστοσελίδων ανακοίνωσης θέσεων εργασίας που αναρτούν και αγγελίες για το εξωτερικό.

Αντίστοιχα το 16% αναφέρει ότι επιλέγει για την πληροφόρησή του εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού.

Προτιμούν την ΕΕ

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προορισμού, το 70% φαίνεται να προτιμάει τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.), το 45% τις ανεπτυγμένες χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ.), ενώ ένα 12% δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ΕΕ (Μέση Ανατολή κ.λπ.).

Τέλος, στην ερώτηση για το ποιοι είναι οι λόγοι που λειτουργούν ανασταλτικά για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, 32% απάντησαν ότι αποθαρρύνονται λόγω των συναισθηματικών τους δεσμών με την Ελλάδα, 14% ότι δεν προχωρούν σε μια τέτοια απόφαση εξαιτίας της φροντίδας εξαρτημένων μελών (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένοι) και 10% επειδή για την ώρα είναι ικανοποιημένοι από την επαγγελματική/οικονομική τους κατάσταση.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω διαδικτύου πανελλαδικά, σε δείγμα 400 ατόμων άνω των 18 ετών με τη χρήση του ερευνητικού εργαλείου Digipoll της Wizzard.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζει να καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα με σχεδόν 25% 
 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Να μείνετε εκεί που είστε, μας χαλάτε την πιάτσα | 20/12/2012 05:05
  Πλάκα κάνω. Ωστόσο να γνωρίζετε οτι και στην ΕΕ πλέον είναι δύσκολα τα πράγματα. Εγώ με BSc, MSc, PhD και 4 χρόνια προυπηρεσία, έψαχνα 6 μήνες στην Αγγλία. Η δέ κοπέλαμου με 5 χρόνια προυπηρεσία σε πολυεθνική και MBA ψάχνει εδώ και 8 μήνες. Πού θέλω να καταλήξω; Σκεφτείτε καλά πού θα πάτε, κατα την γνώμη μου η ΕΕ δέν προσφέρεται πολύ πλέον για μετανάστευση, αντιθέτως στις αναδυόμενες οικονομίες ίσως να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, ιδίως για αυτούς που έχουν λιγότερα προσόντα.
  Just my 2c
  απάντηση40
   
   
  Πληροφορία | 20/12/2012 01:04
  Eπειδή ζω στο εξωτερικό, κεντρική ευρώπη,και έχω γνωρίσει νέους μία πληροφορία για όσους ενδιαφέρονται. Όσοι ήρθαν και βρήκανε εργασία ήτανε είτε γιατροί είτε μηχανολόγοι και πληροφορικάριοι. Οι γιατροί πρέπει να έχουν καλή γνώση της γλώσσας, μίνιμουμ Β2 στην ευρωπ. σκάλα, οι μηχανολόγοι και πληροφορικάριοι σε μεγάλες εταιρείες με τα αγγλικά σε μικρές όμως χωρίς την εθνική γλώσσα αδύνατο. Συμπέρασμα μάθετε τη γλώσσα όσα καλύτερα γίνεται. Δυστυχώς Έλληνες χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση δεν έχουνε πολλές εως καμία ελπίδα. Ενημερωθείτε ποια επαγγέλματα σε ποιες χώρες έχουνε ζήτηση για να μην επενδύσετε άδικα κόπο και χρήμα. Απόφοιτοι θεωρητικών σχολών κ ανειδίκευτοι δεν βρίσκουν εργασία.
  Κατερίνα Δ. από εξωτερικό
  απάντηση50
   
   
  μακριά και αγαπημένοι | 19/12/2012 16:49
  Καλή τύχη σε όσους φύγουν. Καλύτερα νάναι μακριά και να αισθάνονται νοσταλγία παρά εδώ και να αισθάνονται αηδία...
  JO
  απάντηση92
   
   
  i Germania | 19/12/2012 16:24
  Filiki symvouli stous Ellines pou tha elthoun gia proti fora. Na einai gnostes tis glossas kai na ehoun prota pliroforithi kala ean yparhi biomihania stin periohi, kai oi theseis ergasias ean einai dosmenes se etairies me danikous ergates. Opos symveni stin periohi pou zo kai oi kainourgioi ehoun polles diskolies. OXI pros Theou na se kopso tin ormi kai dynamikotita, alla kali pliroforisi.
  A.M...
  απάντηση70
   
   
   
  Τελείωσα το Γυμνάσιο το 1964 | 19/12/2012 16:14
  Εργάστηκα στην Ελλάδα με 1.400 και 2.200 δρχ. το μήνα. ΄Εκτισα το σπίτι της μάνας μου και μετά το έδωσε αντιπαροχή και βοήθησα να σπουδάσει ο αδελφός μου, οι συγγενείς με θεωρούσαν ΚΑΤΩΤΕΡΗ γιατί εργαζόμουνα διότι οι υπόλοιποι δεν δούλεψαν τότε και δεν δουλεύουν σήμερα. ΄Εφυγα για Αγγλία το 1974 και σώθηκα, ήξερα καλά Αγγλικά, παντρεύτηκα, έχω ένα γυιό, σπίτι σε μιά από τις καλύτερες περιοχές της Αγγλίας, πήρα πολλά χαρτιά, εργάζομαι και τώρα οι συγγενείς αυτοί με θέλουν να πάω πίσω να τους βοηθήσω!!!!!!!! ή να τους βρω κάτι εδώ!!!!!! Δεν τρελλάθηκα τους απάντησα. Η Ελλάδα ήταν για τους λίγους και άσχημη για τους υπόλοιπους, δεν, δεν αλλάξει τίποτε λόγω της νοοτροπίας ορισμένων, φύγετε .
  Ζέτα
  απάντηση158
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  POU EINAI | 19/12/2012 15:05
  POU EINAI TO KAKO? EGO DOULEVO PANO APO 15 XRONIA TORA EKSO, DEN TO VLEPO LIPITERO. EINAI AXIOKRATIKO SYSTEMA KAI DEN XRIAZETAI NA KSERO KANENAN, AN TOUS KANO ME KRATOUN, AN OXI MOU DEINOUN ENA MHNA PROTHESMIA KAI TERMA!
  EXO
  απάντηση193
   
   
  Ευτυχώς υπάρχει η προοπτική της ΕΕ | 19/12/2012 15:02
  Γιατί όταν λέμε ΕΕ και ελευθερία στη διακίνηση αγαθών, πρέπει να υπάρχει και ανάλογη στην αγορά εργασίας. Πάλι καλά που δεν επικράτησαν οι Τσιπροκαμένοι να είμαστε εγκλωβισμένοι στην μικρή Ελλαδίτσα μας.
  xx
  απάντηση154
   
   
  GIA GERMANIA | 19/12/2012 14:26
  GIA OSOUS POU THELOUN NA ERTHOUN(ERGASIA) STH GERMANIA NA PROETOIMASTOUN STA GERMANIKA KAI NA PAROUN MAZI TOUS ELLHNOGERMANIKA BIBLIA KAI CD , XORIS GNOSH THS GERMANIKHS GLOSSAS EINAI POLY DISKOLH H PROSBASH ERGASIAS.
  chris
  απάντηση181
   
   
   
  kyriakos | 19/12/2012 14:20
  Ειναι βαρια η καλογερικη. Οι περισσοτεροι θ' αποτυχουν διοτι υπαρχει κριση παντου και επειδη ειναι παιδια των κοπριτων γονεων τους. Μαθημενα στα δανεικα, την ευκολη ζωη και πανω απ' ολα μεγαλωμενα στο θερμοκηπειο της πνευματικης και ψυχικης νωθροτητας. Μεγαλωμενα με κλεμμενα κι αδουλευτα λεφτα. Το μονο καλο ειναι οτι μαζι τους ισως 'φυγουν' και οι σοβαροφανεις αληταραδες πολιτικοι εκπροσωποι τους.
  kyriakos
  απάντηση2121
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  το κακο ειναι.. | 19/12/2012 13:57
  οτι ουτε και εκει βρισκεις δουλεια
  πβ
  απάντηση153
   
   
  Μαλλον αργησαμε να πτωχευσουμε. | 19/12/2012 13:56
  Ναι αλλα το εξωτερικο δεν τους ψαχνει ουτε τους χρειαζεται, εχουν ηδη πιασει τις θεσεις προ πολλου μεταναστες νομιμοι και παρανομοι απο αλλες χωρες.
  Petros A Lenas
  απάντηση154
   
   
  Κατά τα άλλα: | 19/12/2012 13:51
  Ζήτω το έθνος. Ζήτω ο στρατός. Ζήτω η αθάνατη ελληνική λεβεντιά. http://www.youtube.com/watch?v=Wq5hIHh0-mU
  john fistikis
  απάντηση67
   
   
   
  Αναρωτιέμαι γιατί η πρόοδος μοιάζει τόσο πολύ με καταστροφή. | 19/12/2012 13:19
  "Τότε (δεκαετία του 60) οι κυβερνήσεις ΕΡΕ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και του Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, έστελναν τους Έλληνες εργάτες στο εξωτερικό, μετανάστες. Ο Καραμανλής αποκαλούσε την μετανάστευση, ευλογία Θεού!!!" Σήμερα, το 2011, η μετανάστευση συνεχίζεται. Stin simerini Kywernisi (Samara, Venizelo ke onkel Fotis) yparxi to idio pnevma. "As tous ksefortothoume" lene etsi ke etsi den tha mas psifisoun. --- Yparxi ke ena kalo stin ypothesi. Esis Neo Metanastes tha glitosete apo aftous tous kopanous, opos glitosa ke ego kapote. Ke tha agapisete την Ελλαδα μας pio poli. afta...
  ΓκαστΑρμπαιτερ
  απάντηση123
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  1960 | 19/12/2012 13:14
  Όπισθεν ολοταχώς στις 10ετίες '50 και '60! Τότε που η καλοβολεμένη ιθύνουσα τάξη έδιωχνε όσους περίσσευαν..εφόσον η πίτα ήταν για λίγους! Διαπιστώνω ότι κάποιοι πολύ νοστάλγησαν το παλιό πολιτικό σύστημα: Κυβερνώσα Δεξιά και Διαμαρτυρόμενη Αριστερά... για εκτόνωση! Αριστεροδεξιά μιζέρια!
  γιωργος σ.
  απάντηση172
   
   
  Πεκορινο | 19/12/2012 13:10
  Συνεχίστε με τους σοσια-ληστες! Φόρο 50% από το πρώτο ευρώ. Αν δεν σας φτάνει ( για να περνάτε εκεί στη Βουλή μισθό 10.000 αφορολόγητα)- κάντε το χυδαίο "τέλος απαγόρευσης επιτηδεύματος"- 2.000Ε. Και αφήνουμε σε εσάς από τη Βουλή να ταΐζετε τους συνταξιούχος. Εμείς έχουμε καλύτερα σχέδια για τη ζωή μας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση181
   
-