Μικρής έκτασης επεισόδια για δεύτερη ημέρα στην πλατεία Συντάγματος κατά την διάρκεια συγκέντρωσης πολιτών σε ένδειξη τιμής προς τον 77χρονο αυτόχειρα αλλά και διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα.

Ομάδες κουκουλοφόρων κυρίως στην οδό Γεωργίου Α΄ μπροστά από τα ξενοδοχεία πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απομάκρυναν με περιορισμένη χρήση χημικών στο κάτω μέρος της πλατείας.

Κατά την διάρκεια των μικροεπεισοδίων διμοιρίες των ΜΑΤ χτύπησαν και απώθησαν και δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα στη διασταύρωση της οδού Γεωργίου Α με την λεωφόρο Αμαλίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ κ. Μάριος Λώλος, τραυματίστηκε στο κεφάλι, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκαν βαριπές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο κ. Λώλος είναι πιθανόν να υποβληθεί σε εγχείρηση. . Διετάχθη έρευνα για τους προπηλακισμούς εναντίον των εκπροσώπων του Τύπου.

Η ΕΛ.ΑΣ. σε αντίθεση με την πρώτη ημέρα τοποθέτησε από νωρίς κάγκελα στο πλακόστρωτο που οδηγεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ από νωρίς ήταν σε επιφυλακή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Γύρω στις 10 το βράδυ της Πέμπτης άνοιξε τόσο ο σταθμός Μετρό στο Σύνταγμα όσο και οι γύρω από την πλατεία Συντάγματος δρόμοι.

Τουλάχιστον 10 οι προσαγωγές.


Διαμαρτυρία για τον 77χρονο αυτόχειρα

Η νέα συγκέντρωση γίνεται σε ένδειξη τιμής προς τον 77χρονο αυτόχειρα και διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Στο Facebook η σελίδα που δημιουργήθηκε με τίτλο «Oλοι στο Σύνταγμα, να μη συνηθίσουμε το θάνατο» έδωσε νέο ραντεβού διαμαρτυρίας ενώ οι συγκεντρώσεις δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μπορούμε να τους κοιτάμε να δολοφονούν. Η χωρική σημειολογία του Συντάγματος καθιστά ως νοηματικά ουσιώδη και κοινωνικά επιβεβλημένη την άμεση αντίδραση» αναφέρεται στη σελίδα.

Hδη, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, δεκάδες πολίτες βρίσκονται στην πλατεία για να αφήσουν λίγα λουλούδια στο σημείο όπου ο 77χρονος άφησε την τελευταία του πνοή.

Επιστολή της κόρης του 77χρονου

Σε επιστολή της, η κόρη του 77χρονου υπογραμμίζει πως η πράξη του πατέρα της ήταν αδιαμφισβήτη πολιτική πράξη: «Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής» σημειώνει σε επιστολή της, τονίζοντας πως «η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε».

«Για κάποιους, για ‘τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας’, σε μια τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης» γράφει χαρακτηριστικά η κόρη του 77χρονου.