Δέκατη τρίτη μέρα και χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και ιδιότητας παραμένουν στο Σύνταγμα. Αρκετά λιγότεροι φυσικά σε σχέση με το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου, αλλά διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός αν συνυπολογίσει κανείς το εργάσιμο της ημέρας. Η συνέλευση της Δευτέρας (6/6) στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος περιλάμβανε «Ημέρα Λαϊκής Διαβούλευσης και Ενημέρωσης σχετικά με τη δανειακή σύμβαση και την αντιμετώπιση του χρέους». Ομιλητές ήταν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος και οι οικονομολόγοι Γιάννης Βαρουφάκης, Δημήτρης Καζάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς είναι ένας από τους «επώνυμους» αγανακτισμένους της πλατείας. «Επί δεκαετίες οι πολιτικοί μιλούν για δημοκρατία ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μία συγκαλυμμένη δικτατορία. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ. Συνηθίζουμε οι ηθοποιοί να λέμε δεν έχουμε χρόνο, όμως ο χρόνος μας θα έπρεπε να είναι εδώ».

Δεν παραλείπει να τοποθετηθεί και για το πώς νομίζει ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Πιστεύω ότι όλη αυτή η διαμαρτυρία θα μετασχηματιστεί σε κάτι πολιτικό χωρίς να ξέρω σε τι ακριβώς» λέει και συμπληρώνει πως «αυτό όμως που δεν θα αποφύγουμε στο τέλος είναι η ρήξη με το αστυνομικό κράτος».

Παρόμοιες απόψεις αλλά με άλλα λόγια μας μεταφέρει και ο Αλέξανδρος, ένας μαθητής Λυκείου που έρχεται επί 13 μέρες στο Σύνταγμα, «πάντα στο πάνω μέρος, γιατί έχει πιο πολύ παλμό» όπως λέει. Τη συγκέντρωση της Κυριακής δεν θα την ξεχάσει ποτέ. «Ήταν κάτι αδιανόητο η παρουσία του κόσμου. Έκανα μισή ώρα για να πάω από το ένα άκρο της πλατείας στο άλλο».

Συνήθως είναι εκεί μόνος του ή με έναν συγκεκριμένο φίλο του, μεγαλύτερο σε ηλικία. «Σε όποιον συμμαθητή μου έχω πει να έρθει μαζί μου βαριέται». Αν και δίνει το «παρών» κάθε μέρα, δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι με τη συγκέντρωση της αγανάκτησης. «Το πολύ πολύ να μας πετάξουν κάποια ψίχουλα για να μας κοιμίσουν» λέει.

Λιγόστεψαν οι μικροπωλητές

Αν κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες είναι η αποχώρηση των περισσότερων από τους μικροπωλητές που πουλούσαν φαγητά γύρω από το Σύνταγμα. Είτε γιατί ακούστηκαν οι παρακλήσεις της συνέλευσης, είτε γιατί, όπως λένε κάποιοι συνάδελφοί τους που παρέμειναν εκεί, «θα ξαναέρθουν το Σαββατοκύριακο, που θα έχει πιο πολύ κόσμο».

Όλα αυτά σε μια πλατεία που από ό,τι φαίνεται θα απασχολεί τους Αθηναίους και τα ΜΜΕ για αρκετό καιρό ακόμα. «Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί. Νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρη η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται εδώ», λέει η Σταυρούλα, και αυτή παρούσα στο Σύνταγμα από την πρώτη μέρα της «Αγανάκτησης».

«Έρχεται συνέχεια καινούργιος κόσμος και μετά την επιτυχία της χθεσινής διαδήλωσης θα έρθει ακόμα περισσότερος. Ερχονται άστεγοι που μπορούν να βρουν κάτι να φάνε ή να μείνουν. Ό,τι και να συμβεί στο τέλος νιώθω τυχερή που το έζησα»