Νέα εντολή έστειλε η προισταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου, στην ΕΛ.ΑΣ για να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όποιου, θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία με την μη αποκομιδή των σκουπιδιών. Είναι η τρίτη κατά σειρά παρέμβαση της Εισαγγελίας τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το καυτό θέμα της συσσώρευσης των σκουπιδιών στην πόλη.

Η εισαγγελέας ζητάει ειδικότερα να εντοπιστεί ποιοί ευθύνονται για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της έκθεση του πληθυσμού σε κίνδυνο και τα συγκεκριμένα πρόσωπα να συλληφθούν κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Επιπροσθέτως με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται:

– Να προσκομιστούν οι εκθέσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, που διαπιστώνουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

– Να εξεταστούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών και να διερευνηθεί, αν υπάρχει έκθεση των πολιτών, που να έχουν προσβληθεί από ιούς, λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών.

Οι ποινές

Με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η Υγειονομική Διάταξη του υπουργείου Υγείας επιβάλλει την αποκομιδή όλων των απορριμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Σε περίπτωση σώρευσης απορριμμάτων θα διενεργείται επιτόπου ελεγχόμενη απολύμανση, χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων καταλοίπων, προκειμένου να επιτευχθεί προσωρινή διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελεγχόμενη απολύμανση δεν υποκαθιστά επ’ ουδενί την ορθολογική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με άρθρο 11 Υγειονομικής Διάταξης, «Περί συλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως απορριμάτων», οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, εκτός αν προβλέπονται αυστηρότερες ποινές από άλλη γενική ή ειδική διάταξη.

Ουσιαστικά γίνεται παραπομπή σε διάταξη του Ποινικού Κώδικα 284, σύμφωνα με τον οποίο: «Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση. Αν η παραβίαση αυτή είχε ως συνέπεια να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή».

Οι αυστηρότερες ποινές ενδέχεται (εκ του αποτελέσματος και έστω με δόλο δεύτερου βαθμού ή ενδεχόμενο δόλο) να είναι οι ακόλουθες:

– Ανθρωποκτονία με πρόθεση (ΠΚ 299).

Όποιος με πρόθεση σκότωσε άλλον τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

– Απλή σωματική βλάβη (ΠΚ 308).
1. Όποιος με πρόθεση προξενεί σε άλλον σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών. Αν η κάκωση ή η βλάβη της υγείας που του προξένησε είναι εντελώς ελαφρά, τιμωρείται με φυλάκιση το πολύ έξι μηνών ή με χρηματική ποινή. Και αν είναι ασήμαντη, τι μωρείται με κράτηση ή πρόστιμο.

2. Η σωματική βλάβη της παρ. 1 δεν είναι άδικη, όταν επιχειρείται με τη συναίνεση του παθόντος και δεν προσκρούει στα χρηστά ήθη.

3. Ο υπαίτιος της πράξης της παρ. 1 είναι δυνατό να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν παρασύρθηκε στην πράξη από δικαιολογημένη αγανάκτηση εξαιτίας μιας αμέσως προηγούμενης πράξης που τέλεσε ο παθών εναντίον του ή ενώπιόν του και που ήταν ιδιαίτερα σκληρή ή βάναυση.

– Απρόκλητη σωματική βλάβη (ΠΚ 308Α).
1. Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών τιμωρείται η απλή σωματική βλάβη (άρθρο 308 παρ. 1, εδ. α) αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα.

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έχει το χαρακτήρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης (άρθρο 309) ή αν σ’ αυτήν συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. (Το άρθρο αυτό προσετέθη με το άρθρο 18 του ν. 1419/1984)

– Επικίνδυνη σωματική βλάβη (ΠΚ 309).
Αν η πράξη του άρθου 308 τελέστηκε με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική του βλάβη (άρθρ. 310 παρ. 2), επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
– Βαριά σωματική βλάβη (ΠΚ 310).
1. Αν η πράξη του άρθρου 308 είχε επακόλουθο τη βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του παθόντος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

2. Βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση υπάρχει ιδίως αν η πράξη προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή αν τον εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοιά του.

3. Αν ο υπαίτιος επιδίωκε το αποτέλεσμα που προξένησε, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
– Θανατηφόρα βλάβη (ΠΚ 311).

Αν η σωματική βλάβη είχε επακόλουθο το θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επιδίωκε τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη.