Καμία επέμβαση δεν σκέφτεται το υπουργείο Παιδείας στις περιπτώσεις των σχολείων όπου μαθητές φόρεσαν μαύρα μαντήλια ή επέδειξαν με χειρονομίες ασέβεια προς τους επισήμους κατά την διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου που μίλησε στο «Βήμα», το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολείων όσον αφορά τους μαθητές. Αντιθέτως, το υπουργείο Παιδείας ζητάει πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία με στόχο να εντοπιστούν και να σχολιαστούν παραδείγματα αντιεκπαιδευτικών συμπεριφορών. Δηλαδή εκδηλώσεις και ενημερωτικές πρωτοβουλίες.

Για το θέμα του μαθητή από τη Λάρισα που έκανε ανάρμοστη χειρονομία προς τους επισήμους την ώρα της παρέλασης αλλά και του 19ου Λυκείου στην Αθήνας, που ήταν το μοναδικό σχολείο στην πρωτεύουσα με μαθητές που φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, διενεργούνται ήδη προκαταρκτικές εξετάσεις από τους αρμόδιους περιφερειάρχες εκπαίδευσης. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν εκπαιδευτικοί παρακίνησαν τους μαθητές στις πράξεις αυτές.

Ο μαθητής από τη Λάρισα ωστόσο, αποτελεί μια ειδική περίπτωση. Είναι το 13ο παιδί οικογένειας με δεκαέξι παιδιά και δουλεύει κάθε πρωί ελαιοχρωματιστής. Ο πατέρας του έχει πρόσφατα βγει στην σύνταξη και η οικογένεια πρακτικά ζει από την εργασία της μητέρας και τους μισθούς των τριών παιδιών που δουλεύουν. Πάντως ο ίδιος, όπως λένε εκπαιδευτικοί και άνθρωποι του περιβάλλοντός του, έχει μετανιώσει για την κίνησή του.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης καθηγητών κ. Ευαγγ. Κατσιώτης ο νεαρός δεν πρέπει να τιμωρηθεί παρότι η ενέργειά του ήταν λάθος, αλλά να προσπαθήσει το εκπαιδευτικό περιβάλλον του να τον νουθετήσει και να τον συμβουλεύσει.

Και απειλές…

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι σε σχολείο της Αθήνας, καθηγητής φυσικής αγωγής απείλησε τους μαθητές του ότι εάν δεν φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια στην παρέλαση θα τους δώσει αποβολή…Η καταγγελία αυτή έχει γίνει προφορικά στο υπουργείο Παιδείας καθώς και άλλες που αφορούν περιπτώσεις καθηγητών που είπαν στους μαθητές τους ότι θα πάρουν καλύτερους βαθμούς εάν ακολουθήσουν σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Όλα αυτά θα διερευνηθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποιοι καθηγητές υπέπεσαν σε αδικήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

«Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης και προστάτευσε τις εκδηλώσεις τιμής στην 28η Οκτωβρίου και δεν άφησε αντιπαιδαγωγικά κριτήρια να την αμαυρώσουν» δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.