Ανήλικα θύµατα δολοφονιών, συγγενείς θυµάτων τροµοκρατικών επιθέσεων, συγγενείς στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, µέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και διασηµότητες: αυτοί ήταν µόνο µερικά από τα 5.000 θύµατα των τηλεφωνικών υποκλοπών της βρετανικής ταµπλόιντ «News of the World» που στο όνοµα της δηµοσιογραφικής «έρευνας» οδήγησαν τη µιντιακή αυτοκρατορία News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοκ στο χείλος της καταστροφής.

Οι αποκαλύψεις από τις νέες έρευνες για την υπόθεση, που ακολούθησαν εκείνες της περιόδου 2005-2007, οδήγησαν στο λουκέτο την ηλικίας 168 ετών σκανδαλοθηρική εφηµερίδα τον Ιούλιο του 2011, στη σύλληψη και στη δίκη στελεχών της και στη διαπόµπευση του αυστραλού µεγιστάνα των µέσων ενηµέρωσης, ο οποίος µαζί µε τον γιο του και CEO της θυγατρικής της News Corp. στην Ευρώπη Τζέιµς Μέρντοκ βρέθηκε να καταθέτει ενώπιον ειδικής επιτροπής της βρετανικής Βουλής – και φυσικά στην «κατρακύλα» των µετοχών του οµίλου.

Τραγικοί πρωταγωνιστές, η οικογένεια της 13χρονης µαθήτριας Μίλι Ντόουλερ η οποία εξαφανίστηκε το 2002 προτού βρεθεί δολοφονηµένη έξι µήνες αργότερα. Η «News of the World» όχι µόνο υπέκλεψε τα µηνύµατά της αλλά διέγραψε ορισµένα όταν ο προσωπικός της τηλεφωνητής γέµισε και δεν µπορούσε πλέον να δεχθεί άλλα. Αυτό έδωσε ψεύτικες ελπίδες στην οικογένεια που πίστεψε ότι η Μίλι ζούσε και διέγραφε µόνη της τα µηνύµατα. Η «µπάλα» συµπαρέσυρε τον πολιτικό κόσµο. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον είχε προσλάβει ως υπεύθυνο επικοινωνίας τον Αντι Κόουλσον , πρώην διευθυντή της «News of the World», που συνελήφθη για τις υποκλοπές. Και όλοι θυµήθηκαν πόσο στήριξε ο όµιλος Μέρντοκ τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ των Νέων Εργατικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ