Ομόφωνο ήταν τελικά το βούλευμα για την προφυλάκιση του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος έχει ήδη οδηγηθεί στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα σε κελί της Στ΄πτέρυγας, όπου κρατούνται κυρίως οικονομικοί εγκληματίες.

Ο αρχιμαδρίτης Εφραίμ κρίθηκε προφυλακιστέος, διότι «είναι πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα αν αφεθεί ελεύθερος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος στον ηγούμενο αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στο σκάνδαλο και εκτιμάται ότι με τις πράξεις του:

Α. Εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του ως καθηγουμένου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρρεασμό πολιτικών προσώπων (υπουργών και υφυπουργών) καθώς και κρατικών ανωτέρων λειτουργών και υπαλλήλων.

Β. Επί μακρό χρόνο τέλεσε πράξεις, που δεν προσιδιάζουν στο σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

Γ. Προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλη ζημία σε βάρος της Δημόσιας περιουσίας.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Εφετών κυρία Ε. Κακαβά (πρόεδρος), κ. Θ. Σπηλιάδης και κυρία Α. Αλεβιζοπούλου έκαναν απολύτως δεκτές τις αιτιάσεις της ανακρίτριας κυρίας Ειρ. Καλού, που εισηγήθηκε την προφυλάκιση του.

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά του βουλεύματος σε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία έχει κριθεί ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Επιστολή του Συλλόγου Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Ένα από τα μεγάλα θέματα στα οποία πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες εκσυγχρονισμού είναι η επιτάχυνση στην απονομή της και είναι ενθαρρυντικό ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται γι΄αυτό.
Ο λαός μας, που έμεινε άφωνος από την μετατροπή του «περιβολιού της Παναγιάς» σε οίκο χρηματιστηρίου πιστεύοντας στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, βλέπει με αισιοδοξία ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με την απόφαση προφυλάκισης του «Ηγουμένου» του σκανδάλου και επιθυμεί το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο.
– Να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές του, όπως το παράπλευρο σκάνδαλο που αναδείχθηκε από τη εξεταστική επιτροπή της Βουλής και έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη και αφορά τις χρηματοδοτήσεις από την Τράπεζα Marfin.
– Να υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος των εμπλεκομένων εταιρειών – φάντασμα και ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως η περιβόητη Rassadel».