«Δολοφόνησαν, βασάνισαν, τροµοκράτησαν τον λαό τους. Για να αναµορφώσουν πολιτικά την κοινωνία έφτιαξαν έναν ζωντανό εφιάλτη για όλους. Πήραν από τους ανθρώπους ό,τι έχει αξία στη ζωή. Εξόντωσαν εκατοντάδες χιλιάδες σε κέντρα ασφαλείας και στα “χωράφια του θανάτου”. Αµέτρητοι πέθαναν από αρρώστιες, κακοποιήσεις, ασιτία… ∆εν πρέπει να ξεχάσουµε τι έκαναν αυτοί οι ηλικιωµένοι άνθρωποι» είπε στις 21 Νοεµβρίου 2011 η καµποτζιανή συνεισαγγελέας Τσία Λιανγκ κατά την έναρξη της ιστορικής πρώτης δίκης συνεργών του αιµοσταγούς Πολ Ποτ στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο του ΟΗΕ για τα Εγκλήµατα Πολέµου στην Καµπότζη, στην Πνοµ Πενχ. Στο εδώλιο κάθονταν τρία φαινοµενικά άκακα γεροντάκια που διανύουν την ένατη δεκαετία της ζωής τους και παρακολουθούσαν ανέκφραστα την ακροαµατική διαδικασία. Επειτα από τρεις ολόκληρες δεκαετίες είχε επιτέλους έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν στη ∆ικαιοσύνη τα εναποµείναντα στελέχη των Ερυθρών Χµερ κατηγορούµενα για εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία κατά την περίοδο 1975-1979.

Ο 85χρονος Νούον Τσία, επικεφαλής ιδεολογίας του µαοϊκού κόµµατος και «Αδελφός Νο 2» µετά τον Πολ Ποτ, ο 86χρονος Ινγκ Σάρι, υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος, και ο 80χρονος Χιέου Σαµπάν, τότε πρόεδρος του κράτους, αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους για τον θάνατο 1,7 εκατοµµυρίων πολιτών και επέµειναν ότι υπηρέτησαν «τα συµφέροντα του έθνους».

Ισως σε αυτή τη δίκη να µην ακουστεί ολόκληρη η αλήθεια, η παρουσία τους όµως και µόνο «στο σκαµνί» έχει ήδη προσφέρει στους επιζήσαντες και στις οικογένειες των νεκρών µια γεύση δικαίωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ