Περί τις 6.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας της Αθήνας, που οργάνωσαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της ημέρας πανευρωπαϊκής κινητοποίηασης κατά της λιτότητας.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν προκυρήξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 ως τις 3.00 μετά το μεσημέρι. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ στις 17.00 άνοιξε και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα ο οποίος είχε κλείσει από τις 12 το μεσημέρι με εντολή της Αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές, εκτός από τα πανό κρατούν και σημαίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που επίσης πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας. Από τις 14.45 το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί και παραμένει στο Σύνταγμα.

Η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους» πραγματοποιείται με απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και συμμετέχουν σ’ αυτήν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

Συγκρούσεις σε Ισπανία και Ιταλία
Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία πραγματοποιείται 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μαδρίτη με τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν γκλομπ και να πυροβολούν στον αέρα με πλαστικές σφαίρες. Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που εμόδισαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονταν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε σε όλο το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά υπό το φόβο επεισοδίων.

Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετά από λίγο σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες -18 εκ των οποίων αστυνομικοί, ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82.

Δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, και την επόμενη το κίνημα των «Αγανακτισμένων» για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στην Ιταλία, όπου παράλληλα με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και χιλιάδες φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της κυβέρνησης Μόντι στη δημόσια Παιδεία. Δεκάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε 87 πόλεις της Ιταλίας.

Χάος επικράτησε στη Ρώμη με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος του Τίβερη. Σοβαρά επεισόδια και στο Μιλάνο, τραυματίες στο Τορίνo και την Πάδοβα. Μπλόκο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης, βανδαλίστηκαν υποκαταστήματα τραπεζών.

Η εργατική Συνομοσπονδία GGIL είχε προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.

Στη Γαλλία οι CGT, CFDT,FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και στη Γερμανία η DGB θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τετάρτης συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και σε Βρετανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Στην Αυστρία, η συνδικαλιστική συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο Διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, τους Ισπανούς και του Ιταλούς εργαζόμενους.

Μανιφέστο νέων εργαζομένων

Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της ΓΣΕΕ, οι νέοι συνδικαλιστές της Νοτίου Ευρώπης κατέληξαν σε ένα κοινό μανιφέστο κατά των πολιτικών «της λιτότητας και της εξαθλίωσης που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό νότο και που έχουν ως κύρια θύματα τους νέους ανθρώπους».

Eιδικότερα στη χώρα μας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η ανεργία των νέων καταγράφει τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, είναι πασιφανές ότι μια ολόκληρη γενιά αποξενώνεται από την εργασία ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και παρατεταμένης ύφεσης τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν, η ανεργία είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ξετυλίγεται η επίθεση στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, καθώς σήμερα η νεολαία είναι ένα ζωντανό πειραματόζωο πάνω στο οποίο δοκιμάζονται όλες οι πολιτικές απορρύθμισης και ευελιξίας της εργασίας, οι οποίες οδηγούν χιλιάδες νέους να εργάζονται υπό το καθεστώς ελαστικών, επισφαλών και μη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.