Οι ημέρες που διανύει ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος, δεν είναι οι καλύτερες. Εκτός των επιθέσεων που δέχθηκε την Τρίτη από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για «εκδικητική μανία επειδή δεν εξελίχθηκε στο πανεπιστήμιο» και της μηνυτήριας αναφοράς, την οποία καταθέτουν εναντίον του αύριο, Πέμπτη, οι Ομοσπονδίες καθηγητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, κατηγορώντας τον ως «συμπλεγματικό», καταφεύγουν τώρα και στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Σε επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου, την οποία απέστειλε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Δ. Νίνος αναρωτιέται «πως μπορεί ένας πρωθυπουργός να έχει εμπιστευτεί ένα τομέα όπως η Παιδεία σε έναν άνθρωπο όπως ο κ. Πανάρετος» και προειδοποιεί ότι το Ίδρυμα του τον Σεπτέμβριο θα κλείσει και δεν θα δεχτεί ούτε έναν φοιτητή!
«Δυστυχώς ο αρμόδιος Υφυπουργός έντεχνα μας οδηγεί στην αυτοχειρία» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Νίνου. «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ ημών και του κ. Υφυπουργού: Του δόθηκε μια ευκαιρία και τα μέσα να διαχειριστεί σοβαρότατα εκπαιδευτικά προβλήματα. Αντί όμως να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστεί με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, αυτός προτιμά να πειραματίζεται εκ του ασφαλούς».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ προειδοποιεί μάλιστα με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η αποστολή της αποφασίστηκε από κοινού από τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ κοινοποιείται και στην υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η χώρα μας διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεώτερης ιστορίας της, διότι καθημερινά βιώνουμε τις τραγικές της συνέπειες σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας» αναφέρεται στην επιστολή.
«Για το λόγο αυτό, αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όταν αυτές αποτελούν προϊόν ώριμης σκέψης, δηλαδή, όταν αυτές προκύπτουν έπειτα από λεπτομερή και αντικειμενική μελέτη των υφιστάμενων προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης και όταν προτείνονται μέτρα τα οποία ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων», προστίθεται.
Οπως αναφέρεται ωστόσο στη συνέχεια «δυστυχώς, όμως, καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία που καταδεικνύουν την αδυναμία συγκεκριμένων μελών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να διαχειριστούν την υφιστάμενη κατάσταση, γεγονός το οποίο, κάτω από τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, συνιστά απειλή για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».
Ολόκληρη η επιστολή
Ο κ. Νίνος αναλύει στη συνεχεία της μακράς επιστολής του σημείο προς σημείο τις συγκρούσεις των στελεχών της ανώτατης εκπαίδευσης με τον κ. Πανάρετο. Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της:
– «Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα στις διάφορες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, διότι πώς εξηγείται διαφορετικά ότι μας απευθύνονται διαρκώς αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι και αποφάσεις τις οποίες μας επιβάλλουν να εφαρμόσουμε. Σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός μας εστάλησαν τρία έγγραφα, με το ίδιο θέμα, τα οποία όμως αναιρούσαν το ένα το άλλο. Μήπως τελικά οι εγκύκλιοι και τα διάφορα έγγραφα που μας απευθύνει κάθε φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αποσκοπούν στη διαχείριση των προβλημάτων, αλλά συνιστούν απόπειρες χειραγώγησής μας και κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων μας;»
– «Σήμερα, μετά από μεγάλες προσπάθειες της διοίκησης, ο αριθμός του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως, έχουν μειωθεί στο 1/3, παρά το γεγονός ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 200 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αναπληρώθηκαν κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΕΙ Αθήνας λειτουργεί υποδειγματικά, χωρίς να χρειάζεται υποδείξεις και παρεμβάσεις, διότι γίνεται σωστή διαχείριση των πόρων που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη λειτουργία του. Εντούτοις ο κ. Υφυπουργός αξιώνει περαιτέρω μειώσεις ωρών, διότι αυτό επιδιώκει ουσιαστικά με την επιστολή του, ίσως γιατί θεωρεί πως ένα Ίδρυμα είναι οικονομικά συμφέρον όταν είναι κλειστό».
– «Οι συνεχείς περικοπές στις χρηματοδοτήσεις κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2009-2010 και 2010-2011 έφτασαν το 50% περίπου. Άραγε πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πολιτική αυτή εκτός από πολιτική οργανωμένης εξόντωσης, αφού εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε δεν μένει παρά να κλείσουμε τα Ιδρύματά μας. Δυστυχώς όμως ο αρμόδιος Υφυπουργός έντεχνα μας οδηγεί στην αυτοχειρία».
– «Ο κ. Υφυπουργός κατάργησε τελείως αυθαίρετα τις μονιμοποιήσεις και τις εξελίξεις, οι οποίες δεν επέφεραν καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς επίσης τους διορισμούς και τις προκηρύξεις του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, παρά τη ρητή εγκύκλιο του κ. Ραγκούση περί του αντιθέτου. Με τις δηλώσεις του ο κ. Υφυπουργός διαβεβαίωνε πως «όσοι έχουν εκλεγεί θα διοριστούν», όπως επίσης ότι «έχουν προχωρήσει όλοι οι διορισμοί που ήταν σε εκκρεμότητα στο Υπουργείο καθώς και οι μονιμοποιήσεις και οι εξελίξεις». Μέχρι σήμερα ουδεμία εξέλιξη υπήρξε, παρά το ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι σχετικές αποφάσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος πρέπει να υλοποιούνται εντός τεσσάρων μηνών. Για το λόγο αυτό μάλιστα το ΤΕΙ Αθήνας βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη χωρίς δική του υπαιτιότητα. Δεν είναι δυνατόν τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια να αντιμετωπίζονται σαν μικρό δημοτικό σχολείο ή λύκειο, το οποίο μπορεί κάλλιστα να κλείσει χωρίς περαιτέρω συνέπειες».
– «Οι ανεπιτυχείς παρεμβάσεις του κ. Υφυπουργού έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, στα Ερευνητικά Προγράμματα «ΘΑΛΗΣ» και «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», με συνέπεια να μην υπάρχει απορρόφηση. Από τη μια περικόπτει τον τακτικό προϋπολογισμό και από την άλλη μπλοκάρει την απορροφητικότητα των προγραμμάτων. Άραγε τι επιδιώκει; Μήπως θέλει να μας υποβάλει σε δοκιμασίες αντοχής;»
– «Είναι τουλάχιστον προκλητικό ένας υφυπουργός να ασκεί κριτική στους πάντες χωρίς μάλιστα να κάνει ο ίδιος την αυτοκριτική του για να εντοπίσει τα δικά του λάθη.Αυτό όμως που προκαλεί απορία είναι πώς είναι δυνατό να του επιτρέπεται να διαχειρίζεται τόσο σοβαρά ζητήματα, όταν μάλιστα έχει υποπέσει σε τόσα σφάλματα κι έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα. Πώς είναι δυνατό να του επιτρέπεται να υποκαθιστά τους νόμους και να αποφασίζει για το μέλλον των Ιδρυμάτων μας;»
«Το ΤΕΙ Αθήνας με τις σημερινές απαιτήσεις του υπουργείου Παιδείας είναι αδύνατο να λειτουργήσει και προφανώς το Σεπτέμβριο θα αναστείλει τη λειτουργία του και δε θα εγγράψει κανένα σπουδαστή», καταλήγει η επιστολή.