Αυτή είναι η Αθήνα της κρίσης και της νέας φτώχιας. Οσοι δεν το πίστευαν το είδαν σήμερα, Τετάρτη, μπροστά στα μάτια τους στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας. Στην πλατεία Συντάγματος, όπου οι παραγωγοί της Θήβας έστησαν τους πάγκους τους για να μοιράσουν δωρεάν 20 τόνους οπωρολαχανικών και να δείξουν εμπράκτως ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν παθει τίποτε από τα μολυσμένα νερά του Ασωπού και το εξασθενές χρώμιο.

Τελικά, όμως, το πρόβλημα των παραγωγών της Βοιωτίας γρήγορα πέρασε σε δεύτερη μοίρα και ένα άλλο – ακόμα μεγαλύτερο – έδειξε τις διαστάσεις του. Η ανέχεια δεν ξέρει από οικολογία, ούτε (μπορεί να) έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Το φαΐ προηγείται, όσο κι αν δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτοί που το έχουν, το έχει πει εγκαίρως ο Μπρεχτ. Και οι χιλιάδες Αθηναίοι που έσπευσαν στο Σύνταγμα το επιβεβαίωσαν.

Μέσα σε τρεις ώρες περίπου 20 τόνοι κάθε είδους οπωρολαχανικών – πατάτες, καρότα, σπανάκι, μπρόκολα, λάχανα και κρεμμύδια – έγιναν καπνός» και όταν οι παραγωγοί είχαν αρχίσει γύρω στις 11.00 να μαζεύουν τους πάγκους τους συνταξιούχοι συνέχισαν να ψάχνουν ανάμεσα στα φλούδια και να αναποδογυρίζουν τα σακιά μήπως έχει ξεμείνει κανένα κρεμμύδι!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών από τους πάγκους τους «πέρασαν» τουλάχιστον πέντε χιλιάδες πολίτες, η πλειονότητα των οποίων ήταν συνταξιούχοι και άνεργοι. Ανάμεσά τους έλαχιστοι μετανάστες και ακόμα λιγότεροι «πελάτες» που προσέλκυσε απλώς το τζάμπα.

Οι παραγωγοί είχαν τυπώσει 3.000 φυλλάδια για να απαντήσουν σε όσους «συκοφαντούν το περιβόλι της Αθήνας» και να προβάλλουν τα προϊόντα τους – αλλά τα φυλλάδια εξαντλήθηκαν γρήγορα και στους χιλιάδες Αθηναίους που περνούσαν μπροστά τους τα έλεγαν προφορικά. Οι πρώτοι στήθηκαν στις 5.00 το πρωί και στις 11.00 οι παραγωγοί αναχώρησαν προκειμένου αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δριβελέγκα.

Τα ξεχασμένα κρεμμύδια

Οκτώ από τους δέκα πολίτες που είχαν σπεύσει από νωρίς το πρωί στην πλατεία ήταν συνταξιούχοι. Όπως έλεγαν, η πενιχρή σύνταξη που παίρνουν δεν τους φτάνει καλά καλά να αγοράζουν ούτε τρόφιμα – πως να αφήσουν τέτοια ευκαιρία. Από τους πάγκους των παραγωγών πέρασαν άνεργοι αλλά και οικογενειάρχες.

Ο κ. Κώστας από τα Πατήσια πήρε μια σακούλα κρεμμύδια για το σπίτι του. Μας έλεγε ότι με τα χρήματα που παίρνει από την σύνταξη του απλά επιβιώνει και ήρθε να πάρει τρόφιμα για το σπίτι του. Κάποιοι άλλοι έφευγαν με τις σακούλες, παρακινώντας τους διερχόμενους: «Πάρτε κι εσείς. Τζάμπα είναι».
Υπήρχαν, πάντως, κι αυτοί που έλεγαν χαριτολογώντας (ή μήπως για να δικαιολογηθούν) «πήραμε κρεμμύδια για να τα πετάξουμε σε αυτούς που μας μείωσαν τις συντάξεις»…

Στο τέλος είχαν απομείνει μόνο δυο πάγκοι με κρεμμύδια. Ο κόσμος με σακούλες στα χέρια προσπαθούσε να βάλει μέσα όσα περισσότερα μπορούσε. Οταν οι παραγωγοί ξεκίνησαν να μαζεύουν τους πάγκους και τις μεγάλες ομπρέλες για τον ήλιο ο κόσμος έσκυβε από κάτω τινάζοντας τα πεσμένα σακιά και αναζητώντας κανένα ξεχασμένο κρεμμύδι. Ακόμα και μετά το τέλος της ιδιότυπης λαϊκής πλησίαζαν αρκετοί ψάχνοντας μέσα στα υπολλείμματα.

Ασφαλή με πιστοποιητικό

Επιμένοντας πάντως στο θέμα της ποιότητας των προϊόντων τους ο παραγωγός κ. Παναγιώτης Κοροπούλης και ο γεωπόνος – παραγωγός κ. Σπύρος Ματάλας έλεγαν πως υπάρχουν πιστοποιητικά τα οποία δείχνουν πως τα προϊόντα που παράγουν δεν έχουν μολυνθεί από το εξασθενές χρώμιο των λυμμάτων του Ασωπού και μπορούν με ασφάλεια να καταναλωθούν από τους πολίτες.

Όπως είπαν με τα ίδια τρόφιμα σιτίζουν τις οικογένειες τους και δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και πρόσθεσαν πως ούτε οι καταναλωτές τους έχουν εκφράσει παράπονα.

Συμπλήρωσαν πως υπάρχουν έγγραφα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Βόλου που δείχνουν πως τα προϊόντα τους δεν είναι μολυσμένα και εξέφρασαν την άποψη πως «συμφέροντα κρύβονται από αυτή την συκοφάντηση» χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να τα προσδιορίσουν.

Εξαιτίας της συκοφάντησης που υφίστανται, όπως ανέφεραν, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 80% – όλα άρχισαν μετά τις δημοσιεύσεις περί μολυσμένων προϊόντων και τώρα σκοπεύουν να στείλουν δείγματα σε πιστοποιημένο εργαστήριο της Φιλανδίας για περαιτέρω έλεγχο.

Κατήγγειλαν ακόμη πως ορισμένοι αγοράζουν τα τρόφιμα από την Θήβα, η οποία ανέφεραν πως είναι η κύρια πηγή τροφοδοσίας αγροτικών προϊόντων κατά την χειμερινή περίοδο, και στη συνέχεια τα μεταπωλούν αλλάζοντας στις ταμπέλες την περιοχή προέλευσης.

«Μας έχει μείνει η ρετσινιά. Αν έχουν αποδείξεις ότι είναι μολυσμένα τα τρόφιμα μας, ας τις παρουσιάσουν», έλεγαν οι παραγωγοί.

Οι παραγωγοί της Βοιωτίας εκτός από τους 20 τόνους που μοίρασαν στο Σύνταγμα παρέδωσαν έξι τόνους στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και στο Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ σκοπεύουν να στείλουν τα προϊόντα τους και στην Τροχαία.