Κόσμος πηγαινοέρχεται αδιάφορος στο κέντρο της πόλης. Ξαφνικά δυνατές μουσικές ακούγονται και δεκάδες νέοι άνθρωποι ξεκινούν να χορεύουν σε μια απόλυτα συγχρονισμένη χορογραφία. Μην τρομάζετε. Σύντομα θα έρθουν κι άλλοι, ώσπου όλη η πλατεία θα στροβιλίζεται στους ήχους γνωστών ρυθμικών κομματιών. Πρόκειται για νέους και για κάπως μεγαλύτερους- άνδρες, για γυναίκες, παιδιά, χορευτές αλλά και απλούς περαστικούς που ενώθηκαν με έναν σκοπό: να συγκινήσουν, να εντυπωσιάσουν χορεύοντας και να αλλάξουν για λίγα λεπτά τη ζωή και τις παραστάσεις όσων έτυχε να περνούν από το σημείο. Με δύο λέξεις: Flash mob. Τώρα και στην Ελλάδα.

Flash mob θα κάνουν σήμερα το βράδυ στις 20.00 στην πλατεία Κοραή στη στάση μετρό Πανεπιστήμιο η ομάδα Τhrill Αthens και οι «Ελληνες φαν του βασιλιά της ποπ», δηλαδή του Μάικλ Τζάκσον. Είναι μια μόδα που διαδόθηκε με πλατφόρμα το Διαδίκτυο (ιδιαίτερα το youtube) και αναπτύχθηκε με γνώμονα το μεράκι όσων το κάνουν και την αγάπη τους για τον χορό και τη μουσική. Επί μήνες, οι χορευτές συγκεντρώνονται σε ειδικά μέρη και κάνουν πρόβα ένα προκαθορισμένο κομμάτι για να το παρουσιάσουν στο διαφορετικό κάθε φορά κοινό τους, το οποίο δεν έχει επιλέξει να παρακολουθήσει το θέαμα αλλά το απολαμβάνει δωρεάν.

Τι είναι το flash mob; Η ξαφνική συγκέντρωση πλήθους κόσμου σε ένα προκαθορισμένο σημείο και η διάλυσή του λίγο αργότερα με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκαν. Συνήθως οι συμμετέχοντες οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Τwitter, Μyspace κ.ά.) ή μέσω e-mail και sms με σκοπό να κάνουν ένα χορευτικό. Αλλες μορφές του: Πλήθος κόσμου σε κεντρικό δρόμο «κοκαλώνει» ξαφνικά, παίζει μαξιλαροπόλεμο μέχρι τελικής πτώσεως (οι πιτζάμες είναι προαιρετικές) ή χορεύει ακούγοντας μουσική από τη φορητή του συσκευή (με ακουστικά).

Το πρώτο flash mob έλαβε χώρα το 2003. Διοργανώθηκε από έναν από τους αρχισυντάκτες του διεθνώς φημισμένου περιοδικού «Ηarper΄s Μagazine», τον Μπιλ Γουάσικ : «Τα flash mobs είναι ένα παιχνιδιάρικο κοινωνικό πείραμα και ενθαρρύνουν τον αυθορμητισμό και τις μεγάλες παρέες. Καταλαμβάνουν μεγάλους δημόσιους χώρους, απλώς για να δείξουν ότι μπορούν να το κάνουν και να προσφέρουν ένα χάπενινγκ στους περαστικούς» γράφει ο εμπνευστής τους στο Διαδίκτυο.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο παγκοσμίως; Ισως αυτό που είδαμε εφέτος στον διαγωνισμό της Εurovision, με άγνωστο τον τελικό αριθμό των ανθρώπων που ένωσαν το ταλέντο και τη διάθεσή τους για χορό τη νύχτα της 29ης Μαΐου. Οταν ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό μέρος του 55ου διαγωνισμού τραγουδιού, το ευρωπαϊκό κοινό παρακολούθησε χορευτές σε 49 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Οι διοργανωτές είπαν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο flash mob. Ως το επόμενο;

Στο πόδι οι θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον

Μιμητής του Τζάκσον

Ο Τάσος Παπαπαναγιώτου, διοργανωτής και των δύο flash mob που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα έως σήμερα, μιλά για την εμπειρία του αλλά και τη σημερινή εκδήλωση στην πλατεία Κοραή: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο χορευτικό προς τιμήν του Μάικλ Τζάκσον που γίνεται στην Ελλάδα. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υπέρ των Θυμάτων Βασανισμού, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε το σημαντικό και πολύπλευρο αντιπολεμικό και ανθρωπιστικό μήνυμα του έργου του κατά κάθε μορφής βίας, σωματικής και ψυχικής. Εξάλλου υποστηρίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (www. gcr.gr) και το Κέντρο Προώθησης Ενταξης Προσφύγων ΄΄Πυξίδα”. Με θετική ενέργεια θα αποπειραθούμε να κάνουμε μια πρωτότυπη μουσική διαμαρτυρία!». Πάνω από εκατό θαυμαστές του «βασιλιά της ποπ», είτε χορεύουν επαγγελματικά είτε όχι, θα λάβουν μέρος. Από τον Μάρτιο έως σήμερα έπειτα από ατέλειωτες πρόβες στη χορογραφία του «Τhey don΄t care about us» και χωρίς να είναι επαγγελματίες χορευτές, είναι έτοιμοι να καταπλήξουν όσους βρεθούν σήμερα στην πλατεία Κοραή αλλά και όσους το παρακολουθήσουν από τα βίντεο που είναι σίγουρο ότι θα ανέβουν στο Υoutube από νωρίς σήμερα το βράδυ. « Ειδικό ρόλο στη βραδιά θα έχει ο γάλλοςμιμητής του Τζάκσον, Στιβ Μίκσον, ο οποίος θα μπει στα “παπούτσια” του βασιλιά της ποπ».