από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Δ. Χριστοδούλου: «Τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω»

Από τους πλέον σημαντικούς μαθηματικούς της εποχής μας, μιλάει στο «ΒΗΜΑ» μετά τη βράβευσή του με Shaw
Δ. Χριστοδούλου: «Τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω»
«Τα τελευταία 30 χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει υποβαθμιστεί. Το μόνο που έχει μια διεθνή παρουσία είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης. Και αυτό το βλέπεις διότι όταν πας εκεί υπάρχουν μεταδιδακτορικοί φοιτητές από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αμερική. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών κάτι τέτοιο δεν υφίσταται», λέει ο Δημήτρης Χριστοδούλου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 
Την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στο Χονγκ Κονγκ η απονομή των βραβείων Shaw, τα οποία από το 2004 απονέμονται κάθε χρόνο σε επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο που το έργο τους έχει ξεχωρίσει στους τομείς της αστρονομίας, της ιατρικής και των μαθηματικών. Πρόκειται για μια διάκριση που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «το ασιατικό Νόμπελ».

Ανάμεσα στους εφετινούς βραβευθέντες είναι και ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ένας από τους πλέον σημαντικούς μαθηματικούς της εποχής μας, ο οποίος μοιράζεται το εφετινό βραβείο Shaw για τις μαθηματικές επιστήμες μαζί με ένα άλλο ιερό τέρας των σύγχρονων μαθηματικών, τον αμερικανό Ρίτσαρντ Χάμιλτον.

Ο κ. Χριστοδούλου έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα βραβεία στον χώρο του και θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ο κορυφαίος έλληνας μαθηματικός της σύγχρονης περιόδου. Εχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει διατελέσει καθηγητής σε αρκετά ξένα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, που τα τελευταία 70 χρόνια είναι το κέντρο της μαθηματικής πρωτοπορίας. Σήμερα διδάσκει στο πανεπιστήμιο ΕΤΗ της Ζυρίχης.

Τον συναντήσαμε πριν από λίγο καιρό στην Κηφισιά. Είχε μόλις επιστρέψει από ολιγοήμερες διακοπές στη Ζάκυνθο. Ο λόγος του ελλειπτικός, γεμάτος παρενθέσεις, αγκύλες και παραπομπές, όπως, ίσως, είναι η σκέψη των μαθηματικών.

Με χιούμορ και καλή διάθεση αρχίζει την κουβέντα μας λέγοντας πόσο χαρούμενος ένιωσε όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το βραβείο Shaw. «Ομως πρέπει να σας πω ότι χάρηκα ακόμα περισσότερο επειδή το μοιράστηκα με τον Χάμιλτον, τον οποίο θεωρώ αδελφή ψυχή» εξηγεί. «Εχουμε την ίδια νοοτροπία, την ίδια φιλοσοφία. Είναι ένας άνθρωπος σαν κι εμένα, κάπως μονήρης. Αφοσιώνεται σε κάτι και ακολουθεί το δικό του όραμα χωρίς να δίνει σημασία στο τι λένε οι άλλοι».

Στη δεκαετία του 1960 ο κ. Χριστοδούλου υπήρξε παιδί-θαύμα στη Φυσική. Εφυγε από την Ελλάδα το 1968 σε ηλικία 16 ετών για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πρίνστον ως φοιτητής «υπό δοκιμασία». Επτά μήνες αργότερα γινόταν δεκτός στο μεταπτυχιακό τμήμα του φημισμένου πανεπιστημίου.

Το πάθος του και η στροφή του προς τα μαθηματικά εκδηλώθηκαν μερικά χρόνια αργότερα το 1977. Το έργο για το οποίο είναι παγκόσμια γνωστός έχει να κάνει με τις εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν. «Σε αυτό το κομμάτι του έργου μου αναφέρεται και το βραβείο Shaw» παρατηρεί. «Και τονίζει περισσότερο απ' όλα το έργο που έκανα τελευταία, πριν από τρία χρόνια, το οποίο έχει να κάνει με τον σχηματισμό των μελανών οπών στην γενική θεωρία της σχετικότητας. Αυτό το γεγονός με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί αυτό το θεωρώ κι εγώ το πιο σημαντικό έργο μου».

Τα μυστικά του κόσμου

Ρωτάμε τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. «Οταν ήμουν teenager, ήταν η εποχή του διαστήματος. Ολος ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα στο διάστημα και την κατάκτησή του» εξηγεί. Περιγράφει το όνειρο ενός εφήβου να κατακτήσει τα μυστικά του σύμπαντος. «Η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν είναι τόσο θεμελιώδης επειδή είναι η θεωρία του χωροχρόνου. Μετά όταν απέκτησα μεγαλύτερη οικειότητα με την επιστήμη των μαθηματικών κατάλαβα εκτός των άλλων ότι η θεωρία αυτή γεωμετροποίησε ένα κομμάτι της φυσικής».

Οι αρχαίοι Ελληνες μαθηματικοί

Τα μάτια του αστράφτουν καθώς περνάμε στο δεύτερο μεγάλο του πάθος που είναι τα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων.

«Η γεωμετροποίηση της φυσικής είναι μια επιστροφή στις απόψεις των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι Ελληνες γεωμέτρες ήσαν ασυναγώνιστοι. Να σκεφτείτε ότι ακόμα και σημερινά πράγματα, ο τρόπος της σκέψης και το αρχέτυπο της γεωμετρικής σκέψης βρίσκεται στα αρχαία κείμενα, όπως για παράδειγμα το θεώρημα του Φερμά επιλύθηκε μέσω των ελλειπτικών καμπυλών. Οι ελλειπτικές καμπύλες εμφανίζονται για πρώτη φορά στο έργο του Απολλώνιου», λέει.

Ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει ότι η συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στα σύγχρονα μαθηματικά δεν διδάσκεται όσο θα έπρεπε στη χώρα μας. «Στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με κάλεσαν να τους κάνω μια ομιλία σχετικά με το θέμα αυτό. Ηταν την ημέρα της εορτής των Ευχαριστιών και περίμενα ότι θα μιλούσα σε άδειες καρέκλες. Εκανα λάθος. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, υπήρχαν ακόμα και όρθιοι. Η ομιλία αυτή μεταφράζεται και στα κινέζικα από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας. Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει ένα τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στη χώρα μας όμως όχι και τόσο. Εχω προσπαθήσει να κάνω ό,τι μπορώ για να αφυπνίσω το ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, αλλά χωρίς πολλά αποτελέσματα» υπογραμμίζει.

Η κουβέντα μας από τις μαθηματικές εξισώσεις περνάει στις στρεβλώσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα. «Εδώ και δέκα χρόνια βρίσκομαι στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, περίπου επτά μήνες» λέει.

«Φανταστείτε: ενώ έχω τιμηθεί από όλα τα ιδρύματα της χώρας, δεν με έχουν καλέσει να κάνω ούτε μία διάλεξη. Επί δέκα ολόκληρα χρόνια. Ενώ είχα πολλές φορές εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον, χωρίς μάλιστα ποτέ να ζητήσω την οποιαδήποτε αμοιβή. Εχω μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά στην Αθήνα δεν είχα ποτέ ούτε μία πρόσκληση».

Η υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων

Ο κ. Χριστοδούλου δηλώνει αδύναμος να λύσει το μυστήριο αυτό. «Δεν ξέρω σε τι οφείλεται αυτή η συμπεριφορά. Eνα πράγμα είναι η άγνοια. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει υποβαθμιστεί. Το μόνο που έχει μια διεθνή παρουσία είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης. Και αυτό το βλέπεις γιατί όταν πας εκεί υπάρχουν μεταδιδακτορικοί φοιτητές από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αμερική, διάφορες χώρες.

»Στο πανεπιστήμιο Αθηνών κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Φαίνεται καθαρά ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν παραμείνει σε ό,τι ίσχυε πριν από τριάντα χρόνια. Δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Πριν ήμασταν περισσότερο εναρμονισμένοι με το διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι. Επίσης έχει μειωθεί σε τρομακτικό βαθμό ο αριθμός των ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Καμία σχέση με την εποχή που εγώ ήμουν μεταδιδακτορικός φοιτητής. Ο σύλλογος των Ελλήνων φοιτητών στο Πρίνστον ήταν μεγάλος σύλλογος. Σήμερα είναι τρεις κι ο κούκος».

Η ελληνική κρίση

Στην παρατήρησή μας ότι η κρίση δεν είναι μόνο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η κουβέντα μας στρέφεται στην κοινωνική κρίση. «Θυμάμαι την εποχή που ήμουν μικρό παιδί η Ελλάδα είχε ένα βιοτικό επίπεδο πολύ χαμηλό, αλλά ένα πνευματικό επίπεδο πολύ υψηλό. Είναι γεγονός ότι η εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας στο εξωτερικό δεν είναι και η καλύτερη. Εχει περάσει η εποχή που υπήρχαν έλληνες με διεθνή ακτινοβολία. Δίχνουμε την εικόνα ενός κράτους, όπου δυστυχώς οι θρασύτατοι και οι επιπόλαιοι είναι αυτοί που προβάλλονται και επιπλέουν», σημειώνει.

Ρωτάμε αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον. «Βραχυπρόθεσμα είμαι πολύ απαισιόδοξος» λέει. «Αλλά μακροπρόθεσμα είμαι πολύ αισιόδοξος. Θα μπορούσε η κρίση να είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια ενδοσκόπηση. Να ανακαλύψουμε ξανά τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους. Είναι αδύνατον να είναι κανείς ευτυχής όταν ο κόσμος γύρω του δυστυχεί».
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (55)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  diefkrynisi | 25/11/2017 00:29
  to panepistimio kritis einai sysxetismeno me tin oikogeneia Dafermos sto mathimatiko tmima oi misoi exoun spoudasei sto Brown o Papadakis epi 25 eti diefthyntis tou ite einai tis oikogeneias
  Bill
  απάντηση00
   
   
  xeftyla | 23/10/2016 09:02
  Os megalyteri epityxia tou panepistimiou kritis anaferete to vraveio Shaw to k. Christodoulou apo to tmima fysikis stin axiologisi (report) tou Cretan Center of Theoretical Physics. O k. Christodoulou aplos edose 3-4 aparadektes omilies stin kriti opou parousiase 1000 selides apotelesmaton xoris na deixei kamia exisosi. Na nai kala oi foititikes parataxeis pou diethesan meli tous oste na gemisoun ta akroatiria!!!!!
  Ntino
  απάντηση20
   
   
  aparadekto | 14/10/2016 02:07
  Einai ntropi o k. Christodoulou na min anaferei to oti eixe symvolaio me to panepistimio kritis Kai syggekrimena me to Cretan center of theoretical physics Ekeinintin periodo
  gianis
  απάντηση20
   
   
  ellinas panepistimiakos | 08/10/2015 03:24
  O k.Christodoulou xekinise th.lampri kariera tou apo thn elada opou exelegi kathigitis protid vathmidas amesos meta to didaktoriko tou!!!
  GB
  απάντηση20
   
   
  mpravo sthn Kriti | 11/07/2015 20:39
  mpravo sto panepistimio kritis pou proselave me grigores diadikasies ton k. Christodoulou os melos dep exoume na to leme sthn Kriti oti eimaste sto tmima ton nobeliston. Mas gemizei perifania stis dyskoles epoxes pou vionoume.
  Nora Kavatou
  απάντηση20
   
   
  kosmima gia ta AEI | 11/01/2015 05:19
  To panepistimio Kritis einai ontos kosmima gia thn Ellada. To Harvard tis mesogeiou to apokaloun polloi. Idiaitera tmimata opos to mathimatiko (kai to efarmosmenon mathimatikon) stirizontai se episkeptes didasmontes 407. Paidia me megalo enthousiasmo!!!! Aftes oi theseis einai me ananeosi examiniaia dystyxos. Parolafta, polloi apo tous vravevmenous kathigites tou kathodigoun kai paragoun erevna mazi me tous episkeptes. Oi kathigites exoun parei oloi didaktoriko sthn Ameriki. Malista poloi kathigites diatirousan kai th thesi tous sthn Ameriki. Einai sa na spoudazeis se amerikaniko panepistimio diladi!!!!!! Exei dipla kai to ITE pou prosferei kai ypotrofies.
  Dimitris
  απάντηση210
   
   
  ellinika panepistimia | 09/05/2014 20:53
  TA ellinika tmimata mathimatikon ta teleftaia 30 xronia proslamvanoun mono kathigites apo ameriki arketoi me tous opoious pigan sthn ameriki ontas systimenoi apo ton k. Christodoulou.
  jiannis papadimos
  απάντηση291
   
   
  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ ! | 30/09/2011 17:14
  Ημουνα στο πρώτο έτος στην Πάτρα όταν έσκασε η <Βόμβα" για ένα παχουλό 16χρονο αγόρι απο την Αιτωλοακαρνανία που σάρωνε στα Μαθηματικά ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.... Εδώ το σύστημα δεν επιτρέπει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ να πηδήξει τα εμπόδια της Γραφειοκρατίας. Ενώ θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι απλό αν βέβαια δούμε πως έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικό μυαλό : Ελάτε στις εξετάσεις των Μαθημάτων μαζί με τους φοιτητές και αν περάσετε παίρνετε δίπλωμα είτε είστε 16 είτε 26.... Οι Αμερικάνοι είναι πολύ μπροστά : Πήραν τότε τον Δημήτρη και πριν 5-10 χρόνια το μετανάστη απο την Αλβανία [ θυμάστε τον Σημαιοφόρο] και τον Χάκερ απο το Παν.Θράκης.... ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΗ... ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ!
  Φυσικός Διπλ. Μηχανικός ...
  απάντηση1629
   
   
   
  Μεροληψία ή άγνοια; | 30/09/2011 12:12
  Το επιστημονικό έργο του καθηγητή κ. Δ. Χριστοδούλου και η συμβολή του στην επιστήμη είναι δεδομένα και όχι μόνον δεν τίθενται σε αμφισβήτηση, αλλά τιμούν την πατρίδα μας. Θεωρώ όμως, πως ακριβώς λόγω του επιστημονικού του επιπέδου θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Το γεγονός πως γίνεται υμνητής της 10ετίας του 60 δεν τιμά την επιστημοσύνη του. Πολύ περισσότερο, η δήλωση του: "Το μόνο που έχει μια διεθνή παρουσία είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης", φανερώνει μεροληψία ή άγνοια. Μεροληψία γιατί είναι το μόνο ελληνικό Πανεπιστήμιο με το οποίο έχει συνεργασία(όπως ο ιδιος δηλώνει), ή άγνοια γιατί το Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο (που τόσο απαξιώνει), με βάσει τις διεθνείς λίστες αξιολόγησης, κρίνεται το 1ο στην Ελλάδα και σε μεγάλη απόσταση από τα άλλα, ενώ το Τμήμα του "Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών", όχι μόνον είναι το καλύτερο στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των 100 καλύτερων τμημάτων στον κόσμο! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
  Δημήτρης
  απάντηση3319
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ουσιαστικός λόγος | 30/09/2011 08:40
  Συγχαρητήρια για το άρθρο αυτό και την προβολή ανθρώπων που έχουν έργο και είναι -φαίνεται από τα λόγια τους- σεμνοί, άρα ουσιαστικοί. Μακάρι να πολλαπλασιαστούν τα άρθρα που τονίζουν με θετικό τρόπο το μέλλον, ασχέτως αν καυτηριάζουν το 'ανύπαρκτρο' εκπαιδευτικό παρόν.
  ENAS AISIODOXOS POLITHS
  απάντηση256
   
   
  @derwanderer | 30/09/2011 01:15
  το ότι είστε καθηγητής του αρχαιότερου ελληνικού πανεπιστημίου δεν σημαίνει ότι δεν είστε και μικροαστός, με αντιδραστικές, παρωχημένες και στρεβλές απόψεις, άλλωστε για αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά το Αθήνησι φημίζεται. άλλο το ένα άλλο το άλλο. το πρόβλημα απ' ότι φαίνεται δεν είναι οι συνάδελφοί σας (αν κρίνω και από τον τρόπο που μου επιτεθήκατε στο πρώτο σχόλιό σας/ καμαρώστε επίπεδο μεγαλοκαθηγηταρά στο Αθήνησι) αλλά εσείς ο ίδιος και όλοι οι αντιδραστικοί σαν κι εσάς που αποτελείτε την πληγή των ελληνικών πανεπιστημίων. αλήθεια δε μας λέτε όμως με ποιές αλχημείες εκλεχθήκατε στο "αρχαιότερο πανεπιστήμιο" της χώρας και ποιοι άλλοι πιο άξιοι επιστήμονες μπήκαν στο περιθώριο; γιατί είναι σίγουρο, σύμφωνα άλλωστε με όλα αυτά που διαβάζουμε στο Βήμα που ακούμε στο Μέγκα για τη φρικτή διαφθορά που επικρατεί στα καθυστερημένα και κακής ποιότητας ελληνικά πανεπιστήμια, ότι δεν αξίζετε τη θέση σας εκεί. σα δε ντρέπεστε να υιοθετείτε τη νεοφιλελεύθερη ρητορική όλων αυτών που απαξιώνουν σκοπίμως το ελληνικό πανεπιστήμιο για να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα στην ήδη σοκαρισμένη κοινωνία, το ελληνικό πανεπιστήμιο όπου ΕΣΕΙΣ δουλεύετε και σας πληρώνει τόσα χρόνια και χρηματοδοτεί τις έρευνές σας. ντροπή σας να συμφωνείτε και να γίνεστε κι εσείς φερέφωνο της απαξίωσης. κανείς δεν αρνείται ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι θέλει αλλαγές. αλλά αλλαγές που θα το οδηγήσουν σε μια νέα εποχή και όχι αλλαγές που θα το οδηγήσουν στην υποβάθμιση μέσα σε μια χώρα η οποία ήδη έχει υποβαθμιστεί και δεν εννοώ τους οίκους αξιολόγησης αλλά εννοώ την υποβάθμιση της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας από τη βαρβαρότητα της συγκεκριμένης πολιτικής που ασκείται από μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη νομίμοτητά της εδώ και καιρό και ξεπουλάει τα πάντα: από ΑΕΙ μέχρι δημόσιο πλούτο για να ναι αρεστοί στις αγορές. σε αυτές μπορεί να γίνουν στον ελληνικό λαό όμως δεν είναι αρεστοί. από το πρώτα ο πολίτης πήγαμε στο πρώτα οι αγορές. να τους χαίρεστε κύριε καθηγητά!!!
  --
  απάντηση248
   
   
  Πού είσαι Μυλόπουλε? | 29/09/2011 16:40
  κ. Μυλόπουλε πάρτε και το υπόλοιπο συνάφι να τον δείρετε τον ... υβριστή... Για σας τα λέει...
  Ph.J
  απάντηση947
   
   
   
  Περασμένα ξεχασμένα 2 | 29/09/2011 16:39
  Ο άνθρωπος πρέπει να είναι περήφανος για αυτό που κάνει, όχι για αυτά που κάνουν οι άλλοι Το επιστημονικό έργο του Καθηγητή δεν αναιρείτε από την κριτική των σχολιαστών αυτό λέει η κοινή λογική, καμιά ιδιοφυία δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο Η κριτική στον Καθηγητή Δ. Χριστοδούλου δεν αφορά το επιστημονικό του έργο, αλλά μόνο για αυτά που είπε για την δεκαετία του 60 και για την Κρίση στην Ελλάδα Η δεκαετία αυτή στην Ελλάδα ήταν παράδειγμα προς αποφυγή από την Παγκόσμια Κοινότητα, τους Ιστορικούς και από το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων. Ήταν μια δεκαετία της «Μπανανίας» της πολιτικής αλητείας, των πολιτικών δολοφονιών και διώξεων, της μεγάλης ανεργίας και του αποκλεισμού (ακόμα και ο «Εθνάρχης» Καραμανλής εγκατέλειψε την χώρα), και οδήγησε στην Δικτατορία με τα γνωστά αποτελέσματα Στην δεκαετία του 60 δεν υπάρχει τίποτα πνευματικό για Νοσταλγία (μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις) και δεν πρέπει ποτέ να επαναληφτεί Κάθε αναφορά σε αυτή την εποχή στις μέρες που ζούμε έχει ένα πολύ μεγάλο βάρος Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Στέλιο Ράμφο «Χρειάζεται κάποιος να θεραπεύσει την ψυχή αυτού του τόπου» μάλλον όμως εγώ τον καταλαβαίνω διαφορετικά Το χειρότερο για τον Άνθρωπο είναι να μην έχει Μνήμη, αυτή η έλλειψη Μνήμης είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Χώρα μας (εκτός των άλλων γνωστών προβλημάτων) και για την σημερινή Ευρώπη.
  Παπ. Βόλος - Μόναχο
  απάντηση275
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  BRAVO ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ | 29/09/2011 13:09
  Τα αρνητικά σχόλια για τον Χριστοδούλου προξενούν απογοήτευση και θυμό. Είναι τραγική η κατάντια μας. Ο Στέλιος Ράμφος, σε πρόσφατη συνένετευξή του, είπε «Χρειάζεται κάποιος να θεραπεύσει την ψυχή αυτού του τόπου. Η ψυχή είναι άρρωστη». Δυστυχώς το κακό έχει ήδη συντελεστεί και στο μυαλό. Πλήρης ανικανότητα για ανάλυση βασισμένη στα δεδόμενα και όχι σε ιδεοληψίες.
  ο.ε.δ.
  απάντηση3427
   
   
   
  Ανενημέρωτος | 29/09/2011 11:30
  Όταν λέει ότι μόνο το πολυτεχνείο κρήτης έχει διεθνή αναγνώριση δεν μπορώ παρά να πω ότι είναι ανενημέρωτος και εκφράζεις ισοπεδωτικές και επικίνδυνες απόψεις. Σε καμία Χώρα τα Πανεπιστήμια δεν είναι όλα κορυφαία. Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Για την αγορά εργασίας που διαθέτει η Ελλάδα μια χαρά είναι τα Πανεπιστήμια της. Όταν συγκρίνει κάποιος Πανεπιστήμια πρέπει να συγκρίνει και τι αντίκρυσμα έχουν τα πτυχία στην αγορά. Και τα πτυχία στη Ελληνική αγορά δεν έχουν αντίκρυσμα γιατί οι δουλείες πάνω στα περισσότερα από αυτά είναι λίγες. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μην ανταγωνιστικές επιστήμες όπως οι ανθρωπιστικές να εξαφανιστούν! Πάρτε και ένα τμήμα που είναι στα 100 καλύτερα του κόσμου στον τομέα του. http://www.di.uoa.gr/gr/top100.php
  christos
  απάντηση5276
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Λύση για τα ελληνικά ΑΕΙ | 28/09/2011 23:15
  Το χάλι των ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι ανεπίστροφο. Η παρανομία καθώς και η ενδημούσα αλαζονεία και κενότητα της πλειοψηφίας των Ελλήνων πανεπιστημιακών είναι τα αίτια της σήψης και της φθοράς τους. Κανονικά θα έπρεπε να πάψουν να λειτουργούν και αργότερα να αρχίσουν σωστά από το μηδέν, με νέο κανονισμό λειτουργίας. Ή, να επιτραπεί επιτέλους η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Τουλάχιστον, όσοι θα τα επιλέγουν, θα ξέρουν πως θα φοιτήσουν και θα περατώσουν τις σπουδές τους αξιοπρεπώς.
  Γιώργος Κ.
  απάντηση9316
   
   
   
  περασμένα ξεχασμένα | 28/09/2011 17:16
  Ευχαριστώ τον Κύριο Μιχάλη για την περιγραφή της Ακαδημαϊκής Ελλάδας της Εποχής Γράφει στο σχόλιο του «Οφειλω να πω οτι τα ελληνικα πανεπιστημια τριαντα χρονια πριν βρισκονταν σε βαθια ακαδημαικη και ερευνητικη παρακμη (αν και δεν ειναι η καταλληλη λεξη, διοτι πρεπει να αναφερεται σε μια κατασταση που επεται μιας καποιας ακμης! …….)». Ας μιλήσουμε και γενικά για την Ελλάδα της Εποχής «Θυμάμαι την εποχή που ήμουν μικρό παιδί η Ελλάδα είχε ένα βιοτικό επίπεδο πολύ χαμηλό, αλλά ένα πνευματικό επίπεδο πολύ υψηλό» απαντά ο Καθηγητής στην συνέντευξη του στο Βήμα Και εγώ προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να δω που ήταν αυτό το υψηλό πνευματικό επίπεδο της εποχής στην Ελλάδα του 1960, γιατί και εγώ ανήκω στην ίδια γενιά με τον Δ. Χριστοδούλου, και ποιες ήταν οι πνευματικές αρετές της εποχής στην Ελλάδα Η απαράδεκτη για Ευρωπαϊκή χώρα πολιτική κατάσταση και ο απολυταρχικός τρόπος της εξουσίας, η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων και μετά η Δικτατορία, ο εθνικισμός και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων, οι καταδίκες σε θάνατο, ο χωροφύλακας, η μιζέρια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αναγκαστική φυγή, η Μετανάστευση Όλα αυτά γνωστά σε Έλληνες και μη Έλληνες, αποτελούν προσβολή για κάθε σκεπτόμενο Άνθρωπο. Και ένας γνωστός καθηγητής θα έπρεπε τώρα που η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα να βάλει τα πράγματα στην θέση τους Ελάχιστοι επιστήμονες έχουν πάρει τόσες πολλές τιμές από το σύστημα που ο ίδιος κριτικάρει. Ο καθηγητής Χριστοδούλου δέχτηκε τις παρακάτω τιμές Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Του έχει απονεμηθεί ο ταξιάρχης του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Επειδή έχει πολλά παραπόνα, θα μπορούσε και θα έπρεπε να τις έχει αρνηθεί, όπως πολλοί Πολίτες το έχουν κάνει Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες Επιστήμονες και μη, που διαπρέπουν και δεν είναι ούτε καν γνωστοί στην Ελλάδα, και όμως δημιουργούν χωρίς ίχνος υπεροψίας Ο κύριος Χριστοδούλου έχει πάρει πολλά για την προσφορά του στην Παγκόσμια Γνώση και από την Ελλάδα. Είναι καιρός όμως να πάρει και απαντήσεις σε ότι απαράδεκτο εννοεί και λέει Ο καθηγητής Χριστοδούλου έγινε μεγάλος επιστήμονας, αλλά δυστυχώς δεν έγινε ακόμα ενήλικος Πολίτης
  παπ.Βόλος - Μόναχο
  απάντηση7541
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΕΑΑΚ | 28/09/2011 16:08
  Ο Νανόπουλος είχε παλιότερα δηλώσει ότι σπούδασε χάρη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Παπανδρέου - Παπανούτσου του 1964. Η εαμοπασοκική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1982 δημιούργησε ένα καθηγητικό κατεστήμενο το οποίο αρνήθηκε στον Νανόπουλο να γίνει καθηγητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Α! Αυτή η δεύτερη μεταρρύθμιση έμπασε και την κεφάλα του Μακρή στο Πολυτεχνείο και "γέννησε" και τα ΕΑΑΚ !
  Ηλίας Παπαδάτος, Ζάκυνθος
  απάντηση11649
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σας ευχαριστούμε | 28/09/2011 15:48
  Επιτέλους να βγουν οι αξιοπρεπείς άνθρωποι μπροστά να μιλήσουν. Να ξέρει η Ελληνίδα μάνα που στέλνει το παιδί της και τι προοπτικές έχει. Ευκαιρία για κάθαρση. Τώρα που πιάσαμε πάτο τι άλλο έχουμε να χάσουμε?
  a
  απάντηση5113
   
-