Πετσέτα, ξαπλώστρα, αντηλιακό. Οι ημέρες του καλοκαιριού, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον υδράργυρο στο «κόκκινο», ζητούν δροσιά και χαλάρωση. Και αν για αρκετούς, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων, η βόλτα ως την πλησιέστερη παραλία φαντάζει… βουνό, υπάρχει λύση: στις πισίνες και στα κολυμβητήρια των ξενοδοχειακών μονάδων της πρωτεύουσας, των δήμων και των κολυμβητικών συλλόγων μπορούν να βρουν ό,τι χρειάζεται. Οι διακοπές στις πισίνες της πόλης αποκτούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους οπαδούς. Το μόνο που τους λείπει είναι η άμμος. Αν και για τους περισσότερους αυτό δεν είναι πρόβλημα· για αρκετούς μάλιστα, το αντίθετο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τιμές εισόδου ή εγγραφών συνοδεύονται και με άλλα προνόμια ή παροχές, ενώ σε πολλά δημοτικά κολυμβητήρια και πισίνες ισχύουν εκπτώσεις ή δωρεάν πρόσβαση για πολύτεκνους, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Αν δεν συμβιβάζεστε παρά μόνο με πολλά… αστέρια οι πισίνες, εσωτερική και εξωτερική του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», διατίθενται μόνο για τους ενοίκους του ξενοδοχείου ή τα μέλη του. Οπότε ένα ζευγάρι, για τον μήνα Ιούλιο, θα πρέπει να κλείσει 48ωρη διαμονή, αν θέλει να απολαύσει όλα τα προνόμια και την εξυπηρέτηση του ξενοδοχείου και φυσικά να δροσιστεί είτε στην υπαίθρια πισίνα είτε να παρακολουθήσει τα προγράμματα spa (τηλ. επικοινωνίας 210 3330.000).

Σε άλλα, επίσης πολυτελή κεντρικά ξενοδοχεία, η πρόσβαση είναι ευκολότερη. Πετσέτες και ξαπλώστρες για τους εξωτερικούς πελάτες προσφέρονται στην πισίνα του Divani Caravel, όπου η είσοδος τις καθημερινές για τους ενηλίκους είναι 40 ευρώ και για τα παιδιά ως 12 ετών, 20 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα η επιβάρυνση είναι 50 και 25 ευρώ αντίστοιχα (τηλ. επικοινωνίας 210 7207.000).

Στο ξενοδοχείο Ηilton Αthens οι βουτιές συνοδεύονται από μπάλα καθώς έχουν στηθεί γιγαντοοθόνες προκειμένου οι ποδοσφαιρόφιλοι της συντροφιάς να παρακολουθούν απρόσκοπτα τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. Η πισίνα του κεντρικού ξενοδοχείου είναι ανοικτή, καθημερινά ως τις 22.00 και η ημερήσια είσοδος διαμορφώνεται σε 35 ευρώ τις καθημερινές και σε 55 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Ισχύουν και εκπτωτικές προσφορές για τις τρεις ή πέντε εισόδους, αλλά και συνδρομές μηνιαίας, τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας (τηλ. επικοινωνίας 210 7281.801).

Με θέα τον Σαρωνικό και σχεδόν όλο το Λεκανοπέδιο η πισίνα του St. George Lycabettus λειτουργεί Δευτέρα και Τρίτη από τις 11.00 ως τις 19.00, ενώ από Τετάρτη ως και Κυριακή από τις 9.00 ως τις 20.00. Η είσοδος για τους ενηλίκους κοστίζει 34 ευρώ και συμπεριλαμβάνεται καφές, αναψυκτικό ή φυσικός χυμός και πετσέτα και για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, 17 ευρώ. Εκπτώσεις και προνόμια δωρεάν χρήσης του γυμναστηρίου ή των θεραπειών spa περιλαμβάνονται στα πακέτα συνδρομών (τηλ. επικοινωνίας 210 7290.711).

Με μπουφέ από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ λειτουργεί η πισίνα στο Fresh Ηotel στην Ομόνοια. Η είσοδος στην πισίνα που βρίσκεται στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου κοστίζει 22 ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνεται η παροχή ξαπλώστρας, πετσέτας καθώς και ποτό (τηλ. επικοινωνίας 210 5248.511).

Φθηνές βουτιές στα κολυμβητήρια

Ε κτός από τα ξενοδοχεία, δροσιστικές βουτιές μέσα στον καύσωνα μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και στα δημοτικά ή αθλητικά κολυμβητήρια, και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν το μπάνιο «χρυσό». Ετσι, για παράδειγμα, λειτουργούν πισίνες στου Γουδή, στην Κολοκυνθού, στο Αθλητικό Κέντρο Ιλισίων, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στη Νέα Σμύρνη, στη Γλυφάδα, στο Παλαιό Φάληρο, στον Αγιο Κοσμά, στο Χαλάνδρι, στο Χαϊδάρι, στα Μελίσσια και, φυσικά, στα κολυμβητήρια του Πανελληνίου και του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, στην Κυψέλη και στο Ζάππειο, αντιστοίχως. Για την εγγραφή τους ο ενήλικος ή το παιδί που ενδιαφέρονται να κολυμπήσουν στις πισίνες αυτές πρέπει να προσκομίσουν στις γραμματείες των συλλόγων ή στη διαχειριστική αρχή του δήμου ιατρικές γνωματεύσεις, παθολόγου ή καρδιολόγου (παιδιάτρου αντιστοίχως) και δερματολόγου που να πιστοποιούν την καλή κατάσταση της υγείας και φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας ή πιστοποιητικού γέννησης, με δύο επιπλέον φωτογραφίες, προκειμένου να εκδοθεί ατομικό δελτίο αθλουμένου και κολυμβητή.

Τα ωράρια λειτουργίας διαμορφώνονται ανάλογα και με την άσκηση ή την προπόνηση κολυμβητικών σωματείων. Ενδεικτικά, στου Γουδή το κολυμβητήριο λειτουργεί τις καθημερινές από 8.00 ως 19.00, το Σάββατο από 8.00 ως 17.00 και την Κυριακή από 9.00 ως 14.00. Στο Χαλάνδρι, τις καθημερινές 7.30- 20.00 και το Σάββατο 7.30- 13.00. Στο Χαϊδάρι τις καθημερινές και το Σάββατο 8.00- 12.00 και 16.00- 22.00, ενώ την Κυριακή παραμένει κλειστό. Το δημοτικό κολυμβητήριο στην Κολοκυνθού λειτουργεί ως τα μέσα Ιουλίου, τις καθημερινές 8.00- 18.45, το Σάββατο 9.00- 18.45 και την Κυριακή 9.00-13.45.

Στα δημοτικά κολυμβητήρια το ποσό εγγραφής κυμαίνεται από 5 ως 10 ευρώ τον μήνα και η μηνιαία συνδρομή από 25 ως 40 ευρώ, ανάλογα και με τον αριθμό των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο αθλούμενος. Εκπτώσεις υπάρχουν για τα παιδιά ως 15 ετών, που φθάνουν ακόμη και το 50% της συνδρομής, για τους πολύτεκνους, που σε ορισμένα κολυμβητήρια, όπως αυτό του Δήμου Αθηναίων, αθλούνται δωρεάν, τους τρίτεκνους, με δωρεάν εγγραφή του τρίτου παιδιού, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που επίσης αθλούνται δωρεάν.