Η ύφεση χτύπησε ακόμη και το ούζο. Περίπου 20% μειώθηκε η κατανάλωση ούζου στην ελληνική αγορά μετά τις απανωτές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και οι προβλέψεις των ποτοποιών είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Εκτιμούν ότι ως το τέλος του 2010 η μείωση της κατανάλωσης θα αγγίξει το 30%. Στην επιβεβαίωση αυτών των δυσμενών εκτιμήσεων συνηγορούν και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις αρχές του 2010 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 87%, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών αυξήθηκε κατά 124%! Παρ΄ όλα αυτά οι επιχειρήσεις βλέποντας τους κινδύνους που προοιωνίζεται η μείωση της κατανάλωσης προσπαθούν να απορροφήσουν κατά το δυνατόν τις ανατιμήσεις.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) επεσήμαναν ότι η φορολογική επιβάρυνση επιτείνεται ακόμα περισσότερο από τις αυξήσεις του ΦΠΑ- ο οποίος υπολογίζεται επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης – που από την 1η Ιουλίου θα διαμορφωθεί στο 23%. Ετσι οι έμμεσοι φόροι αποτελούν και σε ορισμένα προϊόντα μάλιστα ξεπερνούν το 70% ως 80% της λιανικής τιμής του προϊόντος! Η εξέλιξη αυτή έχει πολλαπλασιαστικές επι πτώσεις στις ποτοποιίες, δεδομένου ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αποδίδεται σε περίοδο περίπου 30 ημερών, ενώ οι επιχειρήσεις πληρώνονται με επιταγές 180 ημερών και οι στρόφιγγες χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν κλείσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφεραν οι κκ. Ν. Καλογιάννης και Χ. Μαυράκης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΣΕΑΟΠ, αντιστοίχως, όλες αυτές οι επιβαρύνσεις πλήττουν ιδιαίτερα τον πιο δυναμικό κλάδο στην εξαγωγική δραστηριότητα των αλκοολούχων ποτών- οι ποτοποιίες του συνδέσμου καλύπτουν το 85% των εξαγόμενων ελληνικών ποτών.