Σε εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ προχωράει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με απόφαση που έλαβε η Σύγκλητός του την Τετάρτη. Η Σύγκλητος έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής νομικών του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και έθεσε τις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης των διδασκόντων στο ΑΠΘ με βάση το νέο νομικό πλαίσιο.
Η Σύγκλητος μάλιστα αποφάσισε και την άμεση «αξιολόγηση» του νέου Νόμου μετά την εφαρμογή του, συγκροτώντας επιτροπή καθηγητών του για τη διερεύνηση των προβλημάτων αλλά και των δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει από τις διατάξεις του. Στόχος της επιτροπής είναι «η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης», όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος.
Μέλη της επιτροπής θα είναι οκτώ καθηγητές της μεταξύ των οποίων μάλιστα και ο πρόεδρος του Τμήματος Χημείας κ. Α. Γιαννακουδάκης που έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για να βάλει υποψηφιότητα με τον νέο Νόμο. Συγκεκριμένα, μέλη της επιτροπής που ορίστηκε θα είναι οι κ.κ. Ν. Παρασκευόπουλος, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ως πρόεδρος, Σπ. Παυλίδης, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χρ. Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Αλ. Γαρύφαλλος, αναπληρωτή πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Α. Γιαννακουδάκης, πρόεδρο του τμήματος Χημείας, Γ. Δέλλιος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Νομικής, αντιπρόεδρο της Νομικής Επιτροπής του Α.Π.Θ., Δ. Κωβαίος, πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής, και Ι. Μουρέλος, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Στο ΣτΕ για τα Συμβούλια Διοίκησης
Το θέμα του νέου Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ βέβαια παραμένει σημείο προς… επίλυση, καθώς οι εκλογές έχουν ήδη αναβληθεί για τον νέο χρόνο, ενώ το πανεπιστήμιο έχει προσβάλει τον νέο Νόμο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες νόμιμα, ζήτησε τη Δευτέρα από την πενταμελή οργανωτική επιτροπή που έχει διορίσει το υπουργείο Παιδείας «να επανεξετάσει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, καθώς η προθεσμία αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών». Κι αυτό γιατί οι εκλογές αναβλήθηκαν για τυπικούς λόγους, δεν αναβλήθηκε όμως και η περίοδος κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, γεγονός που δημιουργεί νομικό «κενό».
Τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ αποφάσισαν να αναθέσουν στην Επιτροπή Κοσμητόρων του τη διαμόρφωση πλαισίου συζήτησης για την εσωτερική αναδιάρθρωση του Ιδρύματος.
Ζήτησαν ακόμη εξάμηνη παράταση πριν την εφαρμογή της απόφασης που ορίζει ότι θα αναλάβουν τις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου που στο παρελθόν διαχειριζόταν του Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Κι αυτό προκειμένου «να απογραφούν τα απαιτούμενα στοιχεία και να διευκρινιστούν σχετικά οικονομικά, διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα».

«Οχι» στην εφεδρεία
Μετά τη συνεδρίαση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζήτησε από την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξαιρεθούν τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα από το καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας/εργασιακής εφεδρείας.

Τέλος η Σύγκλητος ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακληθεί η εγκύκλιος που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στα πανεπιστήμια ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας κ. Β. Παπάζογλου σχετικά με τις εκλογές της βαθμίδας του λέκτορα (για τους οποίους και ζήτησε να κριθούν με τις διατάξεις του νέου Νόμου. Οπως είπαν χαρακτηριστικά τα μέλη της Συγκλήτου, η εγκύκλιος Παπάζογλου, έρχεται στην πραγματικότητα σε αντίθεση με τον νέο Νόμο Πλαίσιο.

«Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. σε πείσμα των καιρών και παρά την οικονομική κρίση και το εχθρικό κλίμα το οποίο εντέχνως καλλιεργείται σε βάρος των πανεπιστημίων, με βαθιά αίσθηση ευθύνης, αγωνίζεται προκειμένου το Ίδρυμα να μείνει όρθιο και να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γ. Μυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος του.

«Είναι σαφές ότι αν το πανεπιστήμιο σήμερα λειτουργεί το οφείλει αποκλειστικά στον πατριωτισμό των οργάνων αυτοδιοίκησης και του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας» τόνισε.