Η τέχνη της μαγειρικής πάντοτε ενθουσίαζε. Από τις ρουμπρίστικες στήλες σε περιοδικά ως τα πολύτομα βιβλία συνταγών ή ακόμη και σε κινηματογραφικές ταινίες όπως η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα», το φαγητό έχει επιβεβαιωθεί ως αγαθό όχι μόνο πρώτης ανάγκης αλλά και δημιουργίας, επικοινωνίας ή και ως φυσικό χαλαρωτικό. Η μαγειρική δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκπομπές τύπου ριάλιτι που έχουν εκμεταλλευθεί την αγάπη μας για τη μαγειρική, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το ποσοστό των συμπατριωτών μας που δεν μαγειρεύει είναι λιγοστό.

Ωστόσο όσοι δεν είχαν ακόμη την «τύχη» να αναμείξουν συστατικά στο τηλεοπτικό πεδίο μαγειρεύουν… διαδικτυακά. Παραδοσιακές νοικοκυρές που θέλουν να μοιραστούν την πολύχρονη εμπειρία τους, πειραματιζόμενοι φοιτητές που ανακάλυψαν κάποια ενδιαφέρουσα συνταγή αλλά και επαγγελματίες σεφ «ανεβάζουν» (προ)δοκιμασμένες συνταγές στο Διαδίκτυο και μεταφέρουν μικρές μυρωδάτες αλχημείες στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Οπως για παράδειγμα η κυρία Θάλεια Γελαδάκη. Τα πρώτα βήματα στην κουζίνα έγιναν στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε Ιστορία της Τέχνης. Εκεί άρχισε να πειραματίζεται με συνταγές που ανακάλυπτε σε περιοδικά και blogs. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ένας γνωστός της τής πρότεινε να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας σελίδας αφιερωμένης στο αγαπημένο της χόμπι. Σήμερα συμπληρώνει δύο χρόνια ως υπεύθυνη μάρκετινγκ του lovecooking.gr, ενός site που ξεκίνησε ερασιτεχνικά και σήμερα αριθμεί 3.500 μέλη.

Σημαντική παράμετρος για τους διαδικτυακούς σεφ έχει αποτελέσει η σελίδα των Girl Geek Dinners, πρωτοβουλία της κυρίας Δέσποινας Μπακιρτζή, η οποία διοργανώνει μηνιαίες συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο Διαδίκτυο. Στο συνέδριο Οnline Cooking που έγινε τις προηγούμενες ημέρες οι ανερχόμενες διαδικτυακές μαγείρισσες είχαν τη δυνατότητα να προβληθούν και να συζητήσουν. Εκεί παραβρέθηκε και η κυρία Σοφία Λουκέρη, μια νέα γυναίκα, επαγγελματίας του web design, η οποία λατρεύει τα πειράματα στην κουζίνα και ιδίως την gourmet ζαχαροπλαστική. Ετσι λοιπόν δημιούργησε το glykokyriakis.gr, έναν ιδιαίτερα «γευστικό» χώρο, για να μοιράζεται τις δικές της γλυκές δημιουργίες.

«Ολοι όσοι αγαπούν το Διαδίκτυοονειρεύονται ένα δικό τους project. Οταν όμως αυτό σχετίζεται με την προσωπική αγάπη για τη δημιουργία ξεχωριστών γεύσεων, τότε προκύπτει ο ιδανικός συνδυασμός. Ετσι την κατάλληλη στιγμή αυτή η ιδέα πήρε σχήμα και μορφή και γεννήθηκε το “γλυκό της Κυριακής”» θυμάται η κυρία Λουκέρη. Η Κυριακή φυσικά δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς είναι ημέρα απόδρασης από την καθημερινότητα. «Είναι ημέρα κατά την οποία μπορείς να αφιερώσεις τον προσωπικό σου χρόνο με σκοπό μόνο την ευχαρίστηση και όχι την ανάγκη. Το κυριακάτικο τραπέζι είναι ξεχωριστό, εορταστικό, το μοιράζεται ο καθένας με δικούς του ανθρώπους, γι΄ αυτό και το επιδόρπιο έχει θέση κυρίαρχη και ξεχωριστή» εξηγεί.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι αφιερωμένο στα επιδόρπια, περιλαμβάνει όμως και άλλα συνοδευτικά, όπως ροφήματα, κοκτέιλ και απεριτίφ. Η ανερχόμενη ιστοσελίδα άνοιξε μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα και ο συνολικός αριθμός επισκέψεών της έχει ξεπεράσει τις 45.000.

Η κυρία Βίκυ Κουμάντου μεγάλωσε ξεφυλλίζοντας το δίτομο βιβλίο μαγειρικής «Μεγάλοι Ελληνες Μάγειροι» αλλά και συνταγές από τα περιοδικά «Πάνθεον» και «Γυναίκα». Σπούδασε οικονομικά και επικοινωνία, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την αγαπημένη της ασχολία, η οποία με το πλήρωμα του χρόνου μετουσιώθηκε από χόμπι σε επάγγελμα. «Εχω διαβάσει και μαγειρέψει τόσο πολύ στη ζωή μου που το φαγητό πια “μου μιλάει”. Αναγνωρίζω τους θορύβους, τις μυρωδιές του, τι ζητάει για παρέα στη γεύση. Μέσα από μια συνηθισμένη πορεία εργασίας και οικογένειας, έφτασα στο σημείο να πρέπει να αποφασίσω τι είναι ουσιαστικό για μένα. Κάπως έτσι ξεκίνησα το food blogging. Η μεταφορά σε site αποφασίστηκε έξι μήνες μετά, όταν τα νούμερα επισκέψεων έδειξαν ξεκάθαρα ότι το ΤasteFULL είχε αποδοχή και το υλικό που είχε δημιουργηθεί χρειαζόταν καλύτερη οργάνωση και προβολή» αναφέρει η κυρία Κουμάντου.

Για ερασιτέχνες με αυτοπεποίθηση

Το site ΤasteFULL.gr απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας στις συνταγές, οι οποίες είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους. «Οταν γράφω έχω στον νου μου πάντα την κόρη μου, η οποία σπουδάζει στα Ιωάννινα,και όλους τους φοιτητές ή τα νιόπαντρα κορίτσια που μαθαίνουν να μαγειρεύουν. Θέλω να μάθουν να μπαίνουν στην κουζίνα με αυτοπεποίθηση» επισημαίνει η κυρία Βίκυ Κουμάντου (φωτογραφία). Η καλύτερη συνταγή ωστόσο φαίνεται ότι προκύπτει από την ανάμειξη της μαγειρικής με το Διαδίκτυο. Η κυρία Κουμάντου συνοψίζει τα πλεονεκτήματα του… αθλήματος: «Ολος ο κόσμος είναι ένα κλικ μακριά! Οι άνθρωποι είναι ανοικτοί,πρόθυμοι να μοιραστούν. Η ζωή είναι ο σκοπός και το φαγητό ένα μέσο για όμορφες στιγμές. Οι food bloggers- η κοινότητα στην οποία ανήκω και παρακολουθώ με θαυμασμό για το πάθος τηςέχουν ανοίξει διαδικτυακά τις κουζίνες τους και μοιράζουν σε όλον τον κόσμο και στις νεότερες γενιές τα μυστικά και την παράδοση του ελληνικού φαγητού!Είμαι πολύ ευτυχισμένη που ζω μέσα σε αυτές τις εξελίξεις» καταλήγει.

Ταξίδια γεύσης και υγιεινής διατροφής

«Το site μας ξεκίνησε σαν ανάγκη περισσότερο,διότι δεν είχαμε βρει κάτι αντίστοιχο στην αγορά.Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα γίνει μέσω Διαδικτύου γιατί σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα επικοινωνίας και στη συνέχεια να βγάλουμε έσοδα.Επιπλέον υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην αγορά τροφίμων που ήθελαν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους στο Διαδίκτυο αλλά δεν είχαν κάποια πλατφόρμα για να το πράξουν, εκτός από κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες» εξηγεί η κυρία Θάλεια Γελαδάκη (φωτογραφία). Περιλαμβάνει συνταγές, συμβουλές για υγιεινή διατροφή, ταξίδια γεύσης και προτάσεις εστιατορίων. Οι συνταγές προβάλλονται είτε γραπτά είτε με τη μορφή βίντεο που γυρίζουν οι ίδιοι οι συντελεστές.

Ωστόσο το κοινό της ιστσοσελίδας δεν παίζει απλώς ρόλο θεατή: 400 βίντεο συνταγών κοσμούν τη σελίδα με δημιουργούς τα μέλη της!

«Η διαδραστικότητα με το κοινό μάς ευχαριστεί περισσότερο απ΄ όλα! Γι΄ αυτό άλλωστε από την αρχή εκμεταλλευτήκαμε και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook, twitter, Υoutube και Flickr επισημαίνει η δημιουργός της ιστοσελίδας lovecooking.gr. ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΡΔΙΑ
Μια γλυκιά καρδιά γεμάτη εποχικές φράουλες – από το site glykokyriakis.gr, έναν ιδιαίτερα «γευστικό» χώρο που δημιούργησε η κυρία Σοφία Λουκέρη για να μοιράζεται τις δικές της δημιουργίες gourmet ζαχαροπλαστικής